Meest recent
Meer stories- science KlimaatMangroves: de natuurlijke superhelden die onze kusten beschermenAls je denkt aan het beschermen van onze kusten, denk je waarschijnlijk aan dijken en zeeweringen. Maar wist je dat mangroves, een speciaal soort bomen die tussen land en zee groeien, ook een essentiële rol spelen in kustbescherming? Erik Horstman, universitair hoofddocent bij Civiele Techniek, vertelt je in deze story hoe deze bijzondere bomen de sleutel kunnen zijn tot het verdedigen van onze kusten tegen de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden.
- science ChiptechnologieOnze tech is een enorme energievreter, dit is hoe we dat veranderenAls we zo doorgaan, zorgen ICT-toepassingen in 2030 voor liefst twintig procent van ons totale elektriciteitsverbruik. Datacenters, AI, de vele miljoenen vragen die we dagelijks stellen aan Google… het kost enorm veel rekenkracht en dus energie. Dat kan en moet anders, vindt ook hoogleraar Wilfred van der Wiel van de Universiteit Twente.
- science RoboticaDeze robots gaan helpen bij het opsporen en bestrijden van kankerIn de laboratoria van de Universiteit Twente werken onderzoekers onder meer aan robotica die de gezondheidszorg gaat verbeteren. Die onderzoeken maken de zorg persoonlijker en preciezer, zodat iedere patiënt een behandeling krijgt die het beste past. Nu worden robots al gebruikt in de zorg, maar in de toekomst zullen ze nog veel vaker worden ingezet. In deze story zoomen we in op hoe robotica helpt bij het opsporen en behandelen van kanker.
- science TechnologieWater, water, overal… Maar geen druppel te drinken: Hoe Nederland zijn drinkwater veilig houdtNederland staat voor een watercrisis: te veel water, een tekort aan water, landbouwmeststoffen, industriële vervuiling zoals PFAS en medicijnresten bedreigen onze drinkwatervoorziening. Nu al krijgen sommige nieuwe bedrijven geen drinkwateraansluiting; in de nabije toekomst treffen nieuwe woonwijken mogelijk hetzelfde lot. Het is cruciaal om te investeren in watertechnologie voor een duurzame toekomst.
- science KlimaatHoe kan waterstof het overbelaste elektriciteitsnet redden?Nu de wereld overstapt op duurzame energie, komt het elektriciteitsnet — oorspronkelijk ontworpen voor stabiele energiestromen vanuit gecentraliseerde fossiele brandstofcentrales — onder druk te staan. Elektrische voertuigen, zware machines en wisselvallige bronnen zoals zon en wind stellen steeds hogere eisen aan het net. Kan blauwe en groene waterstof de oplossing zijn om de lichten te laten branden en de machines draaiende te houden?
In deze story vertelt Dr. Yashar Hajimolana, docent Energysysteemintegratie aan de Universiteit Twente, hoe waterstof kan bijdragen aan een duurzamer en stabieler energiesysteem.
Podcast
More podcasts- science TechnologiePodcast #4: De databeveiliging ontrafelaarOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.
- science TechnologiePodcast #3: De competentiemakelaarOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.
- science GezondheidPodcast #2: De hypothese-extractorOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.