Ga direct naar inhoud
Menu
Home
Onderwijs
Lifelong Learning
Aanbieders & contact
Professional Learning & Development
Opleidingen
Master Publiek Management
Blog
Home
Onderwijs
Lifelong Learning
Aanbieders & contact
Professional Learning & Development
Opleidingen
Master Publiek Management
Blog
Blogs
Alle informatie van de deeltijd master Public Management overzichtelijk en bij de hand.
Download hier!
Lees hier diverse artikelen op het gebied van public management.
Ambtenaar moet dapperder en heldhaftiger zijn
Het mag vaker schuren tussen bestuurder en ambtenaar, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Ambtenaren moeten weer de ruimte krijgen én pakken. ‘Het stevig oneens zijn met je baas is niet meteen career suicide.’
Durven we elkaar nog wel aan te spreken?
‘We moeten vooral het goede gesprek met elkaar voeren’. Er is geen zin die ik vaker heb gehoord tijdens bijeenkomsten over integriteit en sociale veiligheid. Meestal werd bedoeld dat integriteitsbeleid meer moet zijn dan alleen codes en regelingen, omdat deze grijze gebieden onvoldoende dekken. Niemand zal het daarmee oneens zijn. En dat is nu precies waarom het een te algemene oproep is.
Gedifferentieerd HRM-beleid
Jan de Leede en Tanya Bondarouk zijn beiden verbonden aan de Universiteit Twente (UT). Ze houden zich daar bezig met HRM en innovatie van HR binnen de publieke sector. Dit is het tweede deel van een tweeluik over HR in de publieke sector: over vergrijzing, decentralisatie en gedifferentieerd HRM-beleid.
Noodzaak voor kaderwet
Misstanden in de samenleving kunnen worden aangekaart door toezichthouders, maar hun positie is problematisch en de beloofde wetgeving moet bovenal hun onafhankelijkheid versterken.
Integriteit: zorgvuldig gebruik gaat langer mee
Zorgvuldig gebruik van het begrip integriteit garandeert een langere levensduur. Zorgvuldig gebruik is van belang omdat inzet van het ‘i-woord’ vaak niet zonder gevolgen blijft. Zodra er aan je integriteit getwijfeld wordt, moet je op je hoede zijn.
Wendbare overheid
De regels zijn aangepast, maar nog belangrijker: de wensen uit de samenleving zijn veranderd. “Dat vraagt om een wendbare en flexibele publieke sector”, zegt Jan de Leede van Universiteit Twente (UT). “Ambtenaren gaan het gemeentehuis uit, de wijk in. Dat vraagt om andere werkwijzen en competenties dan voorheen.”
Viertal bestuurlijke vraagstukken
Stefan Kuks watergraaf van waterschap Vechtstromen in gesprek met Marcel Boogers hoogleraar aan de UT. Beiden zijn gepokt en gemazeld in het publieke domein. Welke ontwikkelingen signaleren zij in het openbaar bestuur en wat vereisen die ontwikkelingen van publieke managers?
Column
Een goede manager of verandermanager wil dat medewerkers in staat zijn om het werk steeds beter te doen. Prof. dr. Wilderom: ‘Daar is geen blauwdruk voor, maar dat is maatwerk. Net zoals er ook niet één type (verander)manager is. Goede verandermanagers hebben één ding gemeen: ze tonen effectief leiderschapsgedrag.
Risicoleiderschap tonen in de publieke sector
Noem het woord risicomanagement en je staat meteen met 3-0 achter. Althans, als je dit woord laat vallen buiten de afdeling Planning en Control in een publieke organisatie. Binnen zo’n afdeling wordt vaak gedreven gewerkt aan het inventariseren, classificeren, beheersen van risico’s. Dit alles wordt gerapporteerd in risicodossiers, kleurrijke heatmaps of ‘kans x gevolg’ figuren en top 10 risicolijsten.
Publiek leiderschap in het tijdperk van disruptie
Stikstof en PFAS, Covid-19, Black Lives Matter, verkennersgate. Elkaar snel opvolgende en tegelijkertijd zeer uiteenlopende gebeurtenissen die vaak het karakter van een crisis, schok of ramp hebben, karakteriseren de organisatieomgeving van leidinggevenden in de publieke sector.
Erfpacht als vorm van maatschappelijk risicomanagement?
Nederland kent op dit moment een woningtekort van circa 300.000 woningen en de planning is dat er in totaal nog circa 1 miljoen huizen bij zouden moeten komen. Tegelijkertijd is er onzekerheid over de bevolkingsontwikkeling: gaat die echt groeien of blijft die min of meer stabiel?
Podcast: Watervoetafdruk
Hoeveel water kost het produceren van een product of dienst? Schrikbarend veel in sommige gevallen. Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo’n 130 liter. Rick Hogeboom brengt de waterketen in kaart en denkt na over de vraag: hoe krijgen we ons waterverbruik omlaag in 2030?
Personeelstekort gemeenten
In feite draait het om een gedegen strategische personeelsplanning. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar juist het strategische deel verbinden met de operationele beslissingen blijkt in de praktijk vaak de achilleshiel van gemeenten, vertelt dr. ir. Jan de Leede.
Balans tussen studie, werk en prive
Hoe combineer je het volgen van een postacademische opleiding met een fulltime baan en een druk privéleven? Die vraag legden wij voor aan de alumni van onze Master Public Management (MPM).
Korter werken voor hogere arbeidskwaliteit
Begin dit jaar publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het rapport ‘Het betere werk’. Docent dr. Ir. Jan de Leede van de Universiteit Twente vindt het een sterk rapport en is blij met de aandacht. Maar ook ziet hij ruimte voor aanvullingen.
Overheidsmanager in crisistijd
Vanwege het coronavirus bevindt ook de overheidsdienaar zich in een snel veranderende context. Welke vaardigheden en rolopvattingen heeft hij of zij nodig om de nieuwe opgaven te lijf te gaan?
Digitalisering
Digitalisering is nog steeds een van de belangrijkste maatschappelijk trends van het moment. Ook binnen de publieke sector is het een populair onderwerp. Dit is het eerste deel van een tweeluik over kansen en uitdagingen op het gebied van HR binnen de publieke sector. Een gesprek over digitalisering tussen docenten Jan de Leede en Tanya Bondarouk, verbonden aan de Universiteit van Twente
Digitale transformaties in de publieke sector
Hoe manage je digitale transformaties in de publieke sector? Een vraag die door veel gemeenten en andere publieke instellingen wordt gesteld. Een onderzoeksgroep aan de Universiteit Twente houdt zich met deze vraag bezig.
Overheid is nodig
Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de UT en senior adviseur bij BMC, ziet belangrijke veranderingen in het openbaar bestuur. In de Master Public Management deelt hij als kerndocent zijn expertise hierover. ‘De ontwikkelingen in de publieke sector vragen om een nieuwe generatie van bestuurlijk leiderschap’.
Risicomanagement in de publieke sector
Waarom verdiepen publieke managers en adviseurs zich in risicomanagement? Onder andere om te stoppen met een ‘rituele risicodans’. Ofwel, om hedendaags risicomanagement bloedserieus te gaan nemen, in de hele organisatie. Alleen, hoe doe je dat?
'Bad Bank' Belastingdienst?
Zoals de Toeslagenaffaire laat zien is de belastingwetgeving en de uitvoering daarvan in relatie tot de burger als belastingplichtige zodanig rigide dat de menselijke maat uit het oog is verloren.
Burgemeestersambt is onhoudbaar
Onderzoekers van de universiteiten Twente, Maastricht, Utrecht en Leiden concluderen dat het burgemeestersambt zoals we dat nu kennen op termijn onhoudbaar is.
Vernieuwd leiderschap
Hoogleraar Human Resource Management Tanya Bondarouk (Universiteit Twente) vertelt waarom de veranderde werkomgeving vraagt om vernieuwd leiderschap. Column Tanya Bondarouk
Borne en de kracht van Twente
Gertjan Rozendom is sinds 2014 gemeentesecretaris van de Gemeente Borne, een Twentse gemeente onder de rook van Hengelo. Borne is, met 23.000 inwoners een kleine gemeente. Maar groot of niet groot, Gertjan Rozendom kent de uitdagingen waar lokale overheden mee kampen. Maar ook de kansen. ‘Soms is een druppeltje olie genoeg.’
Kennis verrijken en verdiepen
Wilt u bijblijven of uw kennis verdiepen? Dan zijn de post-academische opleidingen van de Universiteit Twente hét startpunt. Niet alleen heeft de Universiteit Twente een schat aan kennis in huis die door toponderzoek helemaal up-to-date is, in de opleidingen van PLD leren de deelnemers ook van elkaar.
Sluiten
Suggesties
Start live Chat
In chat
Chat offline
(info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer
cookies