Zie Nieuws

Its4land ontwikkelt innovatieve geospatiale middelen om landrechten in kaart te brengen

Na vier jaar verzamelen van gegevens en pilot- en demonstratieactiviteiten op casestudy-locaties in Rwanda, Kenia, Ethiopië en Zanzibar, is het project 'its4land' ten einde. Als afsluiting heeft dit bijzondere Horzion 2020-project onder leiding van de Universiteit Twente innovatieve geospatiale middelen uitgebracht om het in kaart brengen van landrechten sneller, goedkoper, gemakkelijker en verantwoordelijker te maken.

Er zijn miljoenen niet-geregistreerde landrechten in Afrika ten zuiden van de Sahara. De resultaten van veel bestaande, op ICT gebaseerde benaderingen die zich richten op het vastleggen van landrechten, wijken af van de verwachtingen van experts. Uitdagingen zijn onder andere onvolledige registratie en onopgeloste of geëscaleerde geschillen. Het project its4land richtte zich op het sneller, goedkoper, eenvoudiger en verantwoordelijker in kaart brengen van deze rechten.

Gereedschapskist voor landbeheer

Als gevolg hiervan heeft its4land de zogenaamde 'its4land Land Administration Toolbox' ontwikkeld die bestaat uit middelen en diensten voor het in kaart brengen van landrechten. Deze gereedschapskist voor landbeheer bevat het volgende:

Vervolgstappen

De resultaten van het project kregen grote waardering van de beoordelaars van de Europese Commissie. Daarom zijn er nieuwe aanvragen voor onderzoeksprojecten gepland voor verdere ontwikkelingen. Het project heeft ook een EXIST Business Start-up Grant ontvangen. Het eenjarige steunprogramma helpt het idee op basis van de innovatieve onderzoeksresultaten verder te ontwikkelen, aan te passen aan de huidige niches en de markt op te gaan.

its4land

Het projectconsortium had tot doel een innovatieve reeks middelen voor landregistratie te ontwikkelen, geïnspireerd door geo-informatietechnologieën, die inspelen op de behoeften van de eindgebruikers en de marktkansen in Afrika ten zuiden van de Sahara, en die een bestaande strategische samenwerking tussen de EU en Oost-Afrika versterken. Het projectconsortium van its4land is multisectoraal, multi-nationaal en multidisciplinair. Meer informatie is beschikbaar op de website van its4land.

K.W. Wesselink (Kees)
Communicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)