HomeOnderwijsPre-UniversityPre-U Junior: groep 4 t/m 8

Over Pre-U Junior

pre-u junior is het wetenschapsknooppunt van de universiteit twente

We zetten ons in voor de ontwikkeling van jonge kinderen tot kritische wereldburgers, gedreven door hun nieuwsgierigheid. Leerlingen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend. Pre-U Junior probeert met haar activiteiten deze nieuwsgierigheid te stimuleren. Door middel van onze activiteiten laten wij leerlingen kennismaken met de bijzondere wereld van Wetenschap & Technologie (W&T) en stimuleren wij hun onderzoekend vermogen.

Pre-U Junior is gericht op leerlingen van groep 4 t/m 8, plusklassen en VO-PO combinaties. Voor deze doelgroepen organiseren we verschillende buitenschoolse W&T activiteiten waar individuele leerlingen zich voor kunnen aanmelden. Daarnaast bieden we ook activiteiten aan voor de hele klas, ter ondersteuning van het W&T curriculum op school.

Aanbod

Het aanbod van Pre-U junior is verdeeld in twee categorieën: Pre-U Junior buitenschools en Pre-U Junior met de klas. Hiermee laten we leerlingen kennismaken met facetten van W&T, op de Universiteit Twente. Daarnaast zijn er ook activiteiten waarbij wij naar school toe (kunnen) komen. Lees meer over de locaties op de Universiteit Twente.

Activiteiten

Thema's

De activiteiten van Pre-U junior zijn gekoppeld aan de onderzoeksthema's van de Universiteit Twente. We onderscheiden voor al onze actitiviten de volgende vier thema's: 

 • Maatschappij

  Hier leren we leerlingen wat innovatie en technologie doen met onze samenleving. Samen met  de leerlingen gaan we ontdekken welke slimme oplossingen we kunnen bedenken voor toekomstige maatschappelijke uitdagingen. 

 • Gezondheid

  Dit thema gaat over de impact van technologie op het gedrag en
  de gezondheid van mensen. Samen bekijken we de ontwikkelingen
  in de gezondheidszorg in de toekomst. We gaan met kinderen
  aan de slag over hoe je onderzoek kunt doen naar gezond eten
  en bewegen. Ook duiken we in de psychologie en het gedrag
  van mensen.

 • Ontwerpen

  Bij het thema Ontwerpen gaan we samen nadenken over het
  ontwerpproces van (technologische)  oplossingen. Hoe bouw
  je bijvoorbeeld een huis? Hoe houd je rekening met een
  duurzaam design? Of hoe ontwerp je een robot? 

 • Natuur

  Tijdens de activiteiten binnen het thema Natuur duiken we samen met leerlingen de diepte in op het  gebied van natuur en techniek. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met proeven op het gebied van natuur- en scheikunde. Ook kunnen leerlingen kennismaken met het werken in een echt laboratorium.