Zie Pre-University

Over Pre-U Junior

Download ons Jaarprogramma!

PRE-U JUNIOR IS HET WETENSCHAPSKNOOPPUNT VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE. 

Pre-U Junior zet zich in voor de ontwikkeling van jonge kinderen tot kritische wereldburgers, gedreven door nieuwsgierigheid. Ons doel is om de verbinding tussen het basisonderwijs en de wereld van wetenschap en technologie te versterken. Samen met scholen voor primair- en voortgezet onderwijs, UT-onderzoekers, pabo’s, science centra en het bedrijfsleven organiseert Pre-U daarom activiteiten die de kennis en houding van kinderen ten opzichte van wetenschap en technologie verbeteren.


Talenten ontdekken & verwonderen

Jonge kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig en onderzoekend. Pre-U Junior probeert met haar activiteiten deze nieuwsgierigheid te stimuleren. Het ontdekken van talenten en deze verder ontwikkelen, maar ook verwonderen over de bijzondere wereld van wetenschap en technologie. Dat is wat wij de kinderen willen laten ervaren.

Programma 

Het nieuwe Pre-U Junior jaarprogramma bestaat vanaf komend jaar uit twee categorieën: Pre-U Junior buitenschools en Pre-U Junior in de klas. 

Pre-U Junior buitenschools

Dit zijn activiteiten waar leerlingen individueel aan kunnen deelnemen.

 • Xperimenta

  Onze welbekende Xperimenta middagen blijven we maandelijks organiseren. Hieronder vind je al een overzicht van wanneer we welke onderwerpen gaan we behandelen. 

 • Science Lab (Nieuw!)

  Voor bovenbouw leerlingen is het nu mogelijk om mee te doen aan ons Science Lab. Tijdens Science Lab volgen leerlingen een workshop in een echt wetenschappelijk lab op de Universiteit Twente.

 • Masterclasses (Nieuw!)

  In de Junior masterclasses gaan bovenbouw leerlingen zich in 4 lessen, verdeeld over vier weken, in één onderwerp verdiepen. 

Pre-U Junior in de klas

Deze activiteiten zijn klassikaal en worden aangeboden voor scholen 

 • W&T in de klas (Nieuw!)

  Bij W&T in de klas kmen studenten van Pre-U Junior naar de school toe om een lessenserie te verzorgen over een van de zes W&T thema's uit ons aanbod.

 • Science on Tour

  Het is nog steeds mogelijk om Science on Tour in te huren op school, tijdens een projectweek of een event. 

 • Wetenschapper in de klas (Januari 2022)

  We zijn bezig met het opzetten van Wetenschapper in de klas, waarbij een onderzoeker van de UT een gastles komt geven in de klas. Hier volgt binnenkort meer duidelijkheid over.

Daarnaast zijn alle activiteiten onderverdeeld in 4 thema's: maatschappij, ontwerpen, natuur en gezondheid. De thema's zijn te vinden in de tabellen bij bovenstaande activiteiten. 


Het definitieve jaarprogramma brengen we in de zomer uit. Hier zal ook verdere praktische informatie in staan. Mocht je nu al vragen hebben, neem dan contact met ons op via pre-u-junior@utwente.nl.

Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven over alle updates.