HomeOnderzoekWetenschappelijke thema'sImproving healthcare by personalized technologies

Improving healthcare by personalised technologies

De gezondheidszorg staat wereldwijd voor grote uitdagingen.

Één van de oplossingen is gepersonaliseerde technologie die effectievere behandelingen kan bieden aan patiënten. Gezondheid is een persoonlijk onderwerp. Vandaag de dag zoeken mensen bewust naar behandelingen die bij hen passen voor meer controle over hun eigen welzijn. Tegelijkertijd krijgen overheden en verzekeringsmaatschappijen te maken met toenemende druk op budgetten door vergrijzing en een toenemende levensverwachting.

Onze wetenschappers en hun onderzoek

Als ingenieurs, computerwetenschappers, wis- en natuurkundigen samen met clinici en psychologen medische oplossingen zoeken, kunnen de resultaten voor de patiënt verbluffend zijn. Voorbeelden van gepersonaliseerde technologie binnen de gezondheidszorg uit onze crossdisciplinaire koker:

Diabetes on return

In Nederland hebben ruim een miljoen mensen diabetes, waarvan 90% type 2. Elk jaar komen er 1.200 patiënten bij. Om gezond te blijven moeten deze mensen er continu alert op zijn dat hun bloedsuikerspiegel laag en stabiel is, dat hun dieet niet te veel suikers bevat en dat ze voldoende beweging krijgen.  ‘Het programma Diabetes on Return verenigt alle stakeholders en initiatieven die streven naar een verandering in diabeteszorg,’ vertelt programmacoördinator Mariska van den Berg namens het TechMed Centrum van de UT. ‘Door samen te werken willen we het proces versnellen.’

Lees verder
Slimme, flexibele operatienaalden

Succesvolle uitvoering van haast onmogelijke operaties? Met de robotisch gestuurde flexibele naalden die UT-wetenschapper Sarthak Misra ontwikkelt, wordt het mogelijk. Slimme, flexibele, bestuurbare naalden brengen deze minimaal-invasieve chirurgie naar een hoger niveau, onder meer doordat ze op moeilijk bereikbare plekken in het lichaam kunnen komen.

Lees verder
Pijnloze borstkankertest

Wereldwijd overlijden jaarlijks een half miljoen vrouwen aan borstkanker. De huidige detectietechnieken - röntgenmammografie, echoscopie en MRI - bieden nog ruimte voor verbetering. UT-onderzoeker Srirang Manohar werkt aan een nieuwe techniek: fotoakoestische beeldvorming, of photoacoustic imaging.

Lees verder
Naaldloze injecties met de ‘Bubble Gun’

In de beroemde sciencefictionserie Star Trek gebruikten de artsen Phlox en McCoy een ‘hypospray’ om zonder naald en door middel van een straal vloeistof een mederuimtereiziger te vaccineren. UT-wetenschapper David Fernandez Rivas wil die fictie werkelijkheid maken. Onder de projectnaam Bubble Gun ontwikkelt hij een handzaam, naaldloos injectieapparaat.

Less verder
Een team van virtuele coaches die over je gezondheid waken

Wie zou het niet willen, op oudere leeftijd een team van experts om je heen hebben die onophoudelijk en met grote deskundigheid over je gezondheid en welzijn waken? Met het project Council of Coaches (raad van coaches), willen UT-wetenschappers het mogelijk maken. Klein detail: deze coaches zijn geen mensen, maar virtuele experts.

Lees verder

Drie cruciale onderzoeksgebieden

De Universiteit Twente loopt voorop in onderzoek naar, onderwijs over en vermarkten van gepersonaliseerde technologie binnen de gezondheidszorg. Nu al veranderden we het speelveld met diverse innovatieve ideeën en doorbraken. Een belangrijk voorbeeld zijn onze bachelor- en masteropleiding Technische Geneeskunde: de eerste opleidingen ter wereld waar we professionals opleiden die patiënten kunnen behandelen vanuit een combinatie van medische kennis en technische vaardigheden. Met deze opleidingen introduceerden we een volledig nieuwe beroepsgroep die inmiddels een grote rol speelt bij het verbeteren van gezondheidszorg.

Vanuit een breed spectrum dragen we bij aan een toekomstbestendige gezondheidszorg en ontwikkelen effectievere, op het individu afgestemde behandelingen. We ontwikkelen technologieën binnen drie belangrijke domeinen:

Actualiteiten binnen dit thema

Meer nieuwsartikelen

Spinoffs

Voor de vierde keer op rij zijn we benoemd tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. We zijn succesvol in het vertalen van ontwikkelde kennis naar economische bedrijvigheid: ruim duizend spinoffs hielpen we opstarten. Een aantal voorbeelden:

Onze opleidingen 

Naast onderstaande bachelor- en masteropleidingen, bieden we uitstekende trainings- en opfriscursussen voor healthcare professionals: