Shell

Zie Nieuws

Green Team Twente grote winnaar tijdens Eco-Marathon Londen

Green Team Twente heeft grote winst behaald tijdens de Shell Eco-Marathon in Londen. Het team heeft met hun waterstofauto ‘Aurora 2’ een equivalent van 1 op 760 weten te behalen. Deze winst zet de teller op drie gewonnen Shell Eco-Marathons, waarmee het team laat zien dat het de limieten van efficiëntie keer op keer weet op te zoeken. Daarnaast won het team de Driver’s World Championship en de communicatie award. Het Green Team Twente heeft ’s werelds snelste energie-efficiënte auto en een communicatie award.

Teammanager Matthias Haalstra: "Wij hebben dit jaar veel gefocust op betrouwbaarheid en dat is te zien." Het team deed al eerder mee aan een race in Oss, waarbij het doel vooral was om de auto te testen. Hoewel het geen officiële wedstrijd was, waren de resultaten van het team erg positief. "We hadden vertrouwen in de auto, zeker na de race in Oss, maar dat het zo goed zou gaan hadden we niet durven dromen", zegt chauffeur Yanna Kraakman.

De race

De Shell Eco-Marathon is één van ’s werelds grootste studentenraces, waarbij het draait om efficiëntie in plaats van snelheid. Green Team Twente doet hierbij mee aan de UrbanConcept klasse, waarbij het de kunst is om een auto te ontwerpen die geschikt is voor stadsverkeer. Zo moet er aan bepaalde regels worden voldaan, zoals het hebben van een ruitenwisser en een bepaalde hoeveelheid bagageruimte.

Green Team Twente had meerdere pogingen om een resultaat te behalen, echter was het bij de eerste poging meteen raak. Bij deze poging werd een efficiëntie van 230 km/m3 behaald, of een equivalent van 1 liter benzine op 722 kilometer. Het grote succes trad echter bij de 3e poging op, waar een equivalent van 1 op 760 werd behaald. "Alles ging zoals het zou moeten gaan, we hadden geen grote problemen", vertelt waterstofspecialist Remko van Gestel.

Naast de normale race, heeft het team vrijdag ook de Driver’s World Championship (DWC) en de communicatie award gewonnen. Bij de DWC reden de beste UrbanConcept teams tegen elkaar op snelheid, en hiermee ook Green Team Twente. Het team, dat zich al in de designfase van dit jaar had voorbereid op deze snelheidsrace, kwam uiteindelijk met grote voorsprong als eerste over de finishlijn. Hoewel dit er al voor zorgde dat Green Team Twente de grote winnaar van de Shell Eco-Marathon was, kwam hier als kers op de taart ook de communicatie award bij. Deze award draait om het zo uitgebreid mogelijk naar buiten brengen van het team, de visie en de race zelf.

Verbeterde auto

Het hart van de auto, de brandstofcel is dit jaar vernieuwd. Dit systeem maakt van waterstof en zuurstof elektriciteit. Dit wordt gebruikt voor de elektromotoren en zorgt voor de aandrijving van de wielen. "Vergeleken met het oude systeem is deze nieuwe brandstofcel een stuk efficiënter en werkt deze beter bij hogere temperaturen", vertelt waterstofspecialist Marieke Altena. "Daarmee zorgt deze brandstofcel voor meer zekerheid bij de race."

Naast de brandstofcel zijn er natuurlijk vele andere onderdelen vernieuwd. Zo is de versnellingsbak compleet herontworpen, is de cardanas een stuk lichter gemaakt en is de elektronica zo aangepast dat deze de interferentie van de grote hoeveelheid communicatiesystemen in Londen aankan.

Daarnaast heeft het team dit jaar een model gemaakt dat de optimale rijstrategie bepaalt. Strateeg en tevens chauffeur Yanna Kraakman: "Met dit model kunnen we precies bepalen hoe snel we moeten rijden en hoe we bochten moeten nemen, alles om zo efficiënt mogelijk te rijden."

Het team

Green Team Twente bestaat uit 21 UT- en Saxion-studenten fulltime of parttime bezig met de promotie van waterstof. Dit doen zij onder andere door het bouwen van deze zuinige waterstofauto, echter geven zij ook gastlessen op scholen en maken zij educatieve video’s. Dit alles om waterstof meer op de kaart te zetten, zodat mensen meer bekend raken met deze vaak nog onbekende vorm van schone energieopslag.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)