Werken in een écht lab op de UT

INTERACTIEVE WORKSHOPMIDDAG IN EEN ÉCHT LAB OP DE UNIVERSITEIT TWENTE 

Junior Science Lab is een interactieve activiteit waar kinderen op verschillende manieren kennismaken met wetenschap en technologie. De kinderen verdiepen zich tijdens een interactieve workshopmiddag in diverse onderwerpen en voeren zelf experimenten uit in één van de labs op de Universiteit Twente. Bekijk hieronder ons aanbod!

Aanbod

 • Onderzoek je DNA (12 oktober 2022)

  Thema: Natuur

  Ieder kind is uniek. Hoe je eruit ziet (bijvoorbeeld de kleur van je ogen) staat beschreven in ons DNA. Maar wat is DNA nou precies? En hoe werkt erfelijkheid? Tijdens deze Junior Science Lab ontdekken de kinderen wat DNA is door verschillende opdrachten uit te voeren. Uiteindelijk gaan de kinderen zelf aan de slag met het scheiden van hun eigen DNA in het LeerlingenLab en bouwen ze hun eigen DNA code.

  We ontvangen de kinderen in het DesignLab op de Universiteit Twente, waarna we vervolgens naar het Leerlingenlab gaan.

 • Ontwerp je eigen logo (16 november 2022)

  Thema: Ontwerpen

  Tegenwoordig kom je overal logo’s tegen. Maar waarom gebruiken bedrijven eigenlijk logo’s en wat maakt nou een goed logo? Tijdens deze Junior Science Lab worden de kinderen bewust van de invloed van logo’s en leren ze wat het nut van logo’s is. Daarnaast gaan ze zelf aan de slag met het ontwerpen van een logo in het Designlab. Deze mogen ze laten uitsnijden met een lasermachine, om hem daarna zelf te versieren!

 • Wonen in een 'Tiny House' (8 februari 2023)

  Thema: Maatschappij

  In wat voor soort huizen wonen mensen in Nederland? Is dat goed of kan je ook anders wonen? Tijdens deze Junior Science Lab gaan de kinderen in het DesignLab nadenken over het alternatief wonen in een Tiny House. Wat heb je daadwerkelijk nodig in een huis? Welke oplossingen of alternatieven kan je bedenken voor klein wonen? En op basis waarvan maak je keuzes? De kinderen gaan erna aan de slag met het bouwen van hun eigen Tiny House in het DesignLab.

  Let op: elk kind neemt hiervoor een eigen schoenendoos mee.  

 • De technische dokter (5 april 2023)

  Thema: Gezondheid

  In een ziekenhuis wordt steeds vaker technologie ingezet tijdens de behandeling van een patiënt. Tijdens deze Junior Science Lab leren de kinderen wat een technische dokter is en gaan we onderzoeken welke beeldvormende technieken er allemaal bestaan. Ook krijgen de kinderen een kijkje in het Techmed Centre om te zien hoe een technische dokters de beeldvormende technieken inzet bij de behandeling van een patiënt.

  We ontvangen de kinderen in het DesignLab op de Universiteit Twente, waarna we vervolgens naar het TechMed Centrum gaan.

 • Nederland onder water (10 mei 2023)

  Thema: Maatschappij

  Tijdens deze Science Lab maken de leerlingen kennis met waterveiligheid en kustbescherming in Nederland. Door gebruikt te maken van een water goot van de water researchgroep van de universiteit kunnen de leerlingen zelf testjes doen waarbij het effect van verschillende soorten kust bescherming op golven duidelijk zichtbaar wordt. Daarnaast worden de leerlingen uitgedaagd om zelf een kust bescherming ontwerp te maken voor een casestudy gebied in Nederland.

 • Robotica (7 juni 2023)

  Thema: Ontwerpen

  Tijdens deze Junior Science Lab duiken de kinderen in de wereld van robots in het RAM lab op de Universiteit Twente. Verdere informatie volgt later. 

Aanmelden & meer informatie

Elke Junior Science Lab is als losse activiteit bij te wonen. Het is ook mogelijk om kinderen voor meerdere middagen tegelijk aan te melden. Het schooljaar is ingedeeld in 4 perioden. Per periode openen wij de inschrijving en kun je aanmelden voor de activiteiten in die periode. In de kassa kun je zien voor welke activiteiten de inschrijving is geopend. Inschrijving kan tot één dag van tevoren (indien er nog plek is) via de aanmeldknop hieronder. Deze leidt naar onze internetkassa waar je je inschrijving en betaling online kan regelen. Mocht je toch niet kunnen komen, meld je dan af. Je ontvangt dan een tegoedbon voor een volgende Junior Science Lab.

Voor vragen kan contact opgenomen worden met pre-u-junior@utwente.nl of je kunt bellen tijdens kantooruren (9.00 - 17.00 uur) naar (053) 489 4890. Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar onze algemene voorwaarden

Kom je ook naar een Junior Science Lab?
Aanmelden