HomeOnderwijsPre-UniversityPro-UActiviteitenInspiratiemiddag scheikunde 2025

Inspiratiemiddag scheikunde 2025

Scheikunde inspiratiemiddag

De opleiding Chemical Science and Engineering en de lerarenopleiding Scheikunde met Pro-U organiseren op 9 oktober 2025 een inspiratiemiddag voor eerste- en tweedegraads scheikundedocenten en TOA’s op de campus van de Universiteit Twente. Een inspirerende middag met lezingen, workshops en ideeën van collega-docenten. De verschillende inhoudelijke onderdelen worden verzorgd door professionals van de Universiteit Twente. De middag staat volledig in het teken van het opdoen van nieuwe ideeën, welke vervolgens weer in het klaslokaal toegepast  kunnen worden. Daarnaast was het een mooie kans om collega's uit de regio te ontmoeten! De middag begint met een keynote van prof. dr. Martin van Aalst (directeur KNMI) en aan het eind van de middag volgen de deelnemers een inspirerende workshop naar keuze.  We sluiten de dag af met een heerlijk dinerbuffet. 

IN HET KORT

Wanneer: donderdag 9 oktober 2025
Tijd: 14.00 - 17.00 uur
Voor wie: eerste- en tweedegraads scheikundedocenten en TOA’s
Locatie: Universiteit Twente
Kosten: € 100,- p.p. 
Aanmelden: vanaf 1 april 2025 tot 25 september 2025

PROGRAMMA

14.00 - 14.30  UUR: Inloop 
14.30 – 14.35 UUR: Opening 
14.35 – 15.45 UUR: Keynote & lezing 
15.45 – 16.00 UUR: Pauze & Wissel naar workshops 
16.00 – 17.00 UUR: Workshops 
17.00 – 18:00 UUR: Afsluitend dinerbuffet 

KEYNOTES & WORKSHOPS

Zie hieronder de inhoud van de keynote en workshops. 

  • Keynote | Harde wetenschap in een veranderend klimaat

    Klimaatkennis begint bij harde wetenschap maar raakt inmiddels grote vragen. Wat zijn de grote ontwikkelingen van dit moment? Wat is de rol van kennis, en hoe ga je om met twijfel over die kennis? En hoe kan een scheikundeles aansluiten op die grote vragen? 

    Prof. van Aalst is hoofddirecteur van het KNMI en hoogleraar klimaat en rampen aan de Universiteit Twente. Hij was hoofdauteur bij het Intergovernmental Panel on Climate Change en is lid van de Europese Wetenschappelijke Klimaatraad. Hij promoveerde in de atmosferische fysica en chemie bij Jos Lelieveld en Paul Crutzen, winnaar van de Nobelprijs Scheikunde (voor de ontdekking van het mechanisme achter het gat in de ozonlaag).

  • Workshop 1 | Go Lab: maak kennis met digitale open leeromgevingen waarmee leerlingen onderzoekend leren in de scheikunde-les

    Het bekijken èn uitproberen van door scheikundedocenten ontworpen digitale onderzoekende leeromgevingen (OLO’s) geeft een inkijk in hoe het werken met een digitaal laboratorium eruit ziet. In de workshop is daarnaast de mogelijkheid om zelf de eerste stappen te zetten in het ontwerpen van een OLO die direct inzetbaar is in de eigen les. 

    *Deelnemers kunnen zowel individueel als in groepjes aan het werk. Het meebrengen van een computer is een vereiste.

    Deze workshop wordt gegeven door: Jeannet Brouwer (Marianum Scholengemeenschap)

  • Workshop 2 l Building Thinking Classrooms (BTC)

    Building Thinking Classrooms is een innovatieve onderwijsaanpak waarbij leerlingen op verticale, uitwisbare borden in willekeurige groepjes aan het werk zijn. Deze methode laat leerlingen vaker nadenken en zorgt voor veel kennisoverdracht tussen de leerlingen. Bovendien draagt de didactiek ook nog eens bij aan de groepsvorming in de klas. Deze workshop is geschikt voor docenten, die lesgeven aan onder- en/of bovenbouw klassen, ongeacht welk vak. De didactiek kan de docent later zelf vertalen naar zijn eigen vakgebied. Ook zijn TOA’s van harte welkom. 

    * Bij deze workshop worden de deelnemers ingedeeld in willekeurige groepen van 3 personen.

    Deze workshop wordt gegeven door: Erik Kastenberg (Carmel College Salland)

  • Workshop 3 l Hoe hou je leerlingen betrokken bij de les?!

    In een wereld waarin een TikTok-video maximaal 60 seconden duurt, wordt het steeds lastiger om leerlingen bij de les te krijgen en te houden. Hoe zorg je ervoor dat leerlingen zich in een onderwerp willen en kunnen vastbijten? In deze workshop komen tips&tricks en do’s&dont’s aan bod om het zweet op de rug van de leerling te krijgen en je eigen rug droog te houden. Het is een interactieve sessie, waarin ook allerlei voorbeelden van werkvormen en klassenmanagement-ideeën aan bod komen.

    Deze workshop wordt gegeven door: Hannie Lensink (vakdidactus ELAN, Universiteit Twente * docent natuur- en scheikunde Marianum)

  • Workshop 4 l Burgerschap onderwijs Scheikunde ism Museumfabriek

    Samen met de MuseumFabriek in Enschede is er een les ontwikkeld waar burgerschap en scheikunde wordt geïntegreerd. De les gaat over de geschiedenis van textiel waar de ontwikkeling van chemische toepassingen een grote rol speelt. Leerlingen worden uitgedaagd na te denken op micro- en macroniveau over keuzes die gemaakt worden bij het ontwerpen van kleding. In deze workshop krijg je een voorproefje van deze les.

    Deze workshop wordt gegeven door: Judith Rotink (PhD Student in educational research & docent Scheikunde)

AANMELDEN

Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de inspiratiemiddag scheikunde en een keuze maken uit een van de workshops, waar u aan wilt deelnemen. Aanmelden kan tot 18 september 2025. Bij vragen, kunt u contact opnemen met pro-u@utwente.nl.

Aanmelden

OVERZICHT PRO-U ACTIVITEITEN

Naast de Inspiratiemiddag Scheikunde, organiseren we bij Pro-U ook nog andere activiteiten op het gebied van docentprofessionalisering en onderwijsontwikkeling. Het Pro-U programma ontstaat door co-creaties van UT-onderzoekers, vakdidactici van de UT-lerarenopleiding en docenten uit het voortgezet onderwijs. UT-medewerkers ontwikkelen programma’s op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, met als doel deze direct in de lespraktijk toe te kunnen passen. Tevens is het Pro-U aanbod sterk verweven met de UT-lerarenopleidingen en dat zorgt voor een doorlopende lijn van ‘samen opleiden’ naar ‘samen professionaliseren’.

Het aanbod van Pro-U wordt weergegeven in verschillende expertises. Binnen een expertise kunnen activiteiten worden aangeboden (bijv. een Inspiratiemiddag), maar delen we ook relevante wetenschappelijke artikelen en mogelijkheid tot maatwerk op de eigen school waarbij Pro-U bijvoorbeeld als sparringspartner kan worden ingezet. Tevens hebben we de beschikking over een eigen assessmentcentrum: Assessmentcentrum Twente (ACT). Vanuit het assessmentcentrum wordt advies en richting gegeven aan de professionalisering van (toekomstige) docenten door de beoordeling en ontwikkeling van onderwijstalent. Kijk op deze webpagina voor ons volledige aanbod!