UT-informatie voor decanen & scholen

Een nieuw studiejaar vol uitdagingen

informeer uw leerlingen

De Universiteit Twente (UT) biedt verschillende activiteiten en informatie om leerlingen te helpen bij hun studiekeuze. Om decanen en docenten hierover te informeren is er voor u een handige, digitale nieuwsbrief. U ontvangt deze ongeveer drie keer per jaar, gerelateerd aan activiteiten van de UT. Ontvangt u deze nieuwsmail nog niet? Meld u dan aan! 

Nieuwsbrief voor decanen & docenten
Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief om de laatste nieuwtjes en evenementen in uw inbox te ontvangen.

Proefstuderen bij Mechanical Engineering aan de Vrije Universiteit Amsterdam


Sinds dit collegejaar bieden de Universiteit Twente en de Vrije Universiteit Amsterdam gezamenlijk de bachelor Mechanical Engineering in Amsterdam aan. De eerste lichting studenten is in september succesvol van start gegaan. Dit schooljaar bieden we scholieren weer diverse opties om kennis te maken met deze opleiding.

Uitnodiging proefstudeerdag 21 januari 2020

Scholieren zijn op dinsdag 21 januari van harte welkom om tijdens de speciale proefstudeerdag kennis te komen maken met de opleiding Mechanical Engineering aan de VU. Tijdens het programma van 13:00-16:00 uur volgen zij een mini-college, doen ze een workshop en krijgen ze een rondleiding over de campus van de VU. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan een aantal docenten en studenten van de opleiding. Aanmelden voor de proefstudeerdag kan via de website van de VU.

VU Bachelordag 8 februari 2020

Een andere mogelijkheid om meer informatie over deze opleiding te krijgen is een bezoek aan de VU Bachelordag op 8 februari in Amsterdam. Daar presenteren we hoe de opleiding is opgebouwd en hoe de samenwerking tussen de Universiteit Twente en de Vrije Universiteit er in de praktijk uitziet.

Scholenvoorlichting aanvragen

Liever een voorlichting bij u op school? Dit kunt u bij ons aanvragen. In verband met het organiseren van dit bezoek, verzoeken we u dit verzoek zo vroeg mogelijk in te dienen via het online formulier.

ℹ️  De website van de VU bevat alle ins en outs over de opleiding. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op:

Naamswijzigingen voor enkele bacheloropleidingen

Drie UT bacheloropleidingen zijn sinds september 2019 officieel van naam veranderd omdat dit het karakter van de opleidingen beter reflecteert. Daarmee zijn de opleidingen vanaf oktober onder hun nieuwe naam te vinden in Studielink. Het gaat om: 

  • Bedrijfsinformatie-Technologie gaat nu door het leven als Business Information Technology
  • Technische Wiskunde gaat nu officieel als Applied Mathematics door het leven
  • en Technische Informatica heet voortaan Technical Computer Science.

Insight Days bij ATLAS

ATLAS is de enige University College opleiding in Nederland waarin technologie een grote rol speelt. Tijdens deze programma’s van de Insight Day komt dit duidelijk naar voren, wanneer de leerlingen samen zullen werken in leuke en uitdagende projecten. Het gaat over onderwerpen die relevant zijn voor onze maatschappij, en waar zowel de sociale- als natuurwetenschappen aan bod komen. Zo kunnen uw leerlingen samen met anderen brainstormen over hoe plastic het beste uit de zee kan worden gehaald, of hoe het zou zijn om windmolens op Mars te plaatsen. Hun uitkomst laten ze zien aan de begeleidende docenten en de andere groepen, waarna ze volgens ATLAS principes beoordeeld worden met constructieve feedback. Verder krijgen ze de mogelijkheid om 1 op 1 met een docent en met ATLAS studenten te praten over de studie, zodat hun eventuele vragen over het programma beantwoord kunnen worden. Als afsluiting krijgen ze tijdens een campustour ook nog te zien hoe de rest van de universiteit eruit ziet! We nodigen uw leerlingen graag uit om zich aan te melden voor een Insight Day om kennis te maken met deze unieke opleiding! 

🗓️ Data van de insight days: 23 januari, 13 februari, 26 maart, 23 april, 14 mei en 11 juni.

ℹ️ Meer informatie over de Insight Days. Of volg ATLAS op Facebook.

Kom een dagje meelopen

Het studiejaar is weer in volle gang en de studenten staan klaar om weer gezellige en informatieve meeloopdagen te organiseren.  Aanmelden voor een bachelormeeloopdag kan via de website van de meeloopdagen en deelname is gratis. Hoe ziet zo'n meeloopdag eruit? Iris vertelt dit in onderstaande filmpje. Een meeloopdag kan de beslissing voor en universiteit of opleiding bepalen. En het is niet alleen heel leerzaam het is ook nog eens heel gezellig!

🎄 Tijdens de kerstvakantie is de UT gesloten. Meeloopdagen kunnen wel aangevraagd worden, maar onze studenten kunnen pas in januari deze aanvragen in behandeling nemen.

DE VOLGENDE OPEN DAGEN ZIJN OP 13 EN 14 MAART 2020

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart opent de Universiteit Twente wederom haar deuren voor de Bachelor Open Dagen. Voor vwo'ers dé gelegenheid om alles te weten te komen over de bacheloropleidingen van de meest ondernemende universiteit van Nederland. De leerlingen kunnen zich tzt aanmelden via de website. (Pre-registratie is mogelijk)

Infofestival

Vraag maar raak! Op het Infofestival hebben alle 20 bachelor opleidingen van de UT een eigen stand. Bezoekers kunnen meedoen aan spannende proefjes en experimenten en de doorlopende campus- en studentenhuisrondleidingen. Ook vind je er informatie over:

  • het unieke en uitdagende Twents onderwijsmodel waarbij je cross-disciplinair en in teamverband leert werken.
  • wonen op de campus of in de stad Enschede
  • onze unieke campus en de vele sport- en cultuurmogelijkheden
  • studiefinanciering, studievoorschot, zorgverzekering etc.

Studiekeuzecheck

Voor leerlingen die nog niet weten welke bacheloropleiding het best bij ze past, is er de studiekeuzecheck!

Opleidingssessies

Leerlingen kunnen zich aanmelden voor één of twee opleidingssessies. Zo’n opleidingssessie bestaat uit twee delen:

  • Algemene presentatie van de opleiding
  • Verdiepend vervolg waarin ze de opleiding gaan verkennen

Campusrondleidingen

Bezoekers kunnen de hele dag deelnemen aan een rondleiding over de schitterende campus. De enige all-in campus van Nederland waar je kan wonen, studeren, sporten en jezelf vermaken.

Dagprogramma - onder voorbehoud

09:30 - 17:00 Campusrondleidingen van 1,5 uur (doorlopend, vertrek vanaf het Infofestival, geen registratie nodig)

09:30 - 17:00 Infofestival (optioneel, geen registratie nodig)

10:00 - 10:45 Presentatie Universiteit Twente (Engels)

11:00 - 13:45 Eerste opleidingssessie (aanmelden noodzakelijk)

11:30 - 13:30 Lunch (aangeboden door de UT, tijdens opleidingssessie of Infofestival)

14:00 - 16:00 Tweede opleidingssessie (aanmelden noodzakelijk) 

Aftermovie Open Dagen maart 2018

Hannover Messe Challenge 2020

Op 20 en 21 april 2020 is het weer zover: De Hannover Messe Challenge. De HMC is een tweedaags event dat leerlingen inspireert door ze kennis te laten maken met de nieuwste technologieën, technische opleidingen en beroepen. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met zeven VO-HO netwerken in Nederland. Op de eerste dag van de Hannover Messe Challenge zullen de leerlingen meedoen aan een actief programma op de Universiteit Twente, waarna ze op de tweede dag hun ogen uit mogen kijken op de Hannover Messe beurs in Duitsland.

ℹ️ Meer informatie volgt op de Pre-U website.

Save the dates in uw agenda 

Neem ook eens een kijkje op

Ervaringsverhalen van onze studenten en alumni

Om een idee te geven waarom studenten voor bepaalde opleidingen gekozen hebben en wat hun ervaringen zijn, is er ook ruimte gemaakt op deze website om hun verhalen te tonen. Deze verhalen zijn te vinden onder 'Ervaringen van studenten en alumni'. Vergeet niet om af en toe terug te gaan naar deze verhalen, want ze worden regelmatig aangevuld. De opleidingswebsites van de bacheloropleidingen staan uiteraard nog meer interessante verhalen.

De nieuwe Bachelorbrochure is beschikbaar

De brochures voor 2020-2021 worden na de zomervakantie naar de scholen verstuurd maar kunnen ook gedownload worden. De digitale versie van de brochure 2020-2021 is hieronder te bekijken. Of bezoek onze website met een overzicht van al onze bacheloropleidingen.


Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies
Brochure bachelor studies Universiteit Twente | 2020-2021

Neem een kijkje in het nieuwe TechMed Magazine

 

Wandel eens over de campus en bewonder de kunst & architectuur

De campus van de Universiteit Twente is in de jaren zestig aangelegd in een parkachtige omgeving tussen Enschede en Hengelo. Het was een experiment: Nederland kende nog geen campusuniversiteit. Tijdens de speciale campuswandeling die we voor kunst- en architectuurliefhebbers hebben uitgestippeld kunt u dat ontdekken. Download het boekje Kunst- en Cultuurwandeling

ℹ️ Meer informatie vindt u op de website 

Canon van de Universiteit Twente

Als enige echte campusuniversiteit in Nederland is de Universiteit Twente uniek. Maar wat maakt deze universiteit nog meer bijzonder en anders dan de andere universiteiten? In de ‘Canon van de Universiteit Twente’ wordt met mooie verhalen de rijke geschiedenis van onze universiteit en campus verteld. Van studententradities tot het Torentje van Drienerlo en van ingrijpende gebeurtenissen tot baanbrekend onderzoek: u leest het allemaal op onze website

Universiteit van nederland video's

Wist u dat diverse wetenschappers van onze universiteit hebben deelgenomen aan 37 video's van de Universiteit van Nederland? Onderwerpen als Big Data, hoe je je koffer moet inpakken zodat je ermee kunt rennen, hoe je een vliegtuig minder herrie kunt laten maken, waarom het dom is op de fiets te appen, etc. zijn aan bod gekomen. De laatste video, opgenomen met Pieter Roos, ging over 'waarom wiskundigen graag in de zandbak zitten'. En zo zijn er 37 filmpjes te bekijken, allemaal even interessant. Is het een regenachtige zomerdag en wilt u liever niet naar buiten? Neem dan een kijkje op de website van Universiteit van Nederland. Wel even filteren op de Universiteit Twente!