UT-informatie voor decanen & scholen

Universiteit Twente, DE plek voor nieuwsgierige mensen met een missie!

informeer uw leerlingen? 

De Universiteit Twente (UT) biedt verschillende activiteiten en informatie om leerlingen te helpen bij hun studiekeuze. Om decanen en docenten hierover te informeren is er voor u een handige, digitale nieuwsbrief. U ontvangt deze ongeveer drie keer per jaar, gerelateerd aan activiteiten van de UT. Ontvangt u deze nieuwsmail nog niet? Meld u aan, deze verschijnt binnenkort in uw mailbox. 

15 mei: Online Open day

Ervaar de universiteit twente vanuit je luie stoel 

Hebben uw leerlingen de Open Dagen in maart gemist? Informeer ze over de Online Open Day op 15 mei. Dit virtuele event is te volgen voor iedereen ter wereld. Ze moeten zich alleen inschrijven zodat ze op de dag zelf kunnen inloggen. Makkelijk, want ze hoeven hun bureau, bank of luie stoel niet te verlaten! Met een laptop op schoot kunnen zij deelnemen aan een ochtend-, middag- of een avondprogramma. Waar ook ter wereld kunnen zij inloggen, onze mensen zittenklaar om hun vragen te beantwoorden. Tijdens de Online Open Day delen deze studenten hun ervaringen over studeren aan de UT.

Training voor effectief inzetten en formatief toetsen in het VO

Voor het schooljaar 2019/2020 zijn we op zoek naar wiskundedocenten uit de onderbouw van het vo (havo/vwo) die willen deelnemen aan een training formatief toetsen. Steeds meer scholen kiezen ervoor om hun onderwijs volgens de principes van formatief toetsen vorm te geven, omdat aangetoond is dat dit kan leiden tot betere leerprestaties. Formatief toetsen kan bijdragen aan het leerproces van leerlingen, door systematisch informatie te verzamelen over het onderwijsleerproces en op basis hiervan feedback en instructie aan te passen aan de individuele behoefte van de leerling.

We bieden een door internationale wetenschappers ontwikkelde en wetenschappelijk gefundeerde training aan, die u en uw collega's helpt in het effectief inzetten van formatief toetsen tijdens uw lessen. Gedurende vijf bijeenkomsten van elk 3 uur verspreid over het schooljaar (september 2019 – april 2020) leert u over de principes achter formatief toetsen en krijgt u handvatten over hoe u formatief toetsen zelf kunt toepassen. Deelname is gratis, omdat de training onderdeel is van een door de EU gesubsidieerd project.

In het kort:

➡️ Training voor wiskundedocenten (onderbouw) die al lesgeven in het VO

➡️ 5 bijeenkomsten van 3 uur verspreid over september 2019 - april 2020

➡️ Deelname is gratis

➡️ Organisatie door vakgroep ELAN, Universiteit Twente

➡️ Voor meer informatie of aanmelding: Jitske de Vries, j.a.devries@utwente.nl

Best of both worlds: door samenwerking UT & VU nu Bsc mechanical engineering ook in amsterdam

Voor studenten met een NT-profiel die op zoek zijn naar een technologische bachelor in Amsterdam hebben wij goed nieuws! Universiteit Twente en de Vrije Universiteit (VU) bieden vanaf september 2019 samen een bacheloropleiding Mechanical Engineering in Amsterdam aan. Studenten profiteren zo van de specialistische kennis van twee topuniversiteiten.

Meer informatie is te vinden op de website

Hannover Messe Challenge

De registratie voor de Hannover Messe Challenge 2019 is gesloten! Op 1 en 2 april 2019 wordt voor 4/5 havo en 5/6 vwo leerlingen uit heel Nederland op de Universiteit Twente de Hannover Messe Challenge georganiseerd. Benieuwd naar een impressie van de Hannover Messe Challenge? Meer informatie is te vinden op de website van Pre-u  

MediCAMP

Het MediCamp is speciaal voor bovenbouwleerlingen van het vwo die interesse hebben in een medische/technische opleiding en vindt plaats op 29 april t/m 3 mei. Tijdens dit kamp komen de leerlingen van alles te weten over het menselijk lichaam en wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Studenten van de studies Technische Geneeskunde, Biomedische Technologie en Gezondheidswetenschappen zullen de leerlingen begeleiden. Leerlingen kunnen zich aanmelden voor het MediCamp tot 14 april. 

Bezoek de website van Pre-U voor info en aanmelding.

Pro-U presenteert op 7 mei haar jaarplanning

Op 7 mei zal Pro-U haar nieuwe jaarplanning voor het schooljaar 2019-2020 presenteren. Vanaf 15:30 uur tot 17:00 zijn docenten, decanen en andere geïnteresseerden vanuit de school van harte welkom op de Universiteit Twente om kennis te maken met Pro-U en te ontdekken welke Workshops, Cursussen en Docentontwikkelteams er voor komend schooljaar op de planning staan. Neem voor meer informatie contact op via pro-u@utwente.nl of bezoek de website

Save the date: scheikunde inspiratiemiddag 

Op donderdag 3 oktober 2019 organiseren de opleiding Chemical Science & Engineering en de lerarenopleiding Scheikunde, samen met Pro-U een inspiratiemiddag speciaal voor scheikundedocenten en TOA’s.

Binnenkort meer in onze speciale themamailing!

De volgende open dagen zijn op 15 en 16 november!

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 november opent de Universiteit Twente wederom haar deuren voor de Bachelor Open Dagen. Voor vwo'ers dé gelegenheid om alles te weten te komen over de bacheloropleidingen van de meest ondernemende universiteit van Nederland. De pre-registratie staat al open.

Infofestival

Vraag maar raak! Op het Infofestival hebben alle 20 bachelor opleidingen van de UT een eigen stand. Bezoekers kunnen meedoen aan spannende proefjes en experimenten en de doorlopende campus- en studentenhuisrondleidingen. Ook vind je er informatie over:

 • het unieke en uitdagende Twents onderwijsmodel waarbij je cross-disciplinair en in teamverband leert werken.
 • wonen op de campus of in de stad Enschede
 • onze unieke campus en de vele sport- en cultuurmogelijkheden
 • studiefinanciering, studievoorschot, zorgverzekering etc.

Studiekeuzecheck

Voor leerlingen die nog niet weten welke bacheloropleiding het best bij ze past, is er de studiekeuzecheck!

Opleidingssessies

Leerlingen kunnen zich aanmelden voor één of twee opleidingssessies. Zo’n opleidingssessie bestaat uit twee delen:

 • Algemene presentatie van de opleiding
 • Verdiepend vervolg waarin ze de opleiding gaan verkennen

Campusrondleidingen

Bezoekers kunnen de hele dag deelnemen aan een rondleiding over de schitterende campus. De enige all-in campus van Nederland waar je kan wonen, studeren, sporten en jezelf vermaken.

Dagprogramma - onder voorbehoud

09:30 - 17:00 Campusrondleidingen van 1,5 uur (doorlopend, vertrek vanaf het Infofestival, geen registratie nodig)

09:30 - 17:00 Infofestival (optioneel, geen registratie nodig)

10:00 - 10:45 Presentatie Universiteit Twente (Engels)

11:00 - 13:45 Eerste opleidingssessie (aanmelden noodzakelijk)

11:30 - 13:30 Lunch (aangeboden door de UT, tijdens opleidingssessie of Infofestival)

14:00 - 16:00 Tweede opleidingssessie (aanmelden noodzakelijk)

Aftermovie Open Dagen maart 2018

Save the dates in uw agenda 

 • 1 & 2 april: Hannover Messe Challenge @ UTwente (Pre-U) - inschrijving gesloten!
 • 29 april t/m 3 mei: MediCamp @ Utwente (Pre-U) - aanmelden kan tot 14 april
 • 3 oktober: Scheikunde inspiratiemiddag - info volgt - @ Utwente (opleiding Chemical Science & Engineering, lerarenopleiding Scheikunde & Pro-U)
 • 15 en 16 november: Bachelor Open Dagen @ UTwente (M&C) - pré-registratie geopend

Neem ook eens een kijkje op

 • Jaarkalender Pre-U. Laat u verrassen wat Pre-U voor u in petto heeft 
 • Girls in STEM is een interessante website voor meiden met interesse in opleidingen van Science, Technology, Engineering & Mathematics. Volg Girls in STEM ook via onze Facebookpagina @utwente.girlsinstem 
 • Studenten vertellen graag over hun ervaringen Komen wij naar u of komt u met uw klas naar de UT? 
 • Studium Generale biedt vele interessante lezingen aan (in de avonduren) 
 • Enschede Studentenstad

Aanmelden voor de nieuwsbrief

U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief om de laatste nieuwtjes en evenementen in uw inbox te ontvangen.

Bachelorbrochure digitaal beschikbaar

De opleidingsbrochures voor studiejaar 2019-2020 zijn nog beschikbaar. De brochures voor 2019-2020 zijn in september naar de scholen verstuurd maar kunnen ook gedownload worden. 


Digitale versie Bacheloropleidingen - collegejaar 2019-2020