CTIT University of Twente
Research Business & Innovation About CTIT Research Calls Looking for a job? Intranet

Studium Generale lecture Paul Havinga, October 2

Prof. dr. ing. Paul Havinga will deliver a lecture about Smart Dust on Tuesday October 2, 2012. The lecture is part of a Studium Generale lecture cycle on miniaturization in science.

All lectures are in Dutch, as is the description below.

KLEIN, KLEINER, KLEINST: Miniaturisering
Studium Generale UT organiseert in het kader van de Oktober kennismaand een lezingencyclus over het onderwerk ‘miniaturisering’ in de wetenschap. Op dinsdag 2 oktober zal daarom prof.dr.ing. Paul Havinga, hoogleraar Pervasive Systems, een lezing houden over Smart Dust.

Computers worden niet alleen steeds sneller, maar ook steeds kleiner. Paste de ENIAC in de jaren veertig amper in een pakhuis, tegenwoordig zijn computers zelfs ingebouwd in kleding of in smart dust: een draadloos netwerk bestaande uit mini-sensoren. Miniaturisering is een belangrijke technologische ontwikkeling waar UT-onderzoekers flink aan bijdragen. Nanotechnologen weten atomen laag voor laag te stapelen en maken zo materialen met nieuwe eigenschappen. Ook experimenteert men met de quantumcomputer, een computer die nóg kleiner en nóg sneller zal zijn.

http://www.utwente.nl/wh-image/ic~AQKSSAIAErdWAk81CwBdgl0CBwGBWAJYAgA6eyo
Smart dust
Dinsdag 2 oktober, 19.30-21.00 uur Vrijhof/Agora
Prof. dr. ing. Paul Havinga ontwikkelt mini-sensoren die bij elkaar een draadloos sensornetwerk vormen, om bijvoorbeeld bosbranden of koraalriffen in kaart te brengen. Omdat deze sensoren zo klein zijn en razendsnel informatie kunnen verzamelen, wordt dit ook wel smart dust genoemd.

De lezing van Paul Havinga vindt plaats als tweede lezing in een cyclus van drie. Overige lezingen vinden 25 september en 9 oktober plaats en gaan respectievelijk over de Quantumcomputer door dr.ir.Floris Zwanenburg en Nanotechnologie door prof.dr.ing. Dave Blank.