Wat gebeurt er in de borst tijdens borstvoeding?

Geef je op dit moment borstvoeding? Dan kun je meedoen aan onderzoek naar de borst tijdens het borstvoeding geven. We willen daarvoor graag de borst scannen, om te zien hoe de borst verandert voor, tijdens en na het afkolven van melk. Hiervoor gebruiken we twee onschadelijke en pijnloze scan-methoden: MRI en optische beeldvorming met licht.

Wij zijn ook op zoek naar vrouwen die geen borstvoeding geven en niet zwanger zijn, om de scans mee te vergelijken. Deze vrouwen hoeven natuurlijk niet te kolven tijdens het onderzoek.   

Waar werken we aan? 

Borstvoeding geeft veel gezondheidsvoordelen voor moeder en kind. Toch is nog lang niet alles bekend over hoe borstvoeding geven werkt. Ook ervaren veel vrouwen problemen bij het geven van borstvoeding. Wij onderzoeken daarom wat er in de borst gebeurt tijdens het afkolven van moedermelk. Om zo te leren waarom de ene moeder meer melk aanmaakt, dan de andere. We kijken daarbij hoe het borstweefsel verandert door het kolven; onder andere de doorbloeding en de hoeveelheid klierweefsel. En of zo’n verandering een verband heeft met de hoeveelheid afgekolfde melk. 

Wat vragen we van jou? 

Voor dit onderzoek kom je één keer naar de Universiteit Twente (gelegen tussen Enschede en Hengelo). Het onderzoek duurt 1.5 tot 2 uur.

Tijdens het onderzoek scannen we beide borsten voor het kolven, en na het kolven. Ook plakken we tijdens het kolven een aantal sensoren aan de borst en meten we hoeveel melk je hebt afgekolfd. De afgekolfde melk kun je gewoon mee naar huis nemen en blijft veilig als voeding voor je kindje.

Bij vrouwen die geen borstvoeding geven en deelnemen in de controlegroep, voeren we dezelfde metingen uit. Het enige verschil is dat je dan niet hoeft te kolven.

Wie kan er meedoen en wanneer? 

Wij zijn op zoek naar twee groepen vrouwen:

Groep 1. Gezonde, volwassen vrouwen (tussen18 en 45 jaar) die borstvoeding geven. Je bent  minimaal 1, en maximaal 12 maanden geleden bevallen.
Op het moment van het onderzoek heb je geen borstvoedingsproblemen, zoals tepelkloven en borstontsteking.

Groep 2. Gezonde, volwassen vrouwen (tussen 18 en 45 jaar) die géén borstvoeding geven en niet zwanger zijn geweest en/of borstvoeding hebben gegeven in de afgelopen 9 maanden.

Voor beide groepen geldt:

  • Je bent niet zwanger.
  • Je hebt geen operaties aan de borst gehad, zoals een borstreconstructie, borstvergroting, of borstverkleining.
  • Je hebt geen tatoeages en/of piercings in/op de borsten.
  • Je hebt geen borstkanker (gehad). 

Dit onderzoek loopt van januari 2024 tot midden 2026.

Maak kennis met de onderzoeker 

Onderzoeker 'Borstvoeding in beeld'
A. Boamfa (Ana)
Promovendus

Hallo ik ben Ana!

Ik werk als onderzoeker bij de Universiteit Twente. De onderzoeksgroep waar ik werk, doet veel onderzoek naar o.a. borstvoeding en moedermelk. Ik vind het menselijk lichaam erg fascinerend, wat het allemaal kan doen zonder dat wij er echt bij na hoeven denken. Daarom werk ik aan dit mooie project, waarin we meer te weten willen komen over de wonderen van de borst tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Er loopt in ook nog een ander onderzoek waar vrouwen aan mee kunnen doen, namelijk "Veranderingen in de borst tijdens en na zwangerschap".
Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Volg ons dan op Instagram (@onderzoekborstvoeding_utwente)!

Aanmelden

Fijn dat je je wilt aanmelden voor het onderzoek naar borstvoeding. Vul hieronder je gegevens in en de onderzoeker neemt contact met je op.

Belangrijk te weten

  • Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.
  • Als je je aanmeldt voor een studie krijg je altijd een automatische bevestigingsemail. In die mail staat wanneer je iets hoort van de onderzoeker.
  • De onderzoeker neemt contact met je op. Je krijgt dan meer informatie over het onderzoek en kan je vragen stellen.
  • Na het contact met de onderzoeker geef je definitief aan of je meedoet. Je vult dan een zogeheten 'Toestemmingsformulier' in.
  • Na het geven van jouw toestemming ontvang je een kopie van het toestemmingsformulier.  
  • Een ethische commissie heeft naar dit onderzoek gekeken en een positief advies gegeven. De commissie zegt hiermee dat het onderzoek wetenschappelijk zorgvuldig is en dat het volgens deelnemersrechten wordt uitgevoerd.
  • Jouw contactgegevens worden alleen gebruikt zoals jij dat wilt. De gegevens delen we alleen met de onderzoeker van het onderzoek waar je aan mee wil doen. Heb je aangevinkt dat je graag op de hoogte blijft over nieuwe onderzoeken? Dan ontvang je maximaal 1x per maand een bericht. Mocht dit wijzigen, nemen we eerst contact met je op. Lees hier uitgebreid hoe we omgaan met persoonsgegevens.