Service Portal

NWO ondersteunt Open Access boeken

28 mei 2021

Voor wetenschappelijke artikelen is Open Access inmiddels een gevestigde praktijk. Voor wetenschappelijke boeken is dat nog niet zo. NWO lanceerde vorig jaar een financieringsinstrument speciaal voor NWO onderzoekers die hun boek in Open Access willen publiceren.

Meer lezers, groter bereik

De voordelen van Open Access voor wetenschappelijke boeken zijn niet wezenlijk anders dan voor artikelen. Al langer is bekend dat Open Access boeken meer gedownload worden, tot wel 50% meer geciteerd worden en online beter vindbaar en zichtbaar zijn. Een recente studie vond bovendien dat Open Access boeken een groter bereik hebben en in meer landen gelezen worden.

Call

NWO wil een verdere impuls geven aan de Open access beschikbaarheid van wetenschappelijke boeken die voortkomen uit haar financiering. NWO heeft daarom eerder dit jaar een speciaal financieringsinstrument open gesteld. Daarop kan een beroep gedaan worden door onderzoekers die een boek of bundel in Open Access willen publiceren. Voorwaarde is dat het onderzoek ook door NWO gefinancierd is. Per project is tot maximaal € 10.000,- beschikbaar voor de betaling van een Book Publishing Charge (BPC). Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend.

Met vragen over dit onderwerp kun je terecht bij onze specialisten Open Access via open-access@utwente.nl. Meer informatie is te vinden op www.utwente.nl/openaccess


My bookmarks

Manage

Please wait a moment...