FAQ bijvakstudent (enkele vakken volgen)

 • Wat is een bijvakstudent?

  Een bijvakstudent is een student die op basis van een inschrijving aan een hbo of wo onderwijsinstelling de mogelijkheid heeft vakken te volgen (en examens af te leggen) bij een andere instelling dan waar hij/zij betaald heeft. Je kunt als bijvakstudent vakken doen ten behoeve van de hbo of wo opleiding die je volgt.

 • Wat is een Doorstroomminorstudent?

  Een Doorstroomminorstudent is een student die op basis van een inschrijving aan het hoger onderwijs in Nederland de mogelijkheid heeft vakken te volgen (en examens af te leggen) bij een andere instelling dan waar hij/zij betaald heeft. Het volgen van de vakken bij de andere instelling heeft tot doel in te kunnen stromen in een master opleiding. De keuze van de vakken wordt bepaald door de betreffende masteropleiding. Let op: je aanmelden als doorstroomminor kan alleen nog via Kies op Maat.

 • Wat is Kies op Maat?

  Kies Op Maat is een online platform waar alle studenten aan het hoger onderwijs in Nederland kunnen kiezen uit een speciaal aanbod van modulen (dit zijn meestal minors en soms vakken). Via vastgestelde procedures vindt de registratie van de student en verrekening van de behaalde EC’s plaats. Het doel van Kies Op Maat is het vergroten van de mobiliteit van alle studenten binnen het Hoger Onderwijs.

  Via Kies op Maat kun je je toestemming regelen voor een (doorstroom) minor aan de Universiteit Twente. Met een correct ondertekende Leerovereenkomst van Kies op Maat kun je je registratie als Doorstroomminorstudent regelen.

 • Hoe moet je je registreren als bijvakstudent?

  Om je als bijvakstudent te kunnen registreren dien je het aanmeldingsformulier Bijvakstudent in te vullen en op te sturen met een origineel bewijs van betaald collegegeld, een geldig kopie paspoort / ID en een recent bijgewerkte cijferlijst van je huidige instelling. Daarna zal de registratie plaatsvinden en ontvang je via de e-mail je studentnummer (mits je aanvraag wordt goedgekeurd).

 • Hoe moet je je registreren als Doorstroomminorstudent?

  Via Kies op Maat kun je je toestemming regelen voor de Universiteit Twente (doorstroom)minor als je ingeschreven bent als student aan het hbo in Nederland. Op Kies op Maat vind je bij iedere minor een knop “Aanmelden”. Door de aanmeldprocedure te volgen kun je een leerovereenkomst aanmaken en je laten registreren als Doorstroomminorstudent aan de Universiteit Twente.

 • Welke deadlines gelden er voor een aanmelding als bijvakstudent?

  Voor een registratie als bijvakstudent gelden geen deadlines. Iedere maand kun je je laten registreren als bijvakstudent . In de maand waarin je je aanmeldingsformulier inclusief alle benodigde bijlagen indient word je op de 1ste van die maand als bijvakstudent geregistreerd (mits je aanvraag wordt goedgekeurd).

 • Welke deadlines gelden er voor een aanmelding als Doorstroomminorstudent?

  Klik hier voor de deadlines voor een aanmelding als Doorstroomminorstudent. Let op: zorg er voor dat je de registratie van je Doorstroomminorstudent tijdig regelt, want zonder getekende leerovereenkomst kun je niet starten!

 • Wat is een Bewijs Betaald Collegegeld?

  Een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) is een bewijs dat je je collegegeld hebt voldaan. Bij de instelling waar je collegegeld betaald, moet je een BBC aanvragen. Met dit originele document betaal je bij de instelling waar je je als bijvakstudent of doorstroomminorstudent wilt registreren.

 • Heb ik recht op studiefinanciering?

  Nee, je kunt alleen aanspraak maken op studiefinanciering gebaseerd op de inschrijving bij de hbo- of wo-onderwijsinstelling waar je ook collegegeld hebt betaald.

 • Kan ik afstuderen?

  Nee, als je als bijvakstudent of doorstroomminorstudent staat geregistreerd aan de Universiteit Twente kun je aan de Universiteit Twente niet afstuderen.

 • Krijg ik toegang tot de UT-systemen (e-mail/Canvas e.d.) als bijvakstudent of Doorstroomminorstudent?

  Ja, zodra er een studentnummer is aangemaakt, krijg je een e-mail met daarin je studentnummer en een uitleg over het uploaden van een pasfoto voor je collegekaart.

 • Krijg ik een collegekaart als bijvakstudent of doorstroomminorstudent?

  Zodra je je inloggegevens voor de Universiteit Twente hebt ontvangen van ICTS kun je een pasfoto uploaden via Osiris Student. Als dat gedaan is ontvang je per post je collegekaart.

 • Hoe weet ik dat mijn registratie is afgerond?

  Je ontvang per email een bevestiging van je registratie en studentnummer.

 • Wordt mijn registratie automatisch verlengd?

  Nee, een registratie als bijvakstudent of doorstroomminorstudent wordt niet automatisch verlengd. Ieder nieuw collegejaar (start 1 september) moet je je opnieuw aanmelden. Je moet opnieuw het ‘aanmeldingsformulier bijvakstudent’ of een nieuwe leerovereenkomst als doorstroomminorstudent opsturen met een BBC van het juiste collegejaar. Een legitimatiebewijs hoef je in dit geval niet opnieuw op te sturen.

 • Moet ik elk jaar opnieuw betalen met een BBC?

  Ja, let op dat de BBC betrekking heeft op het juiste studiejaar (wil je je als bijvakstudent of doorstroomminorstudent registreren voor studiejaar 2018-2019 dan kun je alleen betalen met een BBC van het studiejaar 2018-2019 etc.

 • Hoe kan ik mijn registratie als bijvakstudent of als doorstroomminorstudent omzetten naar een student aan de Universiteit Twente?

  Als je je hbo of wo-diploma hebt behaald kun je je aanmelden als student aan de Universiteit Twente. Je dient je aan te melden voor een masteropleiding via Studielink. De toelatingscommissie zal bepalen of je toegelaten zal worden tot de premaster of tot de master.

 • Uitschrijven aan je hbo of wo –instelling: Uitschrijven als bijvakstudent of doorstroomminorstudent?

  Wanneer je je wilt uitschrijven aan je hbo- of wo-instelling terwijl je ook als bijvakstudent of doorstroomminorstudent staat geregistreerd aan de Universiteit Twente, dan dien je eerst je bijvakstudent of doorstroomminorstudent registratie te beëindigen. Je dient een mail te sturen naar studentservices@utwente.nl met het verzoek tot uitschrijving. Vermeld hierbij jouw studentennummer en de datum per wanneer je wilt worden uitgeschreven.

 • Mijn vraag staat er niet bij. Aan wie kan ik mijn vraag stellen?

  Zit het antwoord op je vraag ook niet in de FAQ? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.