Over de Prinses Margriet-Leerstoel

Maarten van Aalst bekleedt sinds 2018 de Prinses Margriet-leerstoel voor het ‘vergroten weerbaarheid tegen natuurrampen en klimaatverandering'. Deze leerstoel is door het Rode Kruis en de Universiteit Twente aangeboden aan Prinses Margriet ter ere van haar 75e verjaardag.

De Prinses Margriet-leerstoel is verbonden aan de faculteit Geo-informatiewetenschappen en aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente en heeft als onderwerp ‘Spatial Resilience for Disaster Risk Reduction’. Maarten van Aalst combineert het hoogleraarschap combineren met zijn functie als directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum (Red Cross Red Crescent Climate Centre).

Het doel van de Prinses Margriet-leerstoel is om kennis over natuurrampen en klimaatverandering beter in te zetten voor rampenpreventie en om de impact van humanitaire hulp op het gebied van rampenpreventie te meten en te verbeteren. Prinses Margriet heeft zich internationaal altijd ingezet voor deze aanpak: “Voorkomen is beter dan genezen, maar vergt een andere benadering. Beter gebruik van kennis en het doen van investeringen  voordat een ramp heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld door early warning systemen of door andere vormen van landbouw te gebruiken, vooral ten behoeve van mensen in de meest kwetsbare omstandigheden."

prof.dr. M.K. van Aalst (Maarten)
Hoogleraar