Visie op onderzoek

Centres of Expertise

In Centers of Expertise zijn wetenschappers van de Universiteit Twente samen met bedrijven op zoek naar baanbrekende oplossingen op technologisch en/of maatschappelijk gebied. 

ThermoPlastic Composite Research Center

ThermoPlastic Composite Research Center (TPRC) is een samenwerkingsverband tussen industriële partijen en kennisinstellingen en is opgericht door de Universiteit Twente, tezamen met Boeing, TenCate en Fokker. Het semi-open innovatiecentrum doet onderzoek naar thermoplastische composieten en technologieën die het productieproces sneller en efficiënter maken. De lichtgewicht materialen worden toegepast in de vliegtuig-, automotive- en andere industrieën. Voor meer informatie zie www.tprc.nl

NanoLab

Het onderzoeksinstituut MESA+ heeft de afgelopen jaren een wereldnaam opgebouwd op het gebied van nanotechnologie. Dat is te danken aan het NanoLab met topfaciliteiten en de meer dan 500 onderzoekers uit alle werelddelen. MESA+ richt zich op vijf zogeheten strategische onderzoeksrichtingen: Applied NanoPhonotics, NanoMaterials for Energy, Enabling Technologies, Nanotechnology for Innovative Medicine en Risk analysis and Technology Assessment. Contactinformatie: Gerard Roelofs (hoofd Nanolab), g.p.m.roelofs@utwente.nl / 053 489 6773.

Experimental Centre for Technical Medicine

Het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) is een centrum voor medische innovatie door middel van onderzoek en onderwijs op het gebied van technologie en geneeskunde. De faciliteiten zijn uitermate geschikt voor het uitvoeren van mensgebonden onderzoek en het testen van nieuwe medische technologie. Het ECTM beschikt mede dankzij de stages van studenten Technische Geneeskunde over een sterk netwerk van medisch professionals, biomedische onderzoekers en een breed scala aan (MKB) bedrijven. Voor meer informatie zie de website van het ECTM of neem contact op met het secretariaat via ECTMsecretariatTNW@utwente.nl of 053 489 4757.

LEO Center for Service Robotics 

Het LEO-Center for Service Robotics ontwikkelt robottechnologie voor de gezondheidszorg. Het gaat om computergestuurde hulpmiddelen die inzetbaar zijn bij operaties, revalidatie en andere vormen van zorgverlening. Zo wordt gewerkt aan robots die mensenlevens moeten redden bij rampsituaties in de Alpen. Er is nauwe samenwerking met commerciële partijen.

Virtual Reality Lab 

Het Virtual Reality Lab is uitgerust met de nieuwste technieken voor visualisatie en interactie. Deze worden gebruikt om besluitvorming in multidisciplinaire ontwerptrajecten te ondersteunen. In het VR Lab beleeft en evalueert u toekomstige situaties en producten. De nadruk ligt hierbij op het visualiseren van de gevolgen van keuzes. Ook inzicht in onderlinge relaties en afhankelijkheden tussen verschillende disciplines komen aan bod.
Het VR Lab wordt intensief ingezet in T-Xchange, het kenniscentrum van de Universiteit Twente en Thales. Zij gebruiken het lab in onderzoek naar spelsystemen en serious gaming en de inzet daarvan in het oplossen van maatschappelijke problemen.

Voor meer informatie verwijzen wij door naar de website van het VR-Lab. Contactpersonen zijn Roy Damgrave en Eric Lutters.

DesignLab 

In het DesignLab werken ingenieurs, ontwerpers en gedragswetenschappers saen aan innovatieve oplossingen voor actuele vraagstukken. Ze kunnen hun concept of prototype direct testen met behulp van bijvoorbeeld een 3D printer of virtual reality-bril. Niet alleen onderzoeksgroepen van de universiteit komen met vraagstukken, ook bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties dragen onderzoeksonderwerpen aan.

Voor meer informatie zie de website van het DesignLab of neem contact op met Miriam Iliohan (projectleider) via m.iliohan@utwente.nl / 06 5330 3761.


European Membrane Institute 

Het European Membrane Institute (EMI) doet contractonderzoek met de industrie op het gebied van membranen en membraantechnologie. EMI ontwikkelt vooral zogeheten holle vezelmembranen voor verschillende membraantoepassingen; van gasscheiding tot microfiltratie en van elektrodialyse tot vloeibare membranen. Contactinformatie: Antoine Kemperman, a.j.b.kemperman@utwente.nl of 053 489 2965