9 februari 2024

CHOIR on tour symposium Deventer Ziekenhuis

Improving healthcare operations starts here

    

Datum:

Vrijdag 9 februari 2024

Aanvangstijd:

13:00u

Locatie:

Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkesteinlaan 75, 7416 SE Deventer
Zaal: Auditorium

Op vrijdag 9 februari 2024 organiseerden CHOIR en Deventer Ziekenhuis een editie in de reeks CHOIR on Tour symposia. Het programma voor deze middag was samengesteld rondom twee thema's. Binnen het eerste thema, Ruimte in het beddenhuis, bespraken we (bedden)capaciteit in kliniek, voorspelling van ontslagdatum en verplaatsing van zorg naar VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg). Rondom het tweede thema, Ruimte op de polikliniek, belichtten presentaties het decentraal plannen van afspraken en de noodzakelijkheid van controleafspraken. 

Het volledige programma van deze middag, samenvattingen van de presentaties en bijbehorende presentatieslides vindt u hieronder op deze pagina.

Programma

13:00 - 13:15

Welkom door Bart Gietema (Deventer Ziekenhuis)

13:15 - 13:45

Capaciteit in de kliniek van Deventer Ziekenhuis - Wilbert Hondeveld (Deventer Ziekenhuis)

13:45 - 14:15

Het voorspellen van de bedbezetting voor komende week: hoe mixen we data en de verwachte ontslagdatum? - Hayo Bos (CHOIR)

14:15 - 14:45

Uitstroom begint met Instroom - Karen Janssen (Deventer Ziekenhuis)

14:45 - 15:15

Pauze

15:15 - 15:45

Decentraal plannen op de polikliniek van Deventer Ziekenhuis - Carly Overmars (Deventer Ziekenhuis)

15:45 - 16:15

Meer (waarde) met minder (consulten)?! - Joan Doornebal (Isala) & Ruben Klaas (CHOIR)

16:15 - 16:30

Afsluiting

16:30

Borrel

Presentatiesamenvattingen en slides

Capaciteit in de kliniek van Deventer Ziekenhuis - Wilbert Hondeveld (Deventer Ziekenhuis)

In deze presentatie vertel ik u hoe we komen tot een centraal beddenplan, een operatieplanning, een dienstenplanning, op basis van een capaciteitsberekening op jaarbasis, maandbasis, en dagbasis. Daarnaast bekijken we op welke momenten in het jaar/maand/dag er (bij)gestuurd wordt binnen deze capaciteiten en welke personen er allemaal betrokken zijn bij dit proces. Door op deze manier met capaciteit om te gaan kunnen we een heel hoog bedbezettingspercentage op afdelingsniveau, en ook op kliniekniveau bewerkstelligen met een kwalitatief en kwantitatief goede inzet van (beschikbaar) personeel.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

Het voorspellen van de bedbezetting voor komende week: hoe mixen we data en de verwachte ontslagdatum? - Hayo Bos (CHOIR)

In deze presentatie vertel ik u meer over een onderzoeksproject met als doel het voorspellen van de bedbezetting van aankomende week. Deze voorspelling is belangrijk, want als we van te voren weten of het te druk of juist te rustig wordt, kunnen we op tijd bijsturen. Het onderliggende model is state-of-the-art, en is het eerste model wat expliciet de medische deskundigheid en data combineert, door gebruik te maken van de verwachte onstlagdatum (VOD) en van de historische data over ligduren. Ik zal u tevens uitleggen hoe wij dit model als ziekenhuis willen gaan implementeren en inzetten.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

Uitstroom begint met Instroom - Karen Janssen (Deventer Ziekenhuis)

Deventer Ziekenhuis is in de regio Salland onderdeel van de zorgketen. Samenwerken met o.a. VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) is de sleutel tot de juiste zorg op de juiste plek én op het juiste moment. In deze presentatie belichten we hoe deze transfers van ziekenhuis naar VVT in de praktijk uitgevoerd worden en welkre (rand)zaken hier allemaal voor geregeld moeten worden.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

Decentraal plannen op de polikliniek van Deventer Ziekenhuis - Carly Overmars (Deventer Ziekenhuis)

Binnen het Deventer Ziekenhuis is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om de planning op de poliklinieken te verbeteren. Er zijn onder andere decentrale planners aangesteld, die zorgt voor een efficiënte en integrale planning. Door middel van een planningstool en stuurinformatie via dashboards stelt de decentrale planner de planning op, en bewaakt de efficiëntie van de planning. Hiermee houdt de decentrale planner rekening met productiedoelstellingen, toegangs- en wachttijden, werkvoorraden en benutting van de spreekuren en OK’s. In deze presentatie zal in gegaan worden op deze functie, de planningstool en de beschikbare stuurinformatie.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

Meer (waarde) met minder (consulten)?! - Joan Doornebal (Isala) & Ruben Klaas (CHOIR)

Verwachte vergrijzing is meer zorg, terwijl de middelen en mensen hetzelfde blijven. Dit betekent dat het geven van zorg efficiënter moet. Daarom de vraag: hoe kan je met behoud van kwaliteit efficiënter werken en zo de toenemende zorgvraag opvangen? Tijdens deze presentatie nemen we jullie hier graag in mee! 

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.


OVER CHOIR SEMINARS

Het CHOIR seminar is een platform waarin het nieuwste wetenschappelijke onderzoek van CHOIR en de toepassing in de praktijk centraal staan. Het seminar is open voor zorgprofessionals en wetenschappers met interesse in zorglogistiek.