PWS experiment op de UT

Lijkt het je interessant om een eigen (organische) stof of een product te analyseren? Voer je experiment dan uit op de Universiteit Twente! 

Ben je bezig met een profielwerkstuk waarin je een experiment wil uitvoeren? Dan kun je analyseapparatuur van de Universiteit Twente inzetten om je eigen (organische) stof of product te onderzoeken doormiddel van verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld H-NMR, UV-VIS, infraroodspectometrie, smeltpuntbepaling, eye-tracking of activity trackers. Zo til jij jouw profielwerkstuk naar een hoger niveau!

Om in aanmerking te komen voor het uitvoeren van een experiment op de UT, moeten leerlingen minimaal een maand van tevoren hun onderzoeksvoorstel inleveren (zie meer informatie). Dan kan Pre-U dat beoordelen, apparatuur reserveren en passende begeleiding regelen.

TIP! Via de crash course ‘onderzoekscyclus’ van het Skills Academy leer je hoe je een onderzoeksvoorstel schrijft. Dit is handig voor bij je profielwerkstuk. 

Analysetechnieken op de UT 

Het is belangrijk om te weten welke analysetechniek jij kunt gebruiken tijdens je profielwerkstukexperiment. Hieronder daarom een lijst met alle mogelijke analysetechnieken.

Let op: het is geen garantie dat de analyseapparatuur beschikbaar is, pas nadat je weer wat hoort van ons, is je aanvraag bevestigd.

  • Infraroodspectometrie (IR)

    Met deze techniek kun je bepalen of je de juiste stof hebt gemaakt en hoe zuiver deze is, door jouw spectrum te vergelijken met een referentiespectrum. Je kijkt hierbij naar vibraties in het molecuul.

    • Zie ook Binas tabel 39C1 en C2.
  • Proton Nuclear Magnetic Resonance (H-NMR)

    Met deze techniek kun je bepalen of je de juiste stof hebt gemaakt en hoe zuiver deze is, door jouw spectrum te vergelijken met een referentiespectrum. Je kijkt hierbij naar de chemische verschuiving.

    • Zie ook Binas tabel 39B.
  • Ultraviolet Visible Spectometrie (UV-VIS)

    Met deze techniek kun je bepalen of je de juiste stof hebt gemaakt en hoe zuiver deze is, door jouw spectrum te vergelijken met een referentiespectrum. Je kijkt hierbij naar de absorptie van ingestraald licht van verschillende kleuren.

  • Smeltpuntbepaling

    Hierbij bepaal je het smeltpunt van je (zuivere) stof, of het smelttraject als jouw stof niet zuiver is. Smeltpunten zijn stofeigenschappen die je kunt opzoeken (bijvoorbeeld in je Binas of via Google). Je meet in hoeverre jouw smeltpunt overeenkomt met dat van de zuivere stof (de referentie).

  • Dunnelaagchromatografie

    Met deze scheidingstechniek kan je onderzoeken uit welke verschillende componenten je mengsel bestaat.

  • Onderzoek naar usability met static/fixed eye-trackers

    Met static/fixed eye-trackers kun je digitale content, zoals bijvoorbeeld websites, afbeeldingen, tekst, online advertenties of video’s evalueren en analyseren. Denk bijvoorbeeld aan het meten van toegankelijkheid, het patroon van aandacht/kijken en het effect van advertenties op kijkgedrag.

  • Onderzoek naar activiteiten of sport met activity trackers

    Activity trackers kunnen worden gebruikt bij vraagstukken rond verbranding, hartslag en sportprestaties. Deze gadgets kunnen ook gebruikt worden voor het bijhouden van spanning en stress en zijn daarmee uitermate bruikbaar in onderzoek naar bijvoorbeeld angst. 

  • Onderzoek naar quantum fysica

    Er zijn drie opstellingen beschikbaar om onderzoek te doen naar belangrijke onderwerpen binnen de quantum fysica:

    1. Quantum verstrengeling: Onderzoek het golfkarakter van enkele fotonen of quantum verstrengeling van fotonen paren. Met deze opstelling kan je bijvoorbeeld een quantum eraser experiment uitvoeren, of aantonen dat de ongelijkheid van Bell geschonden wordt in het geval van verstrengelde fotonen.
    2. Quantum sensing & computing: Onderzoek de werking van een quantum computer door echte qubits te meten en te manipuleren.
    3. Quantum cryptografie: Deze opstelling is een analogie van het bekende quantum key distribution experiment. Onderzoek hoe quantum cryptografie werkt en of het wel echt zo veilig is.
  • Windtunnel

    Kan worden gebruikt voor elementair aerodynamisch onderzoek, denk bij luchtvaart bijvoorbeeld aan onderzoek aan de vleugelprofielen of de vleugels. 

    • Let op: de windtunnel wordt veel gebruikt. Wees dus zo vroeg mogelijk met je aanvraag.
  • Diverse meetapparatuur (universele meters & oscilloscopen)

    De universele meters kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld de elektronische belasting te testen van zonnecellen of batterijen. Met oscilloscopen kunnen elektrische signalen worden geanalyseerd.

  • Kleurenlasers

    Kunnen worden gebruikt bij onderzoek waarbij de golflengte van licht een rol speelt, bijvoorbeeld onderzoek naar de breking van licht in materialen.

  • Spectraal meters

    Kunnen worden gebruikt bij onderzoek naar de kleurensamenstelling van bijvoorbeeld gloeilampen, ledverlichting, etc.

  • Entanglement Demonstrator en Michelson Interferometer

    Onderzoek het golfkarakter van enkele fotonen of quantum verstrengeling van fotonen paren. Met deze opstelling kan je bijvoorbeeld een quantum eraser experiment uitvoeren, of aantonen dat de ongelijkheid van Bell geschonden wordt in het geval van verstrengelde fotonen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de analyseapparatuur en -technieken? Bekijk dan dit document.

Wat moet je doen?

Leerlingen moeten aan het volgende denken voordat ze zich aanmelden:

  1. Dien je onderzoeksvoorstel minimaal een maand van tevoren in. Dan hebben wij genoeg tijd om je voorstel te beoordelen, apparatuur te reserveren en begeleiding te regelen. In het aanmeldformulier vind je alles wat je in je voorstel moet beschrijven. 
  2. Breng zelf de stoffen, materialen en voorwerpen mee die je wil onderzoeken. Wij zorgen voor de analyseapparatuur, jij zorgt voor het te onderzoeken materiaal.

Als je het experiment kunt uitvoeren op de Universiteit Twente krijg je van ons een brief met daarin alle informatie over de analysedag en regels van de UT-labs en Pre-U Leerlinglab.

Aanmelden

Aanmelden kan via deze pagina. Let op dat de facturering via de school gaat, je moet dus toestemming hebben van je PWS begeleider om je aan te melden voor een experiment op de UT. 

Experiment uitvoeren op de UT?
aanmelden

TIP! Via de crash course ‘onderzoekscyclus’ van de Skills Academy leer je hoe je een onderzoeksvoorstel schrijft. Dit is handig voor bij je profielwerkstuk. 

TIP! Via de crash course ‘onderzoeksvraag opstellen’ krijg je praktische handvatten voor het formuleren van je onderzoeksvraag.


Algemene voorwaarden zijn hier te vinden.