UTDienstenLISACybersafetyNieuwsDigital Cleanup Day: ruim je digitale afval op

Digital Cleanup Day: ruim je digitale afval op

We doen dit jaar mee aan Digital Cleanup Day! Digital Cleanup Day staat in het teken van het opruimen van ons digitale leven, net zoals we onze fysieke omgeving opruimen. Het is bedoeld om mensen wereldwijd bewust te maken van digitale vervuiling, de impact die dit heeft op ons milieu en wat je kunt doen om jouw impact - en dus die van de UT - te verkleinen. Samen met het SEE-programma van CFM wil LISA (Library, ICT Services & Archive) de komende jaren meer aandacht besteden aan dit onderwerp. Jij kan meedoen door je persoonlijke harde schijf, e-mail en telefoon op te schonen door onnodige bestanden te verwijderen in aanloop naar 16 maart!

Waarom is dit belangrijk?

Bestanden op onze computers, telefoons en servers zijn onzichtbaar en gewichtloos. Maar het maken en opslaan van data gebruikt wel degelijk grondstoffen: onze computers en servers moeten immers ergens van worden gemaakt. Eenmaal opgeslagen verbruiken gegevens voortdurend energie - zelfs als ze nooit meer worden geopend. Daarom is het verminderen van digitaal afval belangrijk, ook al zien we het niet: het bespaart energie, geld en CO2-uitstoot.

Op de UT bewaren we veel gegevens die nooit meer worden bekeken, maar toch ergens zijn opgeslagen. Hoewel het soms natuurlijk nodig is om gegevens voor lange tijd op te slaan, is er een grote kans dat veel van deze bestanden nooit meer gebruikt zullen worden. Als UT willen we onze negatieve impact op de planeet zoveel mogelijk beperken en een duurzame organisatie worden. Door bewust om te gaan met je digitale afval kun je ons daarbij helpen!

Deze grafiek laat zien wanneer bestanden op persoonlijke schijven van UT-medewerkers voor het laatst zijn geopend. Klik om te vergroten.

Duidelijk! Hoe kan ik meedoen?

Deze week zetten we een eerste stap door ons te richten op onze persoonlijke opslag (de M-schijf), telefoons en e-mailaccount.

STAP 1: RUIM JE SMARTPHONE OP

Verwijder alle applicaties die je al een tijdje niet hebt gebruikt of maar een paar keer hebt gebruikt. Verwijder al die onnodige vergeten oude apps en games die je hebt gedownload, maar nog niet eens echt hebt geprobeerd. Je zult ze later ook niet meer gaan gebruiken! Ze verbruiken energie, zelfs als ze niet in gebruik zijn en kunnen elke maand honderden megabytes aan data verbruiken voor updates.

Vergeet niet al je gebruikersaccounts (inclusief e-mails) en alle bijbehorende gegevens te verwijderen. Zo maak je je telefoon sneller en verleng je de levensduur van de batterij: het is altijd de moeite waard om zo weinig mogelijk apps te hebben.

Check ook je foto's en video's. Door overbodige en dubbele bestanden te verwijderen kun je gigabytes aan waardevolle opslagruimte vrijmaken. Bekijk de richtlijnen voor het opschonen van je smartphone en tablet (Engels).

STAP 2: RUIM JE PC OP

Ruim je apparaat op door bestanden op je persoonlijke schijven te verwijderen die dubbel, verouderd of nutteloos zijn. Sorteer je foto's en verwijder dubbele en onscherpe foto's. Ga door je video's en verwijder bekeken of onnodige bestanden. Archiveer de belangrijke bestanden. Reken op het ontdekken van een heleboel ongebruikte of onnodige bestanden! Bekijk de richtlijnen voor het opschonen van je computer en schijf (Engels).

STAP 3: RUIM JE MAILBOX OP

Sorteer je e-mails op de oudste en archiveer die. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet leest. Selecteer lange gesprekken, kies de nieuwste en verwijder alle andere. Zoek op gemeenschappelijke namen, adressen en woorden om gelijksoortige e-mails te verzamelen zodat je ze als massa kunt behandelen. Wees dapper en klik op de knop DELETE! Bekijk de richtlijnen voor het opschonen van je mailbox (Engels).

Wist je dat? Digital waste feiten
  • In 2022 werden ongeveer 70 miljoen servers gebruikt om data op te slaan. Elke server veroorzaakte de productie van 1-2 ton CO2. In dat jaar werden ongeveer 20 miljoen servers e-waste.
  • 99% van alle data is in de afgelopen 10 jaar gecreëerd.
  • 90% van alle data wordt 3 maanden nadat ze zijn opgeslagen nooit meer geraadpleegd.
  • Het grenzeloze verbruik van gegevens vergt 3 keer meer energie dan alle zonnepanelen die de wereld kan produceren.
  • Het internet produceert meer dan 900 miljoen ton CO2 per jaar.
  • 320 miljard e-mails worden elke dag verstuurd en 62 biljoen spam e-mails per jaar = 20 miljoen ton CO2.
  • Eén e-mail stoot gemiddeld 4 gram CO2 uit = de koolstofvoetafdruk van een gloeilamp die 6 minuten aanstaat.

Bron: Digitalcleanupday.org

VRAGEN? OPMERKINGEN?

Do you have questions, remarks or ideas in response to Digital Cleanup Day? Please contact the LISA Service Desk ICT through servicedesk-ict@utwente.nl or by walking by on the ground floor of the Citadel building (entrance at O&O square).