PhotonDelta

PhotonDelta doet fantastische dingen met licht

PhotonDelta – bestaande uit kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties – verbindt pioniers in het veld van fotonische chips met investeerders. PhotonDelta ontwerpt, ontwikkelt en produceert innovatieve oplossingen die bijdragen aan een betere wereld. Dat doen ze met baanbrekend onderzoek en een hun volledige ecosysteem.

Epicentrum 

Nederland bevindt zich in de voorhoede van geïntegreerd fotonica-onderzoek. PhotonDelta wil Nederland het epicentrum maken voor de volgende generatie halfgeleiders. Om dat te bereiken richt PhotonDelta zich op de voortdurende ontwikkeling van nieuwe producten, toepassingen en productieprocessen. Samen met partners binnen het bedrijfsleven en kennisinstellingen dichten we de kloof tussen onderzoek en toepassingen van geïntegreerde fotonica. Het kabinet heeft 417 miljoen euro toegekend om dit doel te realiseren. Vanuit private partners is dit aangevuld tot maar liefst 1.1 miljard.

Krachtig Twents ecosysteem

Binnen het MESA+ instituut van de Universiteit Twente werken momenteel zo’n 100 onderzoekers aan fotonica. Daar,ee is het een van de grootste concentraties binnen de fotonica in Nederland. Door samenwerking met de Saxion Hogeschool en verschillende spinoffs op het gebied van fotonica maken we deel uit van een krachtig regionaal ecosysteem. Via het Fraunhofer Project Center is er bovendien een sterke connectie met de Duitse industrie en kennisinstellingen. Belangrijke onderzoeksgebieden zijn onder andere sensortoepassingen in het biomedische domein, veilige quantum communicatie gebaseerd op fotonica, lasers met ultrasmalle bandbreedte, passieve devices, optische filters en versterkers, en integratie met CMOS en andere materiaalsystemen.

Contact