UT-informatie voor decanen & scholen

Academisch Jaar 2020-2021
Beste decaan
Van harte welkom! Hier vindt u allerlei informatie om uw leerlingen te helpen een goede studiekeuze te maken. Heeft u of uw school bepaalde vragen / wensen over voorlichtingsactiviteiten of kunnen wij hierbij ondersteuning bieden, neem vooral contact met ons op!

Wij wensen u een succesvol maar bovenal gezond nieuw schooljaar toe!

Neem een kijkje op onze speciale website hoe wij met Corona omgaan

informeer uw leerlingen

De Universiteit Twente (UT) biedt verschillende activiteiten en informatie om leerlingen te helpen bij hun studiekeuze. Om decanen en docenten hierover te informeren is er voor u een handige, digitale nieuwsbrief. U ontvangt deze ongeveer drie keer per jaar, gerelateerd aan activiteiten van de UT. Ontvangt u deze nieuwsmail nog niet? Meld u dan aan! 

Nieuwsbrief voor decanen & docenten
Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief om de laatste nieuwtjes en evenementen in uw inbox te ontvangen.

Pre-U biedt online onderwijs hulp voor 15-18 jarigen

Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen op dit moment te maken met een nieuwe manier van onderwijs. Deze situatie is voor iedereen nieuw en dus even wennen. Daarom wil Pre-U er in deze bijzondere tijd óók online zijn. Ze hebben een speciale pagina ingericht waar zij leerlingen ondersteuning bieden op dit vlak.

💻 Bezoek de website Ondersteuning Online Onderwijs

De online ondersteuning voor vwo leerlingen in de bovenbouw:

👉   Helpdesk: hier kunnen leerlingen terecht met al hun vragen over een huiswerkopdracht of ter voorbereiding op een schoolexamen. Zij zullen gekoppeld worden aan een UT student en/of expert die hier verder ondersteunt.  

👉   Studiekeuzetips: hier biedt Pre-U een overzicht van tips & alternatieven nu de reguliere open dagen wegvallen en leerlingen zich wel willen oriënteren op een vervolgopleiding.  

👉  Skills Lab (in ontwikkeling): voor de (eindexamen)leerlingen ‘die al klaar zijn’ en zich graag inhoudelijk alvast willen voorbereiden op een vervolgopleiding wil Pre-U een aantal voorbereidingscursussen aan gaan bieden. Denk hierbij aan typische vaardigheden voor toekomstige studenten zoals werken in Python, R, Excel-VBA, Processing en LaTeX.

Daarnaast is er ook voor docenten een speciale pagina ingericht ter ondersteuning in het vormgeven en uitvoeren van online onderwijs. Op deze pagina staat een overzicht van relevante wetenschappelijke literatuur, interessante videocolleges en andere initiatieven rondom online onderwijs.  

online Insight Days bij ATLAS

ATLAS is de enige University College opleiding in Nederland waarin technologie een grote rol speelt. Tijdens deze programma’s van de Insight Day komt dit duidelijk naar voren, wanneer de leerlingen samen zullen werken in leuke en uitdagende projecten. Het gaat over onderwerpen die relevant zijn voor onze maatschappij, en waar zowel de sociale- als natuurwetenschappen aan bod komen. Zo kunnen uw leerlingen samen met anderen brainstormen over hoe plastic het beste uit de zee kan worden gehaald, of hoe het zou zijn om windmolens op Mars te plaatsen. Hun uitkomst laten ze zien aan de begeleidende docenten en de andere groepen, waarna ze volgens ATLAS principes beoordeeld worden met constructieve feedback. Verder krijgen ze de mogelijkheid om 1 op 1 met een docent en met ATLAS studenten te praten over de studie, zodat hun eventuele vragen over het programma beantwoord kunnen worden. Als afsluiting krijgen ze tijdens een campustour ook nog te zien hoe de rest van de universiteit eruit ziet! We nodigen uw leerlingen graag uit om zich aan te melden voor een Insight Day om kennis te maken met deze unieke opleiding! 

ℹ️ Meer informatie over de Insight Days. Of volg ATLAS op Facebook.

Kom een dagje meelopen

Gedurende de periode van het Coronavirus, hebben we de meeloopdagensite niet afgesloten, maar zullen we skype gesprekken voeren. De geïnteresseerde leerlingen die na een skype gesprek ook nog een fysieke meeloopdag willen volgen, zijn uiteraard weer welkom zodra alles veilig is. De leerlingen krijgen een studentmentor toegewezen, en hij/zij kan na het skypegesprek contact blijven onderhouden met de leerling om eventuele tussentijdse vragen te beantwoorden en het fysieke bezoek aan de UT/campus/opleiding in goede banen te leiden.

Aanmelden voor een bachelormeeloopdag kan nog steeds via de website van de meeloopdagen.

Hoe ziet een fysieke meeloopdag eruit? Iris vertelt dit in onderstaand filmpje. Een meeloopdag kan de beslissing voor en universiteit of opleiding bepalen. En het is niet alleen heel leerzaam het is ook nog eens heel gezellig! Houd er rekening mee dat we dit pas weer kunnen organiseren als we de Coronavirus overwonnen hebben.


Hannover Messe Challenge 2021

Meer informatie volgt binnenkort.


Neem ook eens een kijkje op

Ervaringsverhalen van onze studenten en alumni

Om een idee te geven waarom studenten voor bepaalde opleidingen gekozen hebben en wat hun ervaringen zijn, is er ook ruimte gemaakt op deze website om hun verhalen te tonen. Deze verhalen zijn te vinden onder 'Ervaringen van studenten en alumni'. Vergeet niet om af en toe terug te gaan naar deze verhalen, want ze worden regelmatig aangevuld. De opleidingswebsites van de bacheloropleidingen staan uiteraard nog meer interessante verhalen.

De nieuwe Bachelorbrochure is beschikbaar

De brochures voor 2020-2021 worden na de zomervakantie naar de scholen verstuurd maar kunnen ook gedownload worden. De digitale versie van de brochure 2020-2021 is hieronder te bekijken. Of bezoek onze website met een overzicht van al onze bacheloropleidingen.


Brochure bachelor studies Universiteit Twente | 2020-2021

Neem een kijkje in het nieuwe TechMed Magazine

 

Wandel eens over de campus en bewonder de kunst & architectuur

De campus van de Universiteit Twente is in de jaren zestig aangelegd in een parkachtige omgeving tussen Enschede en Hengelo. Het was een experiment: Nederland kende nog geen campusuniversiteit. Tijdens de speciale campuswandeling die we voor kunst- en architectuurliefhebbers hebben uitgestippeld kunt u dat ontdekken. Download het boekje Kunst- en Cultuurwandeling

ℹ️ Meer informatie vindt u op de website 

Canon van de Universiteit Twente

Als enige echte campusuniversiteit in Nederland is de Universiteit Twente uniek. Maar wat maakt deze universiteit nog meer bijzonder en anders dan de andere universiteiten? In de ‘Canon van de Universiteit Twente’ wordt met mooie verhalen de rijke geschiedenis van onze universiteit en campus verteld. Van studententradities tot het Torentje van Drienerlo en van ingrijpende gebeurtenissen tot baanbrekend onderzoek: u leest het allemaal op onze website

Universiteit van nederland video's

Wist u dat diverse wetenschappers van onze universiteit hebben deelgenomen aan 37 video's van de Universiteit van Nederland? Onderwerpen als Big Data, hoe je je koffer moet inpakken zodat je ermee kunt rennen, hoe je een vliegtuig minder herrie kunt laten maken, waarom het dom is op de fiets te appen, etc. zijn aan bod gekomen. De laatste video, opgenomen met Pieter Roos, ging over 'waarom wiskundigen graag in de zandbak zitten'. En zo zijn er 37 filmpjes te bekijken, allemaal even interessant. Is het een regenachtige zomerdag en wilt u liever niet naar buiten? Neem dan een kijkje op de website van Universiteit van Nederland. Wel even filteren op de Universiteit Twente!