UT als onderzoekspartner

Onderzoeksinstituten

In vijf gerenommeerde onderzoeksinstituten combineert de Universiteit Twente technologie (hightech) met maatschappelijke relevantie (human touch). Op deze vakgebieden gaan wij samenwerkingsverbanden aan met het bedrijfsleven (kennisintensief MKB of hoger). 

MESA+ Institute for Nanotechnology

MESA+ is een van ’s werelds grootste onderzoeksinstituten op het gebied van nanotechnologie. De 525 wetenschappers houden zich bezig met halfgeleiders, life sciences, voedseltechnologie, sensortechnologie en energie. MESA+ beschikt over een state-of-the-art NanoLab van 2.500 m2.

MIRA Institute for Biomedical Engineering and Technical Medicine

MIRA behoort tot de grootste en beste onderzoeksinstituten ter wereld op het gebied van biomedische technologie en technische geneeskunde. De ruim 300 onderzoekers van MIRA focussen zich op toptechnologie voor patiënten. Er wordt gewerkt vanuit drie invalshoeken: Imaging & Diagnostics, Neural & Motor Systems en Bionano Technology.

CTIT Institute for ICT research in context

CTIT doet onderzoek op het terrein van ICT en ICT-toepassingen. Onderzoeksgroepen werken multidisciplinair aan hedendaagse technologische, economische en maatschappelijke vraagstukken. Aan het CTIT zijn in totaal 450 onderzoekers verbonden: computerwetenschappers, elektrotechnici, wiskundigen en gedragswetenschappers.

Institute for innovation and Governance studies

Het IGS (Institute for Innovation and Governance Studies) richt zich op de besturing en het management van technologische en maatschappelijke innovatie. Aan het instituut zijn ongeveer 280 onderzoekers uit 14 vakgroepen verbonden. Ze doen onderzoek in zowel de publieke als de private sector.

Geo information science and earth observation (ITC)

Het ITC houdt zich bezig met onderzoek op het gebied van geo-informatiewetenschappen en aardobservatie. De nadruk ligt op toepassingen in ontwikkelingslanden, met gebruik van moderne technologie als remote sensing en Geographical Information Systems.

Sbe Programma voor Science Based Engineering

SBE, het engineering instituut in wording aan de Universiteit Twente, richt zich op de ontwikkeling en toepassing van wetenschap en technologie in multidisciplinaire systemen. Industriële en maatschappelijke behoeften die bijdragen aan een duurzame toekomst staan daarin centraal. SBE heeft een sterke positie op het gebied van fabricage, ontwerp, materialen en energie. De drie pijlers zijn “Design Engineering”, “Thermal Fluid and Process Technology” en “Mechanics of Solids, Surfaces and Systems”. Aan SBE zijn ruim 300 enthousiaste onderzoekers verbonden.