Programma & docenten

De Master Course Cybercrime, Cybersecurity & Risk Management bestaat uit 6 seminars van 2 dagen, verspreid over een periode van 6 maanden. De focus van het programma ligt op concreet door de deelnemers meegenomen cases, waarbij door middel van het analytische modellen (SARA, Diamond model)  en risk-modelling op preventieve wijze acties kunnen worden opgezet in de eigen werkcontext.

Wat kun je verwachten?

De seminars kennen een interactief karakter, waarbij de docenten korte inleidingen verzorgen en daarna samen met de deelnemers de vertaalslag maken naar de eigen werkcontext.

Seminar 1 vormt de introductie op het thema van de master course, waarbij wij een introductie geven over de internettechnologie, met haar kwetsbaarheden. In het 2e seminar wordt ingegaan op oorzaken van criminaliteit en situationele criminimaliteitspreventie. In het 3e seminar vormen de menselijke en economische factoren van cybercrime de rode draad. Het risicomanagement voor cyberspace wordt in seminar 4 uitvoerig behandeld, daarbij worden tevens richtingen geboden om het risicobewustzijn in de eigen werkcontext te vergroten. Seminar 5 geeft inzicht in forensisch onderzoek en de juridisch aspecten van internet en cyber. In het afsluitende seminar komen de ethische aspecten aan bod en wordt het programma afgesloten met de door de deelnemers uitgevoerde Problem Oriented Policing opdracht. 

Ontvang digitale brochure
Marianne Junger, hoogleraar Cyber Security en Business Continuity aan de Universiteit Twente

De verhouding tussen Cybercrime en cybersecurity is een spel van kat en muis. Strategievorming kan helpen om een stap voor te blijven.

Marianne Junger, hoogleraar Cyber Security en Business Continuity aan de Universiteit Twente

Onderwerpen Master Course

De Master Course Cybercrime, Cybersecurity & Risk Management biedt een breed scala aan onderwerpen. We zullen aandacht besteden aan:

  1. De psychologie van (cyber) misdaad
  2. Misdaadwetenschap: de online misdaden
  3. Internet begrijpen voor ‘non-techies’ en de misdrijven online
  4. Cybercrime en human factors online,
  5. Cybercrime (and fraud) in organizations
  6. Economische factoren in cybercrime en cybersecurity
  7. Risk management: a. risk management for cyberspace, b. digitale strategie, grote mogelijkheden, grote risico’s
  8. Policing het internet - forensics: de rol van opsporing en issues die hierbij een rol spelen
  9. Internet law: juridische aspecten van de online wereld
  10. Ethische problemen online

Leerdoelen

De doelstelling van deze master course is de deelnemer te leren nadenken over risico’s, cybercrime te analyseren en preventie te organiseren. Deelnemers zullen bekend worden gemaakt met de belangrijkste principes van cybercrime en cyberbeveiliging.

Vier principes: Cyber & Risico

We gaan in deze master course uit van een benadering die bestaat uit vier principes:

  1. Theory based. Er worden begrippen gebruikt uit diverse disciplines: de sociale, evolutionaire en gedragswetenschappen die inzicht geven in het co-evolutionaire aspect van cybersecurity / cybercrime ecosystemen.
  2. Evidence-based. Wij sluiten aan uitgebreide, real-world data van verschillende bronnen over het gedrag van individuen en organisaties binnen cybersecurity / cybercrime ecosystemen. We kijken naar effecten van interventies en van beleid.
  3. User-centric.  Security moet gebruikersvriendelijk zijn. Beleidmakers zou daarom moeten proberen de individuele eindgebruikers en organisaties als uitgangspunt te nemen bij het verminderen van menselijke cyberrisico's.
  4. Real word-facing & problem oriented. Uiteindelijk gaat het erom dat we de praktijk helpen te verbeteren. Daarom zijn gebruikersstudies in real-world nodig om de effectiviteit van beleid en interventies te testen. 

Toetsing in de praktijk

De master course wordt afgesloten met een opdracht gerelateerd aan de eigen werkpraktijk, waarbij een specifiek delict op wetenschappelijke wijze wordt geanalyseerd en praktische oplossingen worden gepresenteerd om het probleem te lijf te gaan met het vermelden van de te verwachten effecten. Wanneer voldaan is aan deze opdracht ontvangt de deelname een Certificaat van Deelname van de Universiteit Twente. Het certificaat biedt de deelnemer de mogelijkheid vrijstelling te verkrijgen in de Master Risicomanagement (MSc) van de UT.

Jouw leervraag

Wat speelt er in jouw organisatie? Wij willen concreet een bijdrage leveren aan het proces van digitalisering en risicomanagement. Afhankelijk van je leervraag wordt de vorm aangepast in een van de volgende opdrachten:

Docenten

Jan-Willem Bullee is de kerndocent van deze opleiding. Daarnaast zullen diverse docenten en gastsprekers het programma vullen met interessante cases uit diverse sectoren.

Docent(en)
Dr. Jan-Willem Bullee

Dr. Jan-Willem Bullée is universitair docent Industrial Engineering & Business Information Systems.

Dr. Abhishta Abhishta

Abhishta is assistent-professor bij de vakgroep Industrial Engineering en Business Information Systems aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek betreft het analyseren van de economische en sociale impact van distributed denial of service (DDoS) aanvallen.

Dr. Jaap Gordijn

Jaap Gordijn is Universitair Hoofddocent bij de Afdeling Informatica, Vrije Universiteit, Amsterdam en heeft ruime ervaring in consultancy en business development. Hij is Chief Executive Officer van TVE, verantwoordelijk voor verkoop en consultancy management.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies