CTIT University of Twente
Research Business & Innovation About CTIT Research Calls Looking for a job? Intranet

Ling Feng's NWO VIDI proposal awarded

Tweemaal VIDI: ik zag...

De UT-onderzoekers dr. Ling Feng (CTIT) en dr. Claus-Dieter Ohl (IMPACT) komen in aanmerking voor een VIDI-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO. Zij krijgen max 600.000 euro om een eigen onderzoekslijn te starten voor de komende vijf jaar.

Dr. Claus-Dieter Ohl (34), werkzaam in de groep Vloeistoffysica van prof. Detlef Lohse, gaat onderzoek doen naar het inzetten van trillende belletjes voor het zeer lokaal toedienen van medicijn. Belletjes zijn in trilling te brengen en te manipuleren door er ultrageluid naar toe te sturen. Op deze manier is al een echo van het hart te maken, terwijl bloed geen ultrageluid reflecteert: dat doen de belletjes. Interessant is nu de vraag of je met een trillend belletje ook door een celmembraan heen kunt ‘prikken’ en ter plekke een beetje medicijn kunt toedienen. Kunnen we cellen behandelen met bellen?

Dr. Ling Feng (36), werkzaam in de Databases groep van prof. Peter Apers, put op een andere manier inspiratie uit de werking van levende cellen. Zoals levende cellen zich kunnen aanpassen aan hun omgeving, zou zij ook graag zien dat data-management gevoelig is, adaptief en reagerend op de context waarin de data gebruikt wordt.

Het VIDI-programma beloont talentvolle onderzoekers die na hun promotie al enkele jaren onderzoek hebben verricht op post-doc niveau. Ze behoren tot de top tien à twintig procent van hun vakgebied. Van de 271 onderzoeksplannen zijn er nationaal 79 gehonoreerd. NWO betaalt 70 procent, de universiteit of het instituut de rest.

Meer informatie over het programma op http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_64dgqe