HomeOnderzoekWetenschappelijke thema'sEngineering our digital societyNieuwsElectric Superbike Twente presenteert revolutionair batterijwisselsysteem in nieuwe elektrische racemotor
Electric Superbike Twente

Electric Superbike Twente presenteert revolutionair batterijwisselsysteem in nieuwe elektrische racemotor

Electric Superbike Twente onthulde op 11 juli hun baanbrekende nieuwe elektrische racemotor, genaamd Vector-ST. De onthulling van de motor met een innovatief batterijwisselsysteem vond plaats in de oude brandweerkazerne in Enschede. Het team, bestaande uit studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion, is sinds september 2022 begonnen met het ontwerpen en bouwen van de volgende generatie elektrische racemotor en bracht daarbij een grote verandering aan. De nieuwe motor bevat namelijk een batterijwisselsysteem. 

Het team legde aan het begin van het collegejaar de focus op het willen veranderen van elektrisch racen en heeft hard gewerkt om de grootste verandering tot stand te brengen. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om het batterijpakket van 860 volt op een eenvoudige manier uit de motor te halen en te vervangen binnen 30 seconden. De voordelen van dit systeem volgens technisch manager Marijn van Hilten: “De actieradius is geen beperkende factor meer in het elektrisch racen, dit wordt nu nog als zwaar nadeel gezien.” 

Het ontwikkelen van een batterijwisselsysteem leidde tot veel andere aanpassingen van onderdelen van de Vector-ST wat uitgelegd werd in de presentatie. In vorige generaties racemotoren zat de batterij altijd volledig in het frame, waardoor het frame grondig veranderd moest worden. Het batterijpakket veranderde sterk wat betreft de vorm, grootte en vermogen waardoor de nieuwe motor in totaal een stuk lichter wordt. Er is een gewichtsvermindering van 35 kg ten opzichte van de vorige racemotor die 220 kg was. De gewichtsvermindering draagt bij aan de wendbaarheid en snelheid van de nieuwe motor. 

Tijdens de productie van de motor werd er nauw samengewerkt met veel partners uit verschillende sectoren, zoals Ten Kate racing, om het uiterste uit elke techniek te halen. Bijna alle onderdelen zijn ontworpen en gemaakt door het team. Op deze manier kan de motor het beste presteren tijdens het racen en weet het team precies wat er gaande is in de Vector-ST. Na de zomer maakt het zevende team van Electric Superbike Twente de motor race-klaar voor het race-seizoen. Dit alles met het doel om het racen voor toekomstige generaties te behouden.

Tekst en contactpersoon: Cynthia Vroling  |  Communications manager
TEL: +31 6 13227449  | WEB: electricsuperbiketwente.nl 

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)