Hoe zou je je studententijd beschrijven?
- Robin
Heel erg leuk en verhelderend.
Verhelderend? Vertel!
- Robin
Het heeft me gemaakt tot de persoon die ik vandaag ben. Ik ging voor het eerst op kamers, verhuisde naar een nieuwe stad, maakte nieuwe vrienden en begon aan mijn reis tot ingenieur. Vóór mijn studie was ik al geïnteresseerd in grote constructies, zoals bruggen en gebouwen – ik was gefascineerd door hoe ze worden gebouwd. En ook nu, als ik op vakantie ben en een indrukwekkende brug zie, ben ik altijd weer onder de indruk. Tijdens mijn bachelor Civil Engineering en master Construction Management & Engineering aan de Universiteit Twente, leerde ik eindelijk de theorie achter deze constructies.
Welke herinnering aan je studententijd blijft je bij?
- Robin
Mijn stage in het buitenland was echt een van de hoogtepunten. Ik deed onderzoek naar watergevoelig stedelijk ontwerp in New York, waarbij het gaat om het weerbaar maken van steden tegen extreme regenval. Het was een samenwerking tussen de Universiteit Twente en Stevens Institute of Technology. Tijdens mijn bachelor had ik al stage gelopen in Australië over hetzelfde onderwerp, en in New York kreeg ik de kans om mijn kennis verder uit te breiden. Het was geweldig om op deze plekken te wonen!
Je bent nu ontwerpmanager bij Arcadis. Wat doe je op dagelijkse basis?
- Robin
Ik coördineer de ontwerpprocessen van grootschalige bouwprojecten, zoals trein- en metrostations. Bij dit soort projecten zijn experts uit veel verschillende vakgebieden betrokken, zoals architecten, bouwkundig ingenieurs en andere specialisten. Soms zijn er tientallen mensen bij een project betrokken, soms honderden. Het is mijn taak om al hun kennis samen te brengen om het best mogelijke ontwerp te maken.
Aan welke projecten werk je momenteel?
- Robin
Een van mijn grootste projecten is een haalbaarheidsstudie voor de verlenging van de Noord-Zuid metrolijn in Amsterdam richting Schiphol en Hoofddorp. We kijken naar mogelijke routes en locaties voor vijf nieuwe stations. Het is een grote technische uitdaging: er moeten bruggen, tunnels en sporen worden gebouwd, terwijl de gebouwen in de buurt intact moeten blijven. De grond mag dus niet gaan schuiven. Daarnaast moeten we voldoen aan de behoeften van veel verschillende partijen; het moet een ontwerp worden dat voor iedereen werkt.
Klinkt als een uitdaging. Wat geeft jou motivatie?
- Robin
Het mooiste aan mijn werk is dat het bouwwerk waar we zo hard aan hebben gewerkt uiteindelijk tot leven komt. En hopelijk staat het er over 100 jaar nog steeds!
Waarom heb je voor deze baan gekozen?
- Robin
Mijn studievereniging, ConcepT, organiseerde regelmatig bedrijfsbezoeken en lunchlezingen waar professionals over hun werk kwamen vertellen. Zo maakte ik kennis met Arcadis, en ik dacht dat ik daar wel goed zou passen. Ik nam contact op en deed een voorstel voor een afstudeeropdracht, en ze zeiden ja. Na het afronden van de opdracht kreeg ik mijn eerste baan: het weerbaar maken van stedelijke gebieden tegen overstromingen.
De afgelopen jaren heb ik op verschillende afdelingen gewerkt. Ik kreeg steeds meer interesse in ontwerp, dus was ik een tijdje ontwerpingenieur, en geleidelijk groeide ik door naar mijn huidige functie; nu heb ik meer verantwoordelijkheden en geef ik leiding aan een ontwerpteam.
Wat heb je vanuit je studie Construction Management & Engineering meegenomen naar je baan?
- Robin
Veel! Tijdens de master behandel je veel verschillende onderwerpen: bouwkunde, architectuur, stedelijke ontwikkeling, digitale technologieën en projectmanagement. En in mijn werk, heb ik van alles een beetje kennis nodig.
En wat heb je on the job geleerd?
- Robin
Ik werk met veel verschillende experts. Daardoor heb ik geleerd om bij de juiste specialisten aan te kloppen als ik vragen heb of iemand nodig heb voor een project – denk aan ecologen, spoorwegingenieurs en data analisten. Het is heel fijn dat Arcadis zo groot is: er staat altijd iemand met de juiste expertise klaar om de uitdagingen die we in onze projecten tegenkomen, op te lossen.
Waar wil je over 10 jaar staan?
- Robin
Ik vind het heel tof om ontwerpmanagement bij civieltechnische projecten toe te passen. Ik wil dus graag mijn kennis uitbreiden en aan grotere projecten werken, zoals een nieuw treinstation of een luchthaven – misschien zelfs in het buitenland.
Wat is jouw advies aan huidige studenten?
- Robin
Leren stopt niet als je afstudeert. Je denkt dat je veel weet, maar er valt nog zoveel meer te leren. Blijf nieuwsgierig, blijf vragen stellen en blijf je afvragen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Ik blijf in ieder geval leren tot aan mijn pensioen!
Kom studeren aan de Universiteit Twente
Vond je dit een boeiend artikel? Dan vind je deze studieprogramma's misschien ook interessant.
Gerelateerde verhalen
- student AlumniVan student tot technisch geneeskundige: “Ik gebruik beeld om kanker te behandelen.”Kristian voltooide de master Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente en is nu technisch geneeskundige in het Radboudumc.
- student AlumniVan student tot metocean engineer: “Ik modelleer oceaanomstandigheden.”Carlos is metocean engineer bij Van Oord, een offshore constructiebedrijf gespecialiseerd in baggeren en landaanwinning. Hij voltooide de master Civil Engineering & Management aan de Universiteit Twente, met een specialisatie in Water Engineering & Management.
- student AlumniVan student tot procesingenieur: “Ik maak productieprocessen duurzamer en slimmer.”Julia is procesingenieur bij Toray Advanced Composites, een internationale producent van materialen voor de lucht- en ruimtevaart. Ze voltooide de master Chemical Science & Engineering aan de Universiteit Twente, met een specialisatie in Chemical & Process Engineering.