UT-informatie voor decanen & scholen

Laatste nieuwtjes voor de zomervakantie

informeer uw leerlingen

De Universiteit Twente (UT) biedt verschillende activiteiten en informatie om leerlingen te helpen bij hun studiekeuze. Om decanen en docenten hierover te informeren is er voor u een handige, digitale nieuwsbrief. U ontvangt deze ongeveer drie keer per jaar, gerelateerd aan activiteiten van de UT. Ontvangt u deze nieuwsmail nog niet? Meld u dan aan! 

Nieuwsbrief voor decanen & docenten
Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief om de laatste nieuwtjes en evenementen in uw inbox te ontvangen.

3 oktober: Scheikundemiddag

Een inspirerende middag vol scheikundige wetenswaardigheden 

Op donderdag 3 oktober 2019 organiseren de opleiding Chemical Science & Engineering en de Lerarenopleiding Scheikunde, samen met Pro-U een inspiratiemiddag speciaal voor eerste- en tweedegraads scheikundedocenten en TOA’s op de campus van de Universiteit Twente.

Programma

14.00   Inloop en infomarkt

14.30   Inspiratielezing van Wiebe de Vos

15.10   Scheikunde in het wetenschappelijk onderwijs

15.30   In je element met scheikunde: Workshops

17.00   Walking dinner

Kijk voor een gedetailleerd programma op onze website.

Voorafgaand aan de inspiratiemiddag organiseren wij voor de deelnemers een rondleiding in het Nanolab en/of Hogedruklab. Deze is optioneel en start om 13:00 uur vanuit de Waaier Foyer. Opgeven kan bij aanmelding.

Inschrijven en kosten

Deelname aan de Scheikunde Inspiratiemiddag kost €65 voor de eerste deelnemer van een school. Voor elke daaropvolgende deelnemer van dezelfde school bedragen de kosten €25. Dus, komt u met zijn drieën? Dan betaalt u in totaal slechts €115. Meld u aan, samen met uw vakcollega’s, via het online aanmeldformulier. De uiterlijke aanmelddeadline is 25 september 2019.

ℹ️ Meer informatie over de scheikundemiddag    📧 Contact: pro-u@utwente.nl

17 OKTOBER: ATLAS INSIGHT DAY

Zijn uw 5 en 6 vwo leerlingen geïnteresseerd in de opleiding ATLAS, laat hen dan aanmelden voor een Insight Day. Tijdens deze dag leren ze University College Twente en de opleiding ATLAS goed kennen. Zij werken samen met andere toekomstige, gelijkgestemde studenten, gaan in gesprek met huidige ATLAS-studenten en studiebegeleiders. De belangrijkste elementen van de opleiding leren ze kennen door te werken aan een interessant project waarin ze sociale en technologische aspecten combineren.

🗓️ De eerste Insight Day is op 17 oktober, maar er kan ook ingeschreven worden voor een andere datum, nl 28 november, 23 januari, 13 februari, 26 maart, 23 april, 14 mei en 11 juni.

ℹ️ Meer informatie over de Insight Days. Of volg ATLAS op Facebook.

21 t/m 25 oktober: Codecamp

In de herfstvakantie organiseert Pre-U voor leerlingen in de bovenbouw een nieuw themakamp: Codecamp. Tijdens het kamp leren de leerlingen programmeren en gaan ze hun eigen game ontwikkelen. Het doel van het kamp is om leerlingen enthousiast te maken voor een vervolgopleiding in de informatica of techniek.

ℹ️ Meer informatie vindt u op de website van Pre-U

De volgende open dagen zijn op 15 en 16 november!

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 november opent de Universiteit Twente wederom haar deuren voor de Bachelor Open Dagen. Voor vwo'ers dé gelegenheid om alles te weten te komen over de bacheloropleidingen van de meest ondernemende universiteit van Nederland. De pre-registratie staat al open.

Infofestival

Vraag maar raak! Op het Infofestival hebben alle 20 bachelor opleidingen van de UT een eigen stand. Bezoekers kunnen meedoen aan spannende proefjes en experimenten en de doorlopende campus- en studentenhuisrondleidingen. Ook vind je er informatie over:

 • het unieke en uitdagende Twents onderwijsmodel waarbij je cross-disciplinair en in teamverband leert werken.
 • wonen op de campus of in de stad Enschede
 • onze unieke campus en de vele sport- en cultuurmogelijkheden
 • studiefinanciering, studievoorschot, zorgverzekering etc.

Studiekeuzecheck

Voor leerlingen die nog niet weten welke bacheloropleiding het best bij ze past, is er de studiekeuzecheck!

Opleidingssessies

Leerlingen kunnen zich aanmelden voor één of twee opleidingssessies. Zo’n opleidingssessie bestaat uit twee delen:

 • Algemene presentatie van de opleiding
 • Verdiepend vervolg waarin ze de opleiding gaan verkennen

Campusrondleidingen

Bezoekers kunnen de hele dag deelnemen aan een rondleiding over de schitterende campus. De enige all-in campus van Nederland waar je kan wonen, studeren, sporten en jezelf vermaken.

Dagprogramma - onder voorbehoud

09:30 - 17:00 Campusrondleidingen van 1,5 uur (doorlopend, vertrek vanaf het Infofestival, geen registratie nodig)

09:30 - 17:00 Infofestival (optioneel, geen registratie nodig)

10:00 - 10:45 Presentatie Universiteit Twente (Engels)

11:00 - 13:45 Eerste opleidingssessie (aanmelden noodzakelijk)

11:30 - 13:30 Lunch (aangeboden door de UT, tijdens opleidingssessie of Infofestival)

14:00 - 16:00 Tweede opleidingssessie (aanmelden noodzakelijk) 

Aftermovie Open Dagen maart 2018

De aanmelding voor meeloopdagen is geopend

Het studiejaar is net weer begonnen en de studenten staan klaar om weer gezellige en informatieve meeloopdagen te organiseren.  Aanmelden voor een bachelormeeloopdag kan via de website van de meeloopdagen en deelname is gratis. Hoe ziet zo'n meeloopdag eruit? Iris vertelt dit in onderstaande filmpje. Een meeloopdag kan de beslissing voor en universiteit of opleiding bepalen. En het is niet alleen heel leerzaam het is ook nog eens heel gezellig!

Ook niet-technische opleidingen op een technische universiteit

De Universiteit Twente staat wellicht bekend om haar technische opleidingen, maar sinds lange tijd bieden wij ook niet-technische opleidingen aan. Deze opleidingen worden verzorgd door de faculteit Behavioural, Management and Social sciences (BMS). 

Hoe kunnen nieuwe technologieën ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving? Hoe maak je organisaties innovatiever, duurzamer en succesvoller? Welke rol spelen nieuwe technologieën in de maatschappelijke uitdagingen? Dit zijn onder andere vragen waar de Faculty of Behavioural, Management and Social sciences (BMS) zich mee bezig houdt. Technologische ontwikkelingen zijn de motor van innovatie, maar hoe worden deze door mensen ontvangen? Integreren van technologische ontwikkelingen in de samenleving – dat noemen wij social engineering. Om dit te kunnen doen, heeft BMS hoogwaardige kennis in huis van de vakgebieden psychologie, bedrijfskunde, bestuurskunde, communicatiewetenschap, filosofie en onderwijskunde. Al deze kennis staat in het teken van het aangaan en oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

ℹ️  Meer informatie over deze boeiende faculteit is te vinden op hun website.

Save the dates in uw agenda 

Neem ook eens een kijkje op

 • Jaarkalender Pre-U. Laat u verrassen wat Pre-U voor u in petto heeft 
 • Girls in STEM is een interessante website voor meiden met interesse in opleidingen van Science, Technology, Engineering & Mathematics. Volg Girls in STEM ook via onze Facebookpagina @utwente.girlsinstem 
 • Studenten vertellen graag over hun ervaringen Komen wij naar u of komt u met uw klas naar de UT? 
 • Studium Generale biedt vele interessante lezingen aan (in de avonduren) 
 • Enschede Studentenstad   

ERVARINGSVERHALEN VAN ONZE STUDENTEN EN ALUMNI 

Om een idee te geven waarom studenten voor bepaalde opleidingen gekozen hebben en wat hun ervaringen zijn, is er ook ruimte gemaakt op deze website om hun verhalen te tonen. Deze verhalen zijn te vinden onder 'Ervaringen van studenten en alumni'. Vergeet niet om af en toe terug te gaan naar deze verhalen, want ze worden regelmatig aangevuld. De opleidingswebsites van de bacheloropleidingen staan uiteraard nog meer interessante verhalen.

De nieuwe Bachelorbrochure is beschikbaar

De brochures voor 2020-2021 worden na de zomervakantie naar de scholen verstuurd maar kunnen ook gedownload worden. De digitale versie van de brochure 2020-2021 is hieronder te bekijken. Of bezoek onze website met een overzicht van al onze bacheloropleidingen.


Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies
Brochure bachelor studies Universiteit Twente | 2020-2021

WANDEL EENS OVER DE CAMPUS EN BEWONDER DE KUNST & ARCHITECTUUR

De campus van de Universiteit Twente is in de jaren zestig aangelegd in een parkachtige omgeving tussen Enschede en Hengelo. Het was een experiment: Nederland kende nog geen campusuniversiteit. Tijdens de speciale campuswandeling die we voor kunst- en architectuurliefhebbers hebben uitgestippeld kunt u dat ontdekken. Download het boekje Kunst- en Cultuurwandeling

ℹ️ Meer informatie vindt u op de website 

Canon van de Universiteit Twente

Als enige echte campusuniversiteit in Nederland is de Universiteit Twente uniek. Maar wat maakt deze universiteit nog meer bijzonder en anders dan de andere universiteiten? In de ‘Canon van de Universiteit Twente’ wordt met mooie verhalen de rijke geschiedenis van onze universiteit en campus verteld. Van studententradities tot het Torentje van Drienerlo en van ingrijpende gebeurtenissen tot baanbrekend onderzoek: u leest het allemaal op onze website

UNIVERSITEIT VAN NEDERLAND VIDEO'S

Wist u dat diverse wetenschappers van onze universiteit hebben deelgenomen aan 37 video's van de Universiteit van Nederland? Onderwerpen als Big Data, hoe je je koffer moet inpakken zodat je ermee kunt rennen, hoe je een vliegtuig minder herrie kunt laten maken, waarom het dom is op de fiets te appen, etc. zijn aan bod gekomen. De laatste video, opgenomen met Pieter Roos, ging over 'waarom wiskundigen graag in de zandbak zitten'. En zo zijn er 37 filmpjes te bekijken, allemaal even interessant. Is het een regenachtige zomerdag en wilt u liever niet naar buiten? Neem dan een kijkje op de website van Universiteit van Nederland. Wel even filteren op de Universiteit Twente!