© ORTHOCHIRO

Slim implantaat voor permanente correctie van scoliose NWO Open Technologieprogramma

Het NWO Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact. NWO kent Prof. dr. ir. G.J.M. Tuijthof een toekenning toe voor haar onderzoek: DYNACURE - Dynamic smart implant to permanently correct scoliosis.

Scoliose is een vervorming van de wervelkolom die voorkomt bij 2-5% middelbare scholieren. Als de vervorming ernstig is wordt deze vastgezet met een staaf, die de beweging beperkt. "Ons doel is om de scoliose ongedaan te maken zonder beperkingen. Als basis nemen we een bestaand implantaat dat al toestaat dat het lichaam groeit. We zorgen dat dit implantaat slim wordt, zodat de belasting kan worden aangepast per patiënt. Het aanpassingsniveau wordt bepaald met een computermodel dat de optimale belasting voor correctie in de loop van de tijd voorspelt. Het nieuwe implantaat corrigeert scoliose uiteindelijk permanent."

Het project is een voortzetting van het scoliose onderzoekswerk dat reeds twintig jaar loopt en initieel is vormgegeven door UT-collega's: Jan Cool, Bart Verkerke, Bart Koopman en Edsko Hekman en dat resulteerde in 7 dissertaties en 3 patenten. . Tevens zijn betrokken: Malte Asseln en Edsko Hekman vanuit het BDDP team en Moyo Kruyt vanuit het UMCU/UT. 

Mede-aanvragers voor DYNACURE zijn: UMC Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven.

Zes projecten krijgen een go via Open Technologieprogramma 

Zes onderzoeksprojecten kunnen van start met financiering via het Open Technologieprogramma vanuit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. NWO draagt ruim 5,1 miljoen euro bij aan deze toepassingsgerichte technisch-wetenschappelijke projecten. Het bedrijfsleven en andere organisaties doen daar bijna 1,4 miljoen euro bij.

BRON: website NWO

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)