De beslissing om een expert in Business Information Technology in Nederland te worden heeft goed uitgepakt!
Nadat Prince zijn Bachelor’s in Computer Science and Engineering afgerond had aan de National Institute of Technology (NIT-Calicut) in India, ging hij op zoek naar een volgende uitdaging. Hij zocht naar een opleiding met een mix van bedrijfskunde en IT. Niet raar natuurlijk dat hij een perfecte masteropleiding aan de UT vond, Business Information Technology (BIT). Tegenwoordig is hij Business Architect bij Strategy and Architecture afdeling binnen Alliander.
Een nieuwe opleiding in een nieuw land
Ik bezocht de Business Information Technology website die me de juiste informatie gaf via tekst, video’s en FAQ’s. Hierdoor kreeg ik een goed beeld wat deze opleiding inhield en ik koos uiteindelijk voor de specialisatie Enterprise Architecture (EA). Ik volgde hele interessant colleges van professor Roel Wieringa waardoor ik een ander perspectief kreeg over bedrijfsconcepten. Ik herinner me ook nog goed de colleges over Informatiesystemen van Maarten van Sinderen. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor BIT!
Uiteraard moest ik wel even wennen toen ik naar Nederland kwam om daar te studeren, wonen en te leven. Alles, maar dan ook echt alles, was anders. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik een cultuurshock doormaakte. Het eten is uiteraard anders, je komt in een andere omgeving en kreeg te maken met een hele andere cultuur, het weer was stukken kouder, en de taal was ook best lastig om te leren. Daarnaast kom je in een andere universitaire omgeving met andere regels vergeleken met wat we in India hebben. Er is een groot verschil met hoe het er in India aan toe gaat wat betreft het voorbereiden van examens, hoe je samenwerkt met docenten en medestudenten, hoe je studeert en in Nederland heb je inspraak in je eigen studie. Dat was ik niet gewend.
De verantwoordelijkheid van studeren in India ligt bij de docent. In Nederland ben jij zelf degene die verantwoordelijk is om een expert in je vakgebied te worden. De professoren en docenten begeleiden je hierbij, maar jij bent degene die de verantwoordelijkheid moet nemen. Daardoor ben ik ook een beetje een ander mens geworden en dat bedoel ik niet in negatieve zin. Ik ben heel tevreden hoe ik nu leef en hoe ik tijdens mijn studie gegroeid ben als persoon. Ik heb veel vrienden gemaakt, vele collega’s leren kennen en ermee samengewerkt, nieuwe kennis opgedaan en ik spreek nu ook goed Nederlands.
Binnen de academische wereld blijven of toch naar het bedrijfsleven?
Na mijn afstuderen wilde ik de academische wereld nog niet verlaten, deze bleef me boeien. Daarom besloot ik een promotieplek te zoeken en deze vond ik ook binnen UT-BIT. Mijn promotieonderzoek 'Integration Platform Architecture' had veel overlap met mijn afstudeeropdracht. Ik werkte aan een slimme transportplanning voor een logistiek bedrijf in Overijssel in samenwerking met UT en TNO onder begeleiding van de eerder genoemde UT-ers Roel Wieringa en Maarten van Sinderen. De opdracht was praktisch en interessant. Ik vond antwoorden op vraagstukken zoals: Hoe gaan verschillende partijen om met data delen, hoe past het in context, neem je ook actuele data over vertragingen/storingen mee in je planning? In 2019 verdedigde ik met succes mijn promotieonderzoek.
Promotieceremonie Prince Singh, september 2019
En dan is het tijd voor een baan in het bedrijfsleven
Ik werk nu als Business Architect binnen Alliander in Arnhem en gebruik ik mijn domeinkennis en IT-expertise om bedrijfskritische processen succesvol te maken. De werkomstandigheden binnen Alliander vind ik erg prettig want ik werk graag in een multidisciplinair team en Alliander biedt mij een uitdagende omgeving. Ik voel me echt prettig in situaties waar projectdeadlines strikt zijn en de projectdoelstellingen vaak kunnen veranderen en waarbinnen ik de vertaalslag kan maken van bedrijfsstrategie naar tastbare deliverables.
Presentatie over Waardegericht architectuurontwerp bij LF Energy Summit, Brussel 2024