De kracht van een netwerk: uitwisselen en innoveren
Binnen het Pre-U programma werken we samen met 26 partnerscholen, waarmee we een actief partnerschap hebben op gebied van talentontwikkeling en de aansluiting van het voortgezet onderwijs naar het hoger onderwijs (VO-HO). Samen leerlingen de kans geven om al in een vroeg stadium te leren wat wetenschap inhoudt: dat is het doel van het Pre-U partnerschap met middelbare scholen in de regio.
Scholen die een Pre-U partnerschap aangaan, noemen we ‘Pre-U partnerscholen’. We onderscheiden binnen het Pre-U partnerschap twee varianten: Pre-U partnerschap en het Pre-U Premium Partnerschap.
Pre-U partnerschap
- Praktische informatie & werkwijze
Sinds schooljaar 2015-2016 bestaat het Pre-U partnerschap: een samenwerkingsmodel om in een actief netwerk leerervaringen te bieden die bijdragen aan talentontwikkeling en een betere aansluiting tussen het voorgezet onderwijs en de universiteit. Scholen kunnen allerlei soorten activiteiten (zowel voor individuele leerlingen als groepen) aanvragen waarbij leerlingen hun talenten en interesses kunnen ontdekken en daarbij academische vaardigheden kunnen oefenen die belangrijk zijn voor een vervolgstudie. Op basis daarvan kunnen leerlingen een beargumenteerde profiel- en studiekeuze maken.
- Pre-U partnerschap: samenwerken & uitwisselen
Het Pre-U partnerschap is een actieve relatie waarin de partnerschool en Pre-U gezamenlijk draagvlak creëren voor de basis van het partnerschap. Een partnerschool is automatisch onderdeel van een netwerk dat drie keer per jaar bijeenkomt. Tijdens deze netwerkbijeenkomsten wisselen we nieuwe ideeën en informatie uit, gaan we op zoek naar de behoeftes van leerlingen en bouwen we samen verder aan het Pre-U programma. Om het contact eenvoudig te onderhouden stellen Pre-U en de partnerschool beide een vaste coördinator aan. Elk jaar komen we vanuit Pre-U op school langs om samen met de coördinator en schoolleiding de voortgang van het partnerschap te bespreken en te kijken naar de (nieuwe) wensen en behoeftes op het gebied van talentontwikkeling en aansluiting bij het wetenschappelijk hoger onderwijs.
- Tijdens het Pre-U partnerschap
- kijken we samen met de partnerschool welke activiteiten het beste aansluiten bij de talentontwikkeling en voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs van hun eigen leerlingen;
- delen de partnerschool en Pre-U actief kennis en ervaringen op het gebied van talentontwikkeling en voorbereiding op het wetenschappelijk hoger onderwijs;
- worden kennis en ervaringen van de partnerschool gebruikt als input tijdens de ontwikkeling van (nieuwe) activiteiten van Pre-U;
- sluit de partnerschool aan in een actief netwerk op het gebied van talentontwikkeling en aansluiting VO-HO.
- Werkwijze
Per school wordt een vaste contactpersoon aangesteld, die een kort lijntje heeft met de vaste coördinator vanuit Pre-U. Via de schoolcoördinator zullen de aanmeldingen voor het merendeel van de Pre-U activiteiten verlopen, met deadlines per periode. De schoolcoördinator verzorgd alle communicatie naar de eigen leerlingen. Vanuit Pre-U sturen we maandelijks een update-mail met lopende zaken en maken we vanuit Pre-U elk najaar een ronde langs de partnerscholen, zodat we de wensen en eisen kunnen afstemmen op elkaar voor ieder schooljaar. Dit zal plaatsvinden met de schoolcoördinator, decaan en schoolleiding.
Daarnaast wordt er drie keer per jaar een netwerkbijeenkomst georganiseerd, waarbij alle coördinatoren van partnerscholen worden uitgenodigd. Op deze bijeenkomsten komen verscheidene onderwerpen aan bod, die we met het partnernetwerk kunnen bespreken
- Communicatiemiddelen
Voor partnerscholen zijn er (digitale) flyers en posters beschikbaar van de Pre-U activiteiten. Daarnaast mag het logo van de Universiteit Twente gebruikt worden op promotiematerialen van de school en zijn er Pre-U banners beschikbaar. Uiteraard krijgen de naam en het logo van de school ook een plek op de website van Pre-U. De coördinator van de partnerschool is verantwoordelijk voor de interne communicatie en promotie van activiteiten.
Een keer per jaar kan Pre-U langskomen op de partnerscholen om leerlingen en/of collega’s te informeren over Pre-U activiteiten, bijvoorbeeld tijdens een ouderavond of docentendag. Deze informatiebijeenkomst kan tevens gecombineerd worden met een voorlichting over de UT bacheloropleidingen.
- Praktische informatie & kosten
De investering in een partnerschap met het Pre-U programma van de Universiteit Twente bedraagt jaarlijks €1.000,-. De UT betaalt de kosten voor ontwikkeling en deels ook voor de uitvoering van activiteiten. Scholen en deelnemers dragen bij aan de uitvoeringskosten, waarbij voor het merendeel van de Pre-U activiteit een gereduceerd tarief geldt voor Pre-U partnerscholen. De prijzen van de verschillende activiteiten zijn te vinden in het Pre-U jaarprogramma en op de website.
Een Pre-U partnerschool ontvangt:
- een gereduceerd tarief voor het merendeel van de Pre-U activiteiten;
- voorrang bij deelname aan het merendeel van de Pre-U activiteiten;
- deelname aan het Pre-U netwerk op gebied van talentontwikkeling en aansluiting;
- jaarlijks een voortgangsgesprek om wensen en eisen af te stemmen aan het begin van het schooljaar.
- Overzicht Partnerscholen Pre-U
Op dit moment zijn er 26 partnerscholen aangesloten binnen het netwerk van Pre-U, in een gebied van Zwolle/Deventer tot Groenlo. Hieronder is een overzicht te zien met de vaste contactpersoon per school. Hem of haar kun je benaderen wanneer je meer informatie wilt krijgen over Pre-U binnen jouw school.
- Overzicht Partnerscholen Pre-U
- Bataafs Lyceum
Partnerschool coördinator: Gerrit-Jan de Wilde & Mirjam van Buuren
- Bonhoeffer College - Bruggertstraat
Partnerschool coördinator: Kenneth Halman
- Bonhoeffer College - Van der Waalslaan
Partnerschool coördinator: Koen Krabbe & Maureen Zonnebeld
- Carmel College Salland
Partnerschool coördinator: Timo Bomhof
- Etty Hillesum Lyceum - Het Vlier
Partnerschool coördinator: Marc van den Hoogen & Eline Bredenoord
- Etty Hillesum Lyceum - De Boerhaave
Partnerschool coördinator: Ans Boots & Bryan Nijkamp
- Het Assink Lyceum
Partnerschool coördinator: Tjerk Susan, Annelies van der Veen & Bert Booltink
- Het Erasmus
Partnerschool coördinator: Roy Maathuis & Sandra ten Heggeler
- CSG Het Noordik
Partnerschool coördinator: Alex Noordmans
- Het Stedelijk Kottenpark
Partnerschool coördinator: Evelien Koops
- Het Stedelijk College Zuid
Partnerschool coördinator: Laura Damhuis & Esther Dommerholt
- Lyceum de Grundel
Partnerschool coördinator: Hedy de Bruin & Pascal Nijland
- Pius X College
Partnerschool coördinator: Emma Hilbrink (locatie Almelo) & Marjolein Bent van Dalsum (locatie Rijssen)
- CSG Reggesteyn
Partnerschool coördinator: Marleen ter Harmsel & Priscilla Zwaferink
- RKSG Canisius
Partnerschool coördinator: Frank Voshaar
- De Waerdenborch
Partnerschool coördinator: Annemiek Potman, Trinette Boonman, Emmy Kamphof & Annemarie Kamp
- SG Marianum
Partnerschool coördinator: Jeroen Vos
- Staring College
Partnerschool coördinator: Martin Stegeman
- Twents Carmel College
Partnerschool coördinator: Wouter Oortman
- Thorbecke SG
Partnerschool coördinator: Iris Murk, Charlotte Krabben & Mareike Harink
- Twickelcollege
Partnerschool coördinator: Renske Koning
- Vechtdal College - Hardenberg
Partnerschool coördinator: Iris Postma & Fennie Kikkert
- Vechtdal College - Ommen
Partnerschool coördinator: Ingrid Hutten
- Panta Rhei College
Partnerschool coördinator: Hanne Vreeswijk
- Montessori College Twente
Partnerschool coördinator: Anne van der Meulen
- Zeven Linden College
Partnerschool coördinator: Twan Jansen
Pre-U Premium partnerschap
- Praktische informatie & werkwijze
Naast het reguliere Pre-U partnerschap zijn er een aantal scholen in het netwerk dat de visie heeft om een stap verder te willen zetten: het samen innoveren van onderwijs, waarbij integratie van praktijkervaring, wetenschappelijke kennis en academisch onderzoek bijdragen aan de verbetering van het onderwijs binnen de muren van de school. Dit doen we in het zogenaamde ‘Premium Pre-U partnerschap’. Er zijn momenteel zes Premium partnerscholen.
- Pre-U Premium partnerschap: innoveren & ontwikkelen
Filosofie achter het Premium partnerschap is dat het een dynamisch netwerk is, met een klein aantal partnerscholen uit het reguliere netwerk. Samen wordt gewerkt aan innovatie en nieuw onderwijsmateriaal, die zowel voor de school als in Pre-U activiteiten bruikbaar is. Door evidence based te werken d.m.v. de PLG-werkwijze dragen we niet alleen bij aan schoolverbetering en curriculumontwikkeling, maar ook aan docentprofessionalisering in het onderwerp van de PLG.
- Tijdens het Pre-U Premium partnerschap
- Werken we samen aan het ontwikkelen van nieuw lesmateriaal, op twee inhoudelijke onderwerpen. Dit lesmateriaal is zowel bruikbaar voor de school als binnen het Pre-U programma
- Werken de deelnemers van de PLG’s naast schoolverbetering en curriculumontwikkeling ook aan eigen professionalisering
- Wordt de PLG-werkwijze gebruikt om evidence based te werk te gaan
- Werkwijze
Elke school die meedoet aan het Premium Partnerschap stapt in op één of beide inhoudelijke onderwerpen waar aan gewerkt wordt in de PLG’s. Elke PLG heeft een tweejaarlijkse cyclus, per onderwerp is er een commitment voor twee schooljaren. Een PLG bestaat uit ongeveer 8-10 personen (scholen + Pre-U), elke deelnemende school levert ten minste twee deelnemers per onderwerp. Per schooljaar worden er ongeveer 10 bijeenkomsten gepland (op een vast moment), waarbij de beschikbaarheid (en indien nodig uitroosteren) en de uren van de deelnemers worden gefaciliteerd door de school. Elke PLG werkt aan een gezamenlijke opdracht rondom het inhoudelijke onderwerp, maar daarnaast hebben de deelnemers ook een eigen (school)opdracht waar aan gewerkt wordt. Begeleiding vanuit UT/Pre-U bestaat uit organisatorische taken en ondersteuning bij het ontwikkelen, testen en implementeren van lesmateriaal, bijv. door middel van studentinzet. Pre-U zorgt ook voor de ontsluiting van het ontwikkelde lesmateriaal en stelt licenties van UT/Pre-U daarvoor ter beschikking.
Daarnaast wordt er twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst georganiseerd, waarbij de schoolleiding van de Premium partnerscholen wordt uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomsten wordt de voortgang van deze samenwerking, werkwijze en inhoudelijke opbrengst besproken.
- Praktische informatie & kosten
Het Premium Partnerschap is een uitbreiding op het reguliere partnerschap van Pre-U. Pre-U zorgt voor de facilitaire ondersteuning en coördinatie, waardoor de partnerschapsbijdrage wordt verhoogd van 1000 euro naar 1500 euro per schooljaar voor alle Premium Partnerscholen. De verdere bijdrage van de school aan deze samenwerking bestaat uit personele inzet voor de PLG(‘s) + de realisatie van de eigen schoolopdracht en is in kind.
- Overzicht Pre-U Premium partnerscholen