RSI/KANS en beeldschermwerk voor medewerkers

Language:
NL

de rsi-brochure geeft algemene informatie over RSI. Ook is hier informatie te vinden over het aanschaffen van een Beeldschermbril, Het pauze programma Workrave en de Do's en Don'ts bij langdurig laptopgebruik.

KANS of RSI?

KANS staat voor Klachten Arm, Nek en/of Schouder en is in 2011 geïntroduceerd als nieuwe term. Het doel hiervan was om de negatieve associaties met de term RSI te vermijden. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. De afkorting klopt niet helemaal, omdat niet alleen repetitieve bewegingen tot RSI-klachten leiden, maar ook een statische houding of het uitoefenen van kracht. KANS en RSI betekenen niet hetzelfde. Bij RSI gaat het om klachten die het gevolg zijn van je werk of je taken. Bij KANS gaat het om klachten, ongeacht hoe die klachten ontstaan zijn, zoals bijvoorbeeld klachten na een whiplash.

Anti-RSI programma (Workrave)

In het kader van de RSI-preventie is binnen de UT het anti-RSI programma Workrave beschikbaar. Het programma Workrave attendeert gebruikers naast het gebruik van een micropauze ook op rustpauzes. Daarnaast geeft Workrave oefeningen en kan het programma je een dagelijkse limiet opleggen. Zo wordt de kans om klachten te ontwikkelen aan nek, schouders, armen en handen tot het minimum beperkt. Het programma kan gedownload en geïnstalleerd worden via www.workrave.org.

Beeldschermbril

Bij iedereen neemt het vermogen tot scherpstellen van het oog af, dit voor zowel mannen als voor vrouwen. Een boek of krant moet steeds verder op afstand gehouden worden en de etiketten in de supermarkt zijn niet goed leesbaar meer. Deze signalen beginnen in het algemeen rond je 40ste levensjaar. Na enige tijd kunnen ook problemen ontstaan met kijken op het beeldscherm en is er een beeldschermbril nodig. Deze wordt voor medewerkers vergoed door de Universiteit Twente. Hieronder staat meer informatie over beeldschermbrillen en de procedure hoe deze besteld kan worden en wat de voorwaarden zijn.

Laptops, tablets en RSI

Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele middelen als tablets en laptops. Dit is vooral praktisch voor mensen die veel onderweg zijn, verschillende werkplekken hebben of veel overleggen. Echter, het gebruik van laptop en tablet brengt een groter risico op RSI met zich mee. Hieronder vind je informatie over het juiste gebruik van laptop en tablet om op die manier gezondheidsklachten zo goed mogelijk te voorkomen

LAPTOPS

Het gebruik van een laptop wordt afgeraden omdat het leidt tot een ongunstige werkhouding waarbij, door de laagte van het beeldscherm, het hoofd veelal naar het scherm toe wordt bewogen. Dit belast hoofd en nek. Door de kleine afmetingen van de laptop is bovendien er sprake van een meer gefixeerde lichaamshouding, waardoor sneller gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Laptops voldoen daarom niet aan de eisen van een beeldschermwerkplek zoals opgenomen in de arbowetgeving. Er bestaat wel een alternatief, namelijk het gebruik van een laptopstation. Hiermee kan het beeldscherm van de laptop snel en gemakkelijk op elke gewenste hoogte worden geplaatst, waardoor een verantwoorde werkhouding ontstaat. In combinatie met een extern toetsenbord en een externe muis beschikt men op deze manier over een volwaardige werkplek (zie onderstaande foto).

TABLETS

In toenemende mate zien we dat zowel medewerkers als studenten gebruik maken van een tablet als aanvulling op andere devices zoals een laptop of desktop. Het blijkt o.a. een handig apparaat voor papierloos vergaderen. Er kleven echter ook nadelen aan. De tablet is niet comfortabel en productief wanneer er langdurig op wordt gewerkt of wanneer er veel teksten worden geschreven. Door het vooroverbuigen boven de tablet ontstaat extra belasting op de nek en schouders, wat op den duur kan leiden tot klachten.

Om fysieke problemen door het gebruik van een tablet tot een minimum te beperken, is het van belang een tablet niet te zien en te gebruiken als vervanger van een desktop of laptop (inclusief laptopstation).

Een tablet kan echter wel goed gebruikt worden voor kortdurende activiteiten, zoals bv. het opzoeken en lezen van informatie en (vergader)documenten en het maken van korte aantekeningen.

Om gezondheidsklachten te voorkomen staan hieronder een aantal tips:

  1. Leg de tablet op tafel. Houd hem nooit op schoot of in de hand (de pincetgreep);
  2. Koop een tablethouder of -hoes die ook als standaard dienst kan doen. Dat zorgt voor een betere kijkhoek en voorkomt extreme buigingen van de nek;
  3. Werk niet te intensief en te langdurig met de tablet. Gebruik, wanneer je veel moet typen, een computer waarmee een ergonomisch verantwoorde werkplek kan worden gecreëerd;
  4. Werk op verschillende plekken, zodat je varieert in houding en beweging; zo voorkom je overbelasting.

Voor meer informatie over het gebruik van tablets en laptops kun je contact opnemen met de VGM-coördinator van je faculteit en/of dienst. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van het arbeidsomstandighedenspreekuur. Bekijk de verschillende Gezond en Welzijn activiteiten die op de UT georganiseerd worden om je te helpen meer inzicht te krijgen in jouw levensstijl en waar wenselijk deze te verbeteren.

Contact

Voor vragen kun je contact opnemen met HR Services, tel 053 489 8011.

Voor ideeën, opmerkingen of aanpassingen aan deze pagina, graag mailen naar webteam-hr@utwente.nl

My favorites

About My Favorites
Use the Bookmark this page button on Service Portal pages to add that page to the My Favorites section. To add web applications, use the star icon in the webapplication list. To add pages outside the Service Portal, use the Add custom bookmark button above. Add your favorite apps to your bookmarks by using the favorite button

Please wait a moment...