FAQ Bijvak en doorstroomminor

Hieronder vind je veelgestelde vragen voor bijvak- en doorstroomminorstudenten.

Als bijvakstudent heb je op basis van een inschrijving aan een hbo- of wo-onderwijsinstelling de mogelijkheid om vakken te volgen (en examens af te leggen) bij een andere instelling dan waar je betaald hebt. Je kunt als bijvakstudent vakken doen voor de hbo- of wo-opleiding die je volgt.

Als doorstroomminorstudent heb je op basis van een inschrijving aan het hoger onderwijs in Nederland de mogelijkheid om vakken te volgen (en examens af te leggen) bij een andere instelling dan waar je betaald hebt. Zo kun je instromen in een masteropleiding. De keuze van de vakken wordt bepaald door de betreffende masteropleiding. Je aanmelden als doorstroomminor kan alleen nog via Kies op Maat (KOM) met een ondertekende Leerovereenkomst van KOM. KOM is een platform waar je als student aan het hoger onderwijs in Nederland kunt kiezen uit een speciaal aanbod van modulen (minors en soms vakken).

  • Hoe moet je je registreren als bijvakstudent?

    Om je als bijvakstudent te kunnen registreren dien je het aanmeldingsformulier Bijvakstudent in te vullen en op te sturen met een origineel bewijs van betaald collegegeld (verkrijgbaar bij de centrale studentenadministratie van de instelling waar je het collegegeld hebt betaald, zij zullen dit ons rechtstreeks en digitaal opsturen), een geldig kopie paspoort / ID (rijbewijs wordt niet geaccepteerd) en een recent bijgewerkte cijferlijst van je huidige instelling. Daarna zal de registratie plaatsvinden en ontvang je via de e-mail je studentnummer (mits je aanvraag wordt goedgekeurd door de opleiding aan de UT).

  • Hoe moet je je registreren als Doorstroomminorstudent?

    Via Kies op Maat kun je je toestemming regelen voor de Universiteit Twente (doorstroom)minor als je ingeschreven bent als student aan het hbo in Nederland. Op Kies op Maat vind je bij iedere minor een knop “Aanmelden”. Door de aanmeldprocedure te volgen kun je een leerovereenkomst aanmaken en je laten registreren als Doorstroomminorstudent aan de Universiteit Twente.

  • Welke deadlines gelden er voor een aanmelding als bijvakstudent?

    Voor een registratie als bijvakstudent gelden geen deadlines. Iedere maand kun je je laten registreren als bijvakstudent . In de maand waarin je je aanmeldingsformulier inclusief alle benodigde bijlagen indient word je op de 1ste van die maand als bijvakstudent geregistreerd (mits je aanvraag door de opleiding aan de UT wordt goedgekeurd).

  • Welke deadlines gelden er voor een aanmelding als Doorstroomminorstudent?

    Klik hier voor de deadlines voor een aanmelding als Doorstroomminorstudent. Let op: zorg er voor dat je de registratie van je Doorstroomminorstudent tijdig regelt, want zonder getekende leerovereenkomst kun je niet starten!

  • Wat is een Bewijs Betaald Collegegeld?

    Een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) is een bewijs dat je je collegegeld hebt voldaan. Bij de instelling waar je collegegeld betaald, moet je een BBC aanvragen. Met dit originele document betaal je bij de instelling waar je je als bijvakstudent of doorstroomminorstudent wilt registreren.

  • Moet ik elk jaar opnieuw betalen met een Bewijs Betaald Collegegeld?

    Ja, let op dat het Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) betrekking heeft op het juiste studiejaar (wil je je als bijvakstudent of doorstroomminorstudent registreren voor studiejaar 2022-2023 dan kun je alleen betalen met een BBC van het studiejaar 2022-2023 etc.)

  • Heb ik recht op studiefinanciering?

    Nee, je kunt alleen aanspraak maken op studiefinanciering gebaseerd op de inschrijving bij de hbo- of wo-onderwijsinstelling waar je ook collegegeld hebt betaald.

  • Kan ik afstuderen?

    Nee, als je als bijvakstudent of doorstroomminorstudent staat geregistreerd aan de Universiteit Twente kun je aan de Universiteit Twente niet afstuderen.

  • Krijg ik toegang tot de UT-systemen (e-mail/Canvas e.d.) als bijvakstudent of Doorstroomminorstudent?

    Ja, zodra er een studentnummer is aangemaakt, krijg je een e-mail binnen 76 uur met daarin je studentnummer en een uitleg over het uploaden van een pasfoto voor je collegekaart. Deze mail is afkomstig van ICT/LISA met als onderwerp "Your personal account information – Je persoonlijke accountgegevens"

  • Krijg ik een collegekaart als bijvakstudent of doorstroomminorstudent?

    Zodra je je inloggegevens voor de Universiteit Twente hebt ontvangen van ICTS kun je een pasfoto uploaden via Osiris Student. Als dat gedaan is ontvang je per post je collegekaart.

  • Hoe weet ik dat mijn registratie is afgerond?

    Je ontvang per email een bevestiging van je registratie en studentnummer.

  • Wordt mijn registratie automatisch verlengd?

    Nee, een registratie als bijvakstudent of doorstroomminorstudent wordt niet automatisch verlengd. Ieder nieuw collegejaar (start 1 september) moet je je opnieuw aanmelden. Je moet opnieuw het ‘aanmeldingsformulier bijvakstudent’ of een nieuwe leerovereenkomst als doorstroomminorstudent opsturen met een BBC van het juiste collegejaar. Een legitimatiebewijs hoef je in dit geval niet opnieuw op te sturen.

  • Hoe kan ik mijn registratie als bijvakstudent of als doorstroomminorstudent omzetten naar een student aan de Universiteit Twente?

    Als je je hbo of wo-diploma hebt behaald kun je je aanmelden als student aan de Universiteit Twente. Je dient je aan te melden voor een masteropleiding via Studielink. De toelatingscommissie zal bepalen of je toegelaten zal worden tot de premaster of tot de master.

  • Hoe schrijf ik me uit aan mijn hbo- of wo-instelling als bijvakstudent of doorstroomminorstudent?

    Wanneer je je wilt uitschrijven aan je hbo- of wo-instelling terwijl je ook als bijvakstudent of doorstroomminorstudent staat geregistreerd aan de Universiteit Twente, dan dien je eerst je bijvakstudent of doorstroomminorstudent registratie te beëindigen. Je dient een mail te sturen naar studentservices@utwente.nl met het verzoek tot uitschrijving. Vermeld hierbij jouw studentennummer en de datum per wanneer je wilt worden uitgeschreven.

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met Student Services.