Meest recent
Meer stories- science GezondheidOntwikkelen van AI die artsen kunnen vertrouwenAI helpt artsen om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben door honderden rapporten en documenten te filteren, processen te automatiseren en te voorkomen dat er iets over het hoofd wordt gezien. Maar als het gaat om complexe taken zoals het stellen van diagnoses, is traditionele AI niet veilig genoeg. Hier is uitlegbaarheid cruciaal. In tegenstelling tot niet-uitlegbare modellen die functioneren als een black box, volgt uitlegbare AI een klinisch acceptabele redeneerwijze en onthult het hoe een beslissing tot stand komt, zodat artsen kunnen beoordelen of de uitkomst betrouwbaar is.
- science TechnologieVan whisky tot zieke kippen: deze elektronische neus ruikt wat jij mistEen elektronische neus die whisky’s van elkaar kan onderscheiden? Klinkt als een grap, maar achter dit idee schuilt een serieuze technologie met grote impact. Dr. Ir. Sissi de Beer, wetenschapper en opleidingsdirecteur Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente, werkt aan een draagbare sensor die, net als de menselijke neus, geuren herkent. Handig voor een whiskyproeverij, maar vooral bedoeld om boeren te helpen ziektes bij hun dieren vroegtijdig op te sporen — nog vóór een dierenarts het ruikt.
- science DigitalisatieKees Study: Kan Kees een asfaltwals besturen?Wat gebeurt er als je iemand zonder enige ervaring een asfaltwals laat besturen? In deze aflevering van Kees Study onderzoekt Kees hoe mensen nieuwe vaardigheden aanleren met technologie.
- science TechnologieEen slimme fiets: iets voor jou?Slimme auto’s? We kijken er ondertussen niet meer van op. Volledig zelfrijdende auto’s zijn nog toekomstmuziek, maar een auto die verkeersborden leest, zelf remt en netjes afstand houdt? Die haal je tegenwoordig gewoon bij de betere autodealer. Maar zou dat ook kunnen... op een fiets?
- science Start-upsDrones als dreiging: dit spin-off bedrijf doet er wat aanDrones zijn in de huidige maatschappij steeds meer gemeengoed geworden. Je ziet ze steeds vaker overvliegen om adembenemende beelden te maken op festivals of om de gevels van gebouwen te inspecteren.
Podcast
More podcasts- science TechnologiePodcast #4: De databeveiliging ontrafelaarOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.
- science TechnologiePodcast #3: De competentiemakelaarOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.
- science GezondheidPodcast #2: De hypothese-extractorOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.
- science DigitalisatiePodcast #1: De expert in mens-machine interactieOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.