1. Home
  2. Student Stories
  3. Kadhem studeert de master Business Administration: “Ik leer hoe je bedrijven op een verantwoorde manier leidt.”
Leestijd: 6 min.
Delen

Kadhem studeert de master Business Administration: “Ik leer hoe je bedrijven op een verantwoorde manier leidt.”

“Bedrijven zorgen voor werkgelegenheid, producten en diensten, en houden de economie draaiende. Maar een succesvol bedrijf heeft verantwoordelijke en bekwame managers nodig die mensen en processen begrijpen. Dat is wat ik wil worden: een verantwoordelijke businessleider.” Student Kadhem uit Italië deelt waarom hij koos voor de master Business Administration en zijn ervaring tot nu toe.

Student Business Administration Kadhem lacht in de camera.

“In Italië studeerde ik bedrijfskunde met een sterke focus op financiën. Op een dag sprak ik met een ondernemer die me vertelde over het opbouwen van een bedrijf en de uitdagingen die daar bij komen kijken: het investeren van tijd, moeite en geld, om vervolgens de resultaten van al dat harde werk te zien. Dat gesprek maakte indruk op me. Ik dacht: hoe geweldig zou het zijn om ooit mijn eigen bedrijf te starten?

Toen ik op zoek ging naar een master overwoog ik om verder te gaan in finance, maar ik besefte dat ik bedrijven als geheel wilde leren begrijpen – hoe strategie, financiën en de alledaagse werkzaamheden samenkomen. Toen ontdekte ik de Universiteit Twente. Ik las dat het bekendstaat als de meest ondernemende universiteit van Nederland, en dat trok meteen mijn aandacht. Ik overwoog ook om Industrial Engineering & Management te gaan studeren, omdat ik ervan houd om problemen op te lossen en nieuwe dingen te creëren. Maar uiteindelijk heb ik voor de master Business Administration gekozen, en daar ben ik nog steeds erg blij mee.

Verschillende mogelijkheden

In deze master bestudeer je een breed scala aan onderwerpen, waaronder change management, recht en ondernemend leiderschap, om te begrijpen hoe alle aspecten van een bedrijf met elkaar verbonden zijn. Daarnaast ligt er een sterke nadruk op de ‘Triple P’: profit, people en planet. Dit betekent dat ik niet alleen leer hoe bedrijven efficiëntere processen kunnen ontwikkelen, maar ook hoe ze milieubewust blijven en rekening kunnen houden met het welzijn van hun medewerkers.

Wat een bedrijf succesvol maakt, zijn niet alleen de processen, maar vooral de mensen erachter. Problemen ontstaan meestal niet door werknemers, maar door slecht ontworpen of inefficiënte processen. Door de manier waarop mensen werken te verbeteren, kan een bedrijf betere resultaten behalen, zelfs met hetzelfde aantal werknemers.

De master heeft zeven specialisaties, zodat je je kunt richten op een specifiek domein binnen business. Omdat ik mijn leiderschapsvaardigheden wil ontwikkelen en internationale bedrijven wil helpen groeien, koos ik voor de specialisatie International Management and Consultancy.

Een andere mooie mogelijkheid is het volgen van een double degree aan een buitenlandse universiteit, bijvoorbeeld in Italië – waar ik voor heb gekozen – Finland of Duitsland. Studeren in het buitenland maakt je studententijd nóg waardevoller, omdat je jezelf onderdompelt in een andere cultuur en mensen ontmoet met andere perspectieven dan de jouwe.

Groepsopdrachten

Elke module bevat een praktische opdracht. Een van mijn favorieten was het ontwikkelen van een businessmodel voor de gezondheidszorgdivisie van Johnson & Johnson. Het team waarmee ik werkte maakte het extra waardevol: mijn projectgroep bestond uit studenten uit Zuid-Afrika, Japan en Duitsland. We hadden allemaal verschillende achtergronden en het was interessant om te zien hoe ieder van ons problemen op een andere manier benaderde.

Het doel van de opdracht was om een businessmodel te ontwerpen dat verspilling in de productie van medicijnen vermindert, zonder in te leveren op de winst. Om dit te bereiken onderzochten we hoe Johnson & Johnson momenteel opereert en berekenden we de geschatte kosten van mogelijke veranderingen. Vervolgens schreven we een investeringsplan waarin we lieten zien hoe het bedrijf deze veranderingen kon financieren en hoe deze zich op de lange termijn zouden terugbetalen.

Persoonlijke groei

In mijn vrije tijd investeer ik graag in mijn persoonlijke ontwikkeling. Daarom heb ik me aangesloten bij de universiteitsincubator Novel-T; ik wilde onderzoeken of een startup-idee dat ik had levensvatbaar was. Ik heb daar veel geleerd over marktanalyse, het begrijpen van potentiële klantbehoeften en het opstellen van een businessplan. Daarnaast krijg ik via Novel-T de kans om inspirerende ondernemers te ontmoeten; omringd worden door allerlei intelligente mensen daagt me uit om telkens op nieuwe manieren te denken.

Daarnaast ben ik actief bij UNICEF op de campus, waar we geld inzamelen voor verschillende humanitaire projecten. Ook werk ik als studentassistent voor eerstejaars bachelor studenten in accounting. Dit zie ik als een extra kans om mijn leiderschaps- en samenwerkingsvaardigheden te versterken.

Toekomst

Ik droom er nog steeds van om ooit een eigen bedrijf te starten, maar voorlopig wil ik zoveel mogelijk kennis en ervaring in het bedrijfsleven opdoen. Ik overweeg een carrière als strategisch consultant, waarbij ik bedrijven help nieuwe markten te betreden of adviseer over investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Het mooie aan consultancy is dat geen enkele dag hetzelfde is: ieder project brengt nieuwe uitdagingen en leerervaringen met zich mee. Ik word blij van het idee dat ik continu nieuwe inzichten opdoe en bedrijven help om slimmere beslissingen te nemen.”

Kom studeren aan de Universiteit Twente

Vond je dit een boeiend artikel? Dan vind je deze studieprogramma's misschien ook interessant.

Gerelateerde verhalen