Encryptie

Language:
NL

Versleutelen van bestanden is belangrijk om je bestanden bij diefstal van een apparaat te beschermen.

Inleiding

BitLocker is een apparaatversleuteling. Hiermee beveilig je je gegevens door ze te versleutelen. Alleen personen met de juiste versleutelingssleutel (zoals een wachtwoord) kunnen de gegevens ontsleutelen. Vergelijk het met de sleutel van een huis of de pincode bij een bankpas. LISA ICT adviseert ten zeerste alle Microsoft apparaten te beveiligen met BitLocker om te voorkomen dat bij verlies of diefstal iemand ongewenst bij je gegevens kan.

Voor het activeren van BitLocker volg je de onderstaande handleiding. Er wordt tevens aangegeven hoe je de BitLocker sleutel het beste kunt bewaren. Want net zoals met een pincode is deze persoonlijk en is het onwenselijk deze aan iemand anders te geven.

Handleidingen

Bij het doorlopen van de handleiding zul je regelmatig handelingen moeten uitvoeren. Hierbij wordt een vaste schrijfwijze gehanteerd: referenties naar tekst en knoppen op schermen zijn cursief gedrukt, gegevens die je zelf moet invullen zijn vetgedrukt.

 • Encryptie Windows

  Stap 1: BitLocker activeren

  • Start de Verkenner (Explorer), selecteer de C-schijf (meestal System genoemd), klik met de rechtermuisknop en selecteer Turn on BitLocker.

  Stap 2: Recovery key printen

  •   Selecteer bij de vraag How do you want to back up your recovery key de optie Print the recovery key.

  • Selecteer als printer Microsoft Print to PDF. De key wordt nu naar een PDF bestand geprint, dus niet rechtstreeks naar een printer. Klik Print

  • Selecteer het pad naar de Desktop. Er kan (vaak) niet rechtstreeks naar een netwerkschijf (M-schijf) geprint worden, dus wordt daarom hier (tijdelijk) de desktop geselecteerd. Kies als File name iets wat logisch is, in dit geval de tekst BitLocker key met daarachter de computernaam. Klik Save.

   

  • Verplaats het BitLocker key-bestand naar de M-schijf, zodat deze niet meer op de desktop en dus niet op de C-schijf staat van de computer.

  Stap 3: Soort encryptie kiezen

  • Geef op de (optionele) vraag Choose how much of your drive to encrypt het (standaard) antwoord Encrypt used disk space only. Klik op Next.

  • In sommige gevallen kan er een venster met de vraag Choose which encryption mode to use komen, laat deze ook op het standaard antwoord New encryption mode staan.

  Stap 4: De encryptie starten

  • Ten slotte komt BitLocker met de vraag Are you ready to encrypt this drive? Zorg ervoor dat de optie Run BitLocker system check uit staat (standaard). Klik nu op Start encrypting.

  Hoewel BitLocker in staat is om te stoppen met encrypten wanneer de computer uitgeschakeld wordt, is het raadzaam de computer aan te laten totdat de encryptie voltooid is.

   

  Let op: in sommige gevallen kan het voorkomen dat het systeem een herstart nodig heeft. Hierbij moet tijdens het herstarten de F1-toets ingedrukt worden (bij notebooks moet dit op het toetsenbord van de notebook zelf gedaan worden).

  • Wanneer BitLocker klaar is met het encrypten van de C-schijf verschijnt de melding Encryption of C: is complete. Klik op Close. De C-schijf is nu klaar voor gebruik.

 • Encryptie Mac (met FileVault)

  Dit gedeelte is alleen in het Engels beschikbaar.

 • Encryptie andere besturingssystemen / algemene informatie

  Dit gedeelte is alleen in het Engels beschikbaar.

My favorites

About My Favorites
Use the Bookmark this page button on Service Portal pages to add that page to the My Favorites section. To add web applications, use the star icon in the webapplication list. To add pages outside the Service Portal, use the Add custom bookmark button above. Add your favorite apps to your bookmarks by using the favorite button

Please wait a moment...