Inschrijving als bijvakstudent of Kies op Maat

Wil je vakken volgen aan een andere instelling? Of wil je je pre-master al in je bachelor doen? Dan kun je bij de UT terecht als bijvakstudent of via Kies op Maat.

Bijvakstudent

Een bijvakstudent is een student die op basis van een inschrijving aan een hbo- of wo-onderwijsinstelling de mogelijkheid heeft vakken te volgen (en examens af te leggen) bij een andere instelling dan waar hij of zij betaald heeft. Je kunt als bijvakstudent vakken doen ten behoeve van de hbo- of wo-opleiding die je volgt. Aan de Universiteit Twente word je dan geregistreerd als bijvakstudent, niet als student.

Aanmelden

Collegejaar 2023-2024:
Om je als bijvakstudent te kunnen registreren vul je het aanmeldingformulier bijvakstudent UT 2023-2024 in en stuur je dit digitaal of per post op. Dat doe je samen met de volgende documenten:

 • Documenten per mail opsturen?

  Deze twee documenten mogen digitaal opgestuurd worden naar Student Services.

 • Documenten per post opsturen?

  Dan kun je onderstaande adresgegevens gebruiken:

  Stuur het formulier (inclusief bijlagen) naar het onderstaande adres:
  Universiteit Twente
  Boerderij - Contact Centre
  Drienerlolaan 5
  7522 NB Enschede

Compleet ingevuld formulier

Zonder de juiste bijlagen en een compleet ingevuld formulier kunnen we het verzoek tot registratie niet in behandeling nemen. Zodra het formulier inclusief bijlagen is binnengekomen en goedgekeurd is door de UT-opleiding zal registratie plaatsvinden. Je zult via email je studentnummer ontvangen. Zijn er documenten die niet voldoen of niet aanwezig zijn, dan ontvang je een mail met het verzoek dit alsnog op te sturen.

Kies op Maat

Met Kies Op Maat (of doorstroomminor) kun je als student minoren of vakken volgen bij andere instellingen voor hoger onderwijs in Nederland. Als student kun je zo tijdens je derde jaar bij een hbo- of wo-instelling alvast een pre-master volgen aan de UT. Door Kies Op Maat weet je zeker dat de module die je volgt wordt erkend door je eigen opleiding. 

Aanmelden

Hbo'ers die een minor of een doorstroomminor willen volgen moeten zich aanmelden via Kies op Maat. Op Kies op Maat vind je bij iedere minor een knop ‘Aanmelden’. Door de aanmeldprocedure te volgen kun je een leerovereenkomst aanmaken en je laten registreren als doorstroomminorstudent aan de Universiteit Twente.

Start- en sluitingsdata aanmelding via Kies op Maat

Instroom februari: 1 oktober t/m 31 december
Instroom september: 1 maart t/m 30 juni

Jouw registratie vindt plaats zodra de UT de volgende documenten heeft ontvangen:

Compleet ingevuld formulier

Zonder de juiste bijlagen en een compleet ingevuld formulier kunnen we het verzoek tot registratie niet in behandeling nemen. Zijn er documenten die niet voldoen of niet aanwezig zijn dan ontvang je een e-mail met het verzoek dit alsnog op te sturen. Zodra het formulier inclusief bijlagen is binnengekomen en goedgekeurd is door de UT-opleiding zal registratie plaatsvinden. Je zult via e-mail je studentnummer ontvangen.

Vragen over bijvak of KOM?