UTFaculteitenBMSNieuwsTwee Twentse consortia ontvangen financiering binnen NWA ORC

Twee Twentse consortia ontvangen financiering binnen NWA ORC

De Universiteit Twente ontvangt in de NWA ORC-ronde van 2024 financiering voor twee grote onderzoeksprojecten. In totaal gaat het om 13,6 miljoen euro voor onderzoek naar circulair 3D-printen en eerlijkere AI-systemen. Daarnaast is de UT als partner betrokken bij vier andere consortia die zich richten op gezondheid, klimaat en welzijn.

Advancing Dutch Circular Economy through Additive Manufacturing: Strategies for Repair and Remanufacturing using AM (Add-reAM)

Prof. dr. Ian Gibson, Faculteit ET

Traditionele productie zorgt voor veel afval en vervuiling. Onderzoekers willen dit aanpakken door Additive Manufacturing (3D-printen) in te zetten voor het repareren en hergebruiken van onderdelen. Deze methode verlengt de levensduur van producten, vermindert afval en verlaagt uitstoot. Add-reAM combineert nieuwe ontwerptechnieken en digitale hulpmiddelen, waardoor bedrijven deze duurzame aanpak gemakkelijker kunnen toepassen. Universiteiten, bedrijven en gemeenten werken intensief samen om kennis te ontwikkelen, te verspreiden en breed draagvlak te creëren, zodat deze technologie effectief gebruikt kan worden binnen de Nederlandse economie.

DECIDE: Democratizing AI – Empowering Citizens through Transparent Decision-making

Prof. dr. ir. Mieke Boon, Faculteit BMS

Burgers worden steeds vaker geconfronteerd met beslissingen die mede door AI-systemen over hen worden genomen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en overheidsdiensten. Vaak zonder dat het AI-systeem die beslissing kan uitleggen. Het DECIDE-project wil dit veranderen. Wetenschappers uit diverse disciplines, zoals computerwetenschappen, filosofie, ethiek, psychologie, recht, bestuurs- en bedrijfswetenschappen ontwikkelen samen met burgers een nieuwe generatie AI-systemen die transparanter en democratischer zijn. Hierdoor krijgen burgers meer controle over beslissingen die hun leven beïnvloeden. Ook ontwikkelen we nieuwe AI-systemen als ‘intelligentie-versterkende technologie’ voor gebruik door burgers zelf. Zo zorgen we dat AI bijdraagt aan een eerlijke en begrijpelijke transformatie van onze samenleving.

Vier keer consortiumpartner

Naast de bovenstaande toegekende projecten levert de UT als consortiumpartner een bijdrage aan vier andere gehonoreerde projecten. In JUST ART onderzoeken wetenschappers en kunstenaars hoe kunst kan aanzetten tot actie voor klimaatrechtvaardigheid. Binnen NanoMedNL helpen UT-onderzoekers om de ontwikkeling van nanomedicijnen te versnellen, door kennis beter te bundelen en te delen. Het project STRONGER2GETHER richt zich op het versterken van sociale relaties van jongeren, met aandacht voor hun mentale welzijn. En in BIO-COMPaSS onderzoeken onderzoekers hoe inzicht in je biologische leeftijd mensen motiveert om gezonder te leven.

Onderzoek op Routes door Consortia

De programmalijn Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) is onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Binnen deze lijn werken onderzoekers nauw samen met maatschappelijke partners om kennis te ontwikkelen en te benutten. Burgers, beleidsmakers, bedrijven en wetenschappers slaan de handen ineen om antwoorden te vinden op urgente maatschappelijke vraagstukken.

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)