wat is waar en hoe weet je dat?

Sinds 2016 biedt Pre-University het PRE-U honoursprogramma aan: een intensief traject voor getalenteerde vwo-leerlingen over academische vorming en persoonlijke ontwikkeling

Vorig jaar had het Honoursprogramma twee verschillende tracks: de Specialise track en Academic track. Het Honoursprogramma voor 2024-2026 richt zich alleen op de Academic track. Informatie over het programma per september 2024 tref je hieronder.

In het Pre-U Honoursprogramma krijg je de kans om met wetenschap een stukje waarheid te vinden. Je leert kritisch te zijn over nieuwe informatie, goede vragen te stellen en relevantie in de maatschappij te zoeken. Je gaat hiervoor aan de slag met wetenschapsfilosofie en onderzoeksvaardigheden en volgt masterclasses naar keuze om je te verdiepen in specifieke onderwerpen. Uiteindelijk zul je zien dat je niet alleen leert wetenschap uit te voeren, maar ook jezelf ontwikkelt zodat je met een open blik de wereld in gaat.

Bèta versus Gamma

Het programma is gericht op de ontwikkeling van academische vaardigheden vanuit een wetenschapsfilosofisch perspectief. Een brede basis met verschillende technieken die relevant zijn in alle wetenschappelijke richtingen: van een kunsthistorisch bronnenonderzoek tot sociaal-wetenschappelijk onderzoek en natuurkundige experimenten. 

Inhoud & planning

  • Module 1: wetenschapsfilosofie

    Tijdens de eerste module verkennen we hoofdthema’s in de westerse filosofie. We stellen onszelf vragen zoals ‘wat is waar?’ en ‘hoe weet je dat?’. We gaan samen proberen om de wereld om ons heen wat beter te begrijpen. Het doel is dat daarmee nieuwsgierigheid te kweken naar de herkomst van kennis en de manier waarop we deze achterhalen en gebruiken.

  • Module 2: onderzoeksmethodes

    In deze module bekijken we diverse wetenschappelijke methoden. Daarnaast gaan we dieper in op hoe je gegevens kunt verzamelen, hoe je ze vervolgens analyseert, wat juist is en hoe je valide conclusies kunt trekken. We besteden daarnaast aandacht aan hoe we de opgedane kennis uit module 1 omzetten naar een concrete toolbox voor het eigen onderzoek.

  • Module 3: een eigen onderzoek

    Tijdens module 3 wordt er een begin gemaakt aan de eigen pre-bachelor thesis. Na afloop van deze module zullen de leerlingen dit onderzoek samen met een partner uitvoeren. Je leert hoe je jouw nieuwsgierigheid om kan zetten in een correcte onderzoeksvraag. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar het gekozen onderwerp, zodat er aan het einde van deze module een theoretisch onderbouwd onderzoeksvoorstel ligt.

  • Masterclasses

    Tussen de modules door worden er twee Pre-U masterclasses naar keuze gevolgd. De masterclasses worden aangeboden vanuit meerdere thema’s: Management & Maatschappij; Gedrag & Gezondheid; Engineering & Design; en Science & IT. Masterclasses bevatten vier sessies met o.a. hoorcolleges, practica en opdrachten.

  • Pre-bachelor thesis

    In het laatste deel van het Honoursprogramma werken leerlingen samen aan de pre-bachelor thesis. Het is hierbij mogelijk om gebruik te maken van de (onderzoeks)faciliteiten van de UT. We doorlopen de ontwerp of onderzoekscyclus en er worden werkcolleges over het schrijven van een paper, geven van feedback en presenteren gevolgd.

    Tijdens de pre-bachelor thesis leren Honoursleerlingen om initiatief te nemen en kritisch te kijken naar hun eigen eindproduct. Eind januari wordt de thesis afgerond door het schrijven van een wetenschappelijk paper.

    Het Honoursprogramma wordt, indien succesvol afgerond, afgesloten met een feestelijke diploma-uitreiking. Dit is een officiële academische plechtigheid waar iedere leerling zijn of haar resultaten presenteert en het diploma in ontvangst neemt.


Planning

Leerjaar

September - oktober

November - december

Januari - februari

Maart - april

Mei - juni

5 vwo

Module1

Masterclass 1

Module 2

Masterclass 2

Module 3

6 vwo

Pre-bachelor thesis

Diploma-uitreiking


Ervaringen

De docenten en oud-leerlingen van het Pre-U Honoursprogramma vertellen je in onderstaande video over de inhoud van het programma en hun ervaringen.

Je hebt binnen het Pre-U Honoursprogramma les van verschillende docenten, waarvan één jouw persoonlijke mentor wordt. De organisatie van het programma wordt verzorgd door Pre-U medewerkers en bij de zogenaamde HP coördinatoren kun je terecht voor alle praktische zaken.

Werkvormen, toetsing &tijdsinvestering

In het Pre-U Honoursprogramma neem je deel aan interactieve sessies in de modules en masterclasses. Het gaat er anders aan toe dan op school en jouw eigen inbreng is cruciaal. Er zijn geen toetsen in het programma. In plaats daarvan maak je opdrachten en werk je aan een portfolio. Je krijgt geen cijfers, maar wel heel veel feedback om te verwerken. We brengen je daarmee in de positie om het beste uit jezelf te halen.

Je komt elke donderdagmiddag naar de UT voor het volgen van de modules en de masterclasses. De tijdsinvestering per week is gemiddeld 6-8 uur.

Merel

Wat ik heb geleerd is dat ik fouten mag maken. Ik vond dit eerst heel erg maar soms moet je gewoon fouten maken.

Merel

Aanmelden

Voor het Pre-U Honoursprogramma is geen specifieke voorkennis vereist. Je kunt je met elk profiel aanmelden. Belangrijk is dat je nieuwsgierig bent en de uitdaging aan wil gaan om met vallen en opstaan nieuwe stappen te zetten in jouw ontwikkeling.

Voor het Honoursprogramma hanteren we een selectieprocedure. De deadline voor het aanleveren van de documenten is inmiddels verstreken (16 mei 2024). Lees hier meer over de procedure van het aanmelden en de selectieprocedure.

Vragen? Neem dan contact met ons op via honoursprogramma-pre-u@utwente.nl

Algemene voorwaarden zijn hier te vinden.