8 MAART: INTERNATIONALE VROUWENDAG ‘vrouw van de toekomst'
Het thema voor Internationale Vrouwendag 2025 op 8 maat is ‘Vrouw van de toekomst’. Vrouwen zijn allemaal even uniek en verschillend. Hoe zie jij de vrouwen om je heen? Hoe hebben zij impact op de wereld van morgen? Zijn zij een inspiratie voor je?
Een van de inspirerende vrouwen van onze UT is Joanne Vinke-de Kruijf (CEM'07/PhD'13). Zij is universitair hoofddocent bij de afdeling Civil Engineering & Management waar ze onderzoek doet en onderwijs geeft in samenwerkingsprocessen met een focus op klimaatbestendige infrastructuursystemen.
Opdrachten tijdens mijn studie en promotie
Interesse in waterbeheer
Al snel kwam ik erachter dat het thema Water mijn bijzondere interesse had. Voor mijn bacheloropdracht ben ik naar Kameroen vertrokken om me daar te storten op de duurzaamheid van watervoorzieningssystemen op het platteland. Ik heb dit onderzoek gedaan binnen het ontwikkelingsagentschap Plan International. Plan International werkt aan een wereld waarin kinderen alle kansen krijgen om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Toegang tot drinkwater is hierbij een belangrijke voorwaarde. Het onderzoek was niet makkelijk maar wel heel leerzaam.
Management van verschillende belanghebbenden
Tijdens mijn masterafstudeeropdracht verdiepte ik me in hoe partijen met tegengestelde belangen tot overeenstemming kunnen komen. Ik was betrokken bij een indrukwekkend proces waarbij verschillende partijen met elkaar in gesprek gingen over de toekomst van het Volkerak-Zoommeer in de zuidwestelijke delta. Dit gesprek was niet eenvoudig vanwege tegengestelde belangen. Omdat het meer te kampen had met blauwalg i.v.m. stilstaand water, wilden natuurorganisaties dat verbinding met de zee weer gedeeltelijk openzetten. De landbouwsector wilde dit niet omdat zij sinds na de realisatie van de Deltawerken gebruik maken van het zoete water. De instroom van zout water heeft uiteraard effect op de beschikbaarheid van zoet water voor irrigatie, de grond en hun oogstopbrengsten. Een belangrijke les uit dit onderzoek was dat partijen ondanks hun tegengestelde belangen en verschillende perspectieven toch in staat waren om overeenstemming te bereiken over een oplossingsrichting. Hiervoor is het wel nodig dat partijen gehoord worden en betrokken worden bij onderzoek en kennisontwikkeling.
Promotieonderzoek in het buitenland
Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik – met mijn partner – in Roemenië gewoond. In Roemenië was de Nederlandse watersector heel actief. Het bleek een perfecte plek om onderzoek te doen naar de effectiviteit van door Nederland gefinancierde internationale waterprojecten. Hierbij heb ik me vooral gericht op waterprojecten die op dat moment werden geïmplementeerd in Roemenië. Centraal in het onderzoek stond hoe verschillende uitvoerende (overheids-)partijen samenwerken en hoe contextuele factoren internationale waterprojecten beïnvloeden. Een belangrijk inzicht was dat de politiek-bestuurlijke context zeer bepalend is voor de uiteindelijke invloed van deze projecten.
Onderzoekspartner in klimaatprojecten
Te veel of te weinig water in De Vecht
Momenteel werk ik samen met de Gemeente Hardenberg, waterschap Vechtstromen, Deltares en een groot aantal internationale partners mee aan het Europese project ‘Spongeworks’. We doen hierin onderzoek naar de ontwikkeling en realisatie van sponsmaatregelen en sponslandschappen. Een sponslandschap is zo ingericht dat de bodem en het landschap water vasthoudt of juist langzaam loslaat zodat het water minder snel afgevoerd wordt naar de rivier de Vecht (een regenwaterrivier) of het riool (in de stad). Sponsmaatregelen zijn noodzakelijk om te dealen met meer extreem weer – wateroverlast of droogte – en kan ook biodiversiteit verbeteren. Meer natuurlijke oplossingen zijn veelbelovend maar vaak lastig uitvoerbaar. Ze vragen bijvoorbeeld om nieuwe vormen van samenwerking. In Spongeworks en andere projecten onderzoeken we wat er moet veranderen, bijvoorbeeld in praktijken of instituties, om deze maatregelen wel te implementeren.
Grensoverschrijdende aanpak voor droogte
In SpongeWorks kijken we net als in het Europese Interreg project ‘DIWA’ over landsgrenzen heen. In het DIWA project ontwikkelen we een grensoverschrijdende aanpak voor droogte. Droogte heeft in Twente en in de grensregio nu al grote gevolgen voor natuur, drinkwater, landbouw en de economie. Door de klimaatverandering zal droogte steeds vaker een probleem zijn in Nederland en Duitsland. Omdat er geen Europees droogtebeleid is wordt dit probleem niet in beide landen tegelijk en op dezelfde manier aangepakt. Hoog tijd om hier verandering in te brengen en een tekort aan water op een goede manier aan te pakken of liever gezegd, te voorkomen. We verwachten dat de ontwikkeling van een methodiek om droogteveerkracht te bepalen een belangrijke rol kan spelen bij het vinden van oplossingen. Ook hierbij geldt dat het betrekken van verschillende belanghebbenden van groot belang is.
Ervaringen delen
aan studenten
Ik haal veel voldoening uit het begeleiden van promovendi en postdocs en het geven van onderwijs en de begeleiding van onze bachelor- en masterstudenten. Via dit werk leer ik elke dag weer nieuwe dingen over 'wicked problems' (complexe uitdagingen die geen eenvoudige oplossingen kennen), sectoroverstijgende samenwerking, het betrekken van belanghebbenden, de beoordeling van veerkracht en integratieve benaderingen. Klimaatverandering is een groot probleem maar gelukkig zijn er ook tal van oplossingen die helpen een leefomgeving leefbaarder en veiliger te maken. Dit is niet eenvoudig; het vraagt om een koppeling tussen techniek, de maatschappij en de natuurlijke omgeving. Het is mooi om de volgende generatie iets van mijn kennis en passie hiervoor door te geven. En om niet alleen de problemen maar ook de oplossingen te laten zien.
tijdens het Climate Event 2025
Ik ben blij dat de UT sinds kort een Climate Centre heeft waarin onderzoekers en studenten elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken aan klimaatvraagstukken. Via dit centrum kunnen we als UT onderzoekers meer bereiken en wordt onze expertise ook beter zichtbaar voor de buitenwereld. Afgelopen jaar was ik betrokken bij de organisatie van een aantal themasessies die gingen over aanpassen aan extreem weer. Tijdens het Climate Event 2025 - op 5 november – hopen we opnieuw dit soort themasessies te verzorgen. Zo willen we onze collega’s en de buitenwereld laten zien wat de UT in huis heeft en hoe wij als samenleving met klimaatverandering kunnen omgaan.
🛈 Joanne’s LinkedIn page & Joanne’s UT people page
🛈 Bacheloropleiding Civil Engineering & Masteropleiding Civil Engeering Management
🛈 Open Dagen: Bachelor Open Dag & Master Open Dag