De elektrische fiets, ofwel e-bike, zorgt voor flink hogere snelheden op het fietspad. En dat zie je terug in de ongevalstatistieken. Een fiets die nét even slimmer is, zou zomaar kunnen helpen. Denk aan een slimme e-bike die je waarschuwt bij gevaar, tijdelijk de trapondersteuning vermindert of zelfs afremt op de motor.
Van idee naar onderzoek op wielen
Professor Karst Geurs onderzoekt die mogelijkheden. Samen met studenten van civiele techniek en informatica én met de hulp van partners uit de fietsindustrie bouwt hij aan de toekomst van de fiets: e-bike innovaties die de veiligheid op het fietspad naar een hoger niveau tillen.
De prototypes? Die worden niet alleen op papier uitgewerkt, maar ook écht getest — op een speciaal parcours in een woonwijk, vlak bij de Universiteit Twente.
Hoe slim is zo’n fiets in de praktijk?
In dit minicollege vertelt professor Geurs over zijn slimme fiets: hoe het systeem werkt, wat het mag kosten, en natuurlijk wat de eerste testrondes opleverden. Rest nog één vraag: Zou jij dit willen op jouw fiets? Of blijft fietsen toch liever analoog — gewoon trappen en gaan?