UTDienstenLISACybersafetyNieuwsNieuw soort afpersingsmail

Nieuw soort afpersingsmail

Ondanks alle maatregelen die we als universiteit hebben genomen, kan het zijn dat je af en toe oplichtingsmails in je mailbox tegenkomt, waarbij onder bedreiging bitcoins geeist worden.

In het verleden probeerden criminelen mensen te chanteren door te beweren dat ze hun computer hadden gehackt. De e-mail van de afperser zou dan beweren dat ze de webcam hadden gebruikt om je op te nemen terwijl je een pornowebsite bezocht. Ze beloofden de informatie te vernietigen als het slachtoffer een vergoeding in bitcoin zou betalen. Anders zouden ze het naar iedereen in je adresboek sturen. Natuurlijk hebben ze je computer niet gehackt. Ze hebben je nooit opgenomen.

Maar nu hebben ze andere manieren gevonden om mensen bang te maken. Ze beweren nu dat ze iemand hebben betaald om het gebouw waarin je werkt op te blazen. Ook nu weer zou je de criminelen kunnen stoppen door te betalen. En nogmaals, de kans dat de dreiging echt plaatsvindt, is heel erg klein.

Dus maak je geen zorgen. Maar meldt deze berichten wel aan CERT-UT.
CERT-UT zal de e-mail onderzoeken. Als er een kans is dat de dreiging reƫel is, zullen we de betrokken partijen informeren.
Als dit slechts een ongegronde dreiging is, zal CERT-UT maatregelen nemen om te proberen te voorkomen dat deze oplichting in de toekomst weer in je inbox verschijnt.