Centres of Expertise

In Centers of Expertise zijn wetenschappers van de Universiteit Twente samen met bedrijven op zoek naar baanbrekende oplossingen op technologisch en/of maatschappelijk gebied. 

ThermoPlastic Composite Research Center

ThermoPlastic Composite Research Center (TPRC) is een samenwerkingsverband tussen industriële partijen en kennisinstellingen en is opgericht door de Universiteit Twente, tezamen met Boeing, TenCate en Fokker. Het semi-open innovatiecentrum doet onderzoek naar thermoplastische composieten en technologieën die het productieproces sneller en efficiënter maken. De lichtgewicht materialen worden toegepast in de vliegtuig-, automotive- en andere industrieën. Voor meer informatie zie www.tprc.nl

NanoLab

Het onderzoeksinstituut MESA+ heeft de afgelopen jaren een wereldnaam opgebouwd op het gebied van nanotechnologie. Dat is te danken aan het MESA+ NanoLab met topfaciliteiten en de meer dan 500 onderzoekers uit alle werelddelen. MESA+ richt zich op vijf zogeheten strategische onderzoeksrichtingen: Applied NanoPhonotics, NanoMaterials for Energy, Enabling Technologies, Nanotechnology for Innovative Medicine en Risk analysis and Technology Assessment. Contactinformatie: Gerard Roelofs (hoofd Nanolab), g.p.m.roelofs@utwente.nl / 053 489 6773.

Experimental Centre for Technical Medicine

Het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) is een centrum voor medische innovatie door middel van onderzoek en onderwijs op het gebied van technologie en geneeskunde. De faciliteiten zijn uitermate geschikt voor het uitvoeren van mensgebonden onderzoek en het testen van nieuwe medische technologie. Het ECTM beschikt mede dankzij de stages van studenten Technische Geneeskunde over een sterk netwerk van medisch professionals, biomedische onderzoekers en een breed scala aan (MKB) bedrijven. Voor meer informatie zie de website van het ECTM of neem contact op met het secretariaat via ECTMsecretariatTNW@utwente.nl of 053 489 4757.

Virtual Reality Lab 

Het Virtual Reality Lab is uitgerust met de nieuwste technieken voor visualisatie en interactie. Deze worden gebruikt om besluitvorming in multidisciplinaire ontwerptrajecten te ondersteunen. In het VR Lab beleeft en evalueert u toekomstige situaties en producten. De nadruk ligt hierbij op het visualiseren van de gevolgen van keuzes. Ook inzicht in onderlinge relaties en afhankelijkheden tussen verschillende disciplines komen aan bod.
Het VR Lab wordt intensief ingezet in T-Xchange, het kenniscentrum van de Universiteit Twente en Thales. Zij gebruiken het lab in onderzoek naar spelsystemen en serious gaming en de inzet daarvan in het oplossen van maatschappelijke problemen.

Voor meer informatie verwijzen wij door naar de website van het VR-Lab. Contactpersonen zijn Roy Damgrave en Eric Lutters.

DesignLab 

Bij DesignLab komen studenten en onderzoekers vanuit alle UT faculteiten, overheidsorganisaties, bedrijven en burgers samen, om te werken aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. DesignLab richt zich daarbij in het bijzonder op Responsible Design en Citizen Science, door op een transdisciplinaire manier te werken. Met haar Responsible Futuring-aanpak versterkt DesignLab de verbinding tussen maatschappij, wetenschap, technologie en design. Recentelijk is er samengewerkt met Air France KLM Martinair Cargo, de provincie Overijssel en de regionale Space053. Op internationaal niveau coördineert DesignLab de realisatie van meerdere Citizen Science Hubs, in samenwerking met Europese onderwijsinstellingen en organisaties.

In de door studenten gedreven fysieke ruimte van DesignLab kun je terecht voor kortlopende onderzoeksprogramma’s en Design thinking workshops. Daarnaast kun je er werken aan studieprojecten, prototypes maken en inspirerende evenementen bijwonen.

Voor meer informatie zie de website van DesignLab, of neem contact op met Miriam Iliohan:

European Membrane Institute 

Het European Membrane Institute in Twente (EMI Twente) is een R&D-organisatie dat membraan gerelateerd onderzoek uitvoert voor industriële partijen verspreid over de hele wereld. EMI Twente is opgericht in 1995 en heeft sindsdien meer dan 460 projecten voor meer dan 180 partijen uit meer dan 20 landen afgerond. Ons team bestaat uit zeer ervaren membraantechnologen uit alle relevante disciplines binnen het vakgebied met in totaal meer dan 100 jaar ervaring in het doen van onderzoek. Contactinformatie: Tijmen Visser, t.visser@utwente.nl  or +31 53 489 5387