UTFaculteitenBMSNieuwsUT-studenten helpen met onderzoek naar drugslabs
De studententeams aan het werk met het 'drugsdumping'-project bij DesignLab
De studententeams aan het werk met het 'drugsdumping'-project bij DesignLab

UT-studenten helpen met onderzoek naar drugslabs

Studenten van de Universiteit Twente helpen bij het beter in kaart brengen van de productieketen van synthetische drugs. Ze richten zich primair op de locaties van gedumpt drugsafval. Door het koppelen van verschillende data dragen de studenten bij aan een beter inzicht in de groeiende overlast van drugsdumping in Overijssel. Daarmee helpen ze aan het oplossen van dit maatschappelijke probleem. De onderzoeksresultaten worden gebruikt voor preventie en handhaving.

De studenten hebben de beschikking over data van de Provincie Overijssel, politie en Omgevingsdienst IJsselland. Daarmee helpen de UT-studenten in de strijd tegen (synthetische) drugs als XTC en heroïne. Drugslabs nemen in heel Nederland flink in aantal toe en het afval van deze drugslabs wordt regelmatig gedumpt in het buitengebied of zelfs in bewoonde gebieden. Dit chemisch afval is een gevaar voor de volksgezondheid en het specialistisch laten opruimen brengt hoge kosten met zich mee. Het aantal dumpingen stijgt al tien jaar. Vorig jaar telde de politie 55 drugsdumpingen in Oost-Nederland, in 2017 lag dat aantal nog op 44. 

Patronen

Maya van den Berg is projectleider: "De studenten analyseren patronen van de verschillende plekken waar drugsafval is gedumpt. De politie hoopt dat de studenten links leggen die zij zelf nog niet hadden gelegd. Ze zijn aan het zoeken hoe de ketens in elkaar zitten. Hopelijk kunnen onze studenten daarbij helpen om dat inzichtelijk te maken." 

Data provincie

De provincie Overijssel levert onder meer data over plekken van gebouwen, natuurgebieden en bedrijfsinformatie. "Als een bedrijf dat in een bepaalde loods zit na een aantal weken ineens naar een andere loods gaat, kan dat een indicatie zijn dat daar iets aan de hand is", zei Remko Wicherson van de provincie eerder tegen RTV Oost. "Het is nooit een bewijs dat er iets niet klopt, maar als je dat combineert met andere informatie, kun je daar misschien iets uithalen." 

Multidisciplinair team

Het project van de studenten valt onder het DesignLab van de Universiteit Twente. Het multidisciplinaire team is samengesteld uit studenten van de studies Electrical Engineering, Communication Science, International Business Administration, Creative Technology en Interaction Technology.

Eind deze maand zijn de onderzoeksresultaten van de studenten bekend.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)