HomeOnderzoekWetenschappelijke thema'sEngineering for a resilient worldNWO-toekenning voor zandschaarste als nieuwe opkomende crisis van wereldschaal

NWO-toekenning voor zandschaarste als nieuwe opkomende crisis van wereldschaal

Veel van het zand dat nodig is voor kustsuppleties, landaanwinning en de bouw wordt gewonnen van zandbanken in de zee. De zandvoorraden in de Noordzee rond Belgiƫ en Zeeland raken echter uitgeput. Bovendien vormt zeezandwinning een bedreiging voor de stabiliteit van zandbanken en de daarmee samenhangende ecologie. Het BANX-project van de Universiteit Twente ontwikkelt computermodellen en data-analysetechnieken om de gevolgen van grootschalige zandwinning in gebieden met zandschaarste beter te kunnen detecteren en begrijpen. Zandschaarste is een opkomende crisis van wereldschaal en BANX draagt bij aan de verduurzaming van zeezandwinning.

Het BANX-project staat onder leiding van dr. ir. Pieter C. Roos en betekent een samenwerking tussen de UT en Belgische onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Universiteit van Gent. BANX biedt plaats aan een promovendus en een postdoc aan de UT, en een promovendus in Belgiƫ.

Open Technologieprogramma

Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)