Zie Pre-University

Over Pre-U Junior

Download ons Jaarprogramma!

PRE-U JUNIOR IS HET WETENSCHAPSKNOOPPUNT VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE. 

Pre-U Junior zet zich in voor de ontwikkeling van jonge kinderen tot kritische wereldburgers, gedreven door nieuwsgierigheid. Ons doel is om de verbinding tussen het basisonderwijs en de wereld van wetenschap en technologie te versterken. Samen met scholen voor primair- en voortgezet onderwijs, UT-onderzoekers, pabo’s, science centra en het bedrijfsleven organiseert Pre-U daarom activiteiten die de kennis en houding van kinderen ten opzichte van wetenschap en technologie verbeteren.

Talenten ontdekken & verwonderen

Jonge kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig en onderzoekend. Pre-U Junior probeert met haar activiteiten deze nieuwsgierigheid te stimuleren. Het ontdekken van talenten en deze verder ontwikkelen, maar ook verwonderen over de bijzondere wereld van wetenschap en technologie. Dat is wat wij de kinderen willen laten ervaren.

Doelgroep

Pre-U Junior is gericht op kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. We bieden enerzijds buitenschoolse activiteiten, deze zijn geschikt voor individuele leerlingen. Ook organiseren we lesprogramma’s ter ondersteuning van het Wetenschap & Technologie (W&T) curriculum op school, deze activiteiten zijn voor groepen of hele klassen.

Aanbod

 • Xperimenta

  Xperimenta is onze maandelijkse wetenschapsmiddag in de Museumfabriek. Elke tweede woensdag van de maand behandelen we een nieuw thema. We volgen een kindercollege van een echte expert en gaan daarna in groepjes aan de slag met proefjes. Een aantal keren per jaar organiseren we een Xtreme versie. Dit betekent dat we een Xperimenta middag op een bijzondere locatie doen

 • Xperimenta op Expeditie

  Na aanleiding van het succes van onze Xperimenta middagen hebben we besloten dat we ook op pad gaan! We verplaatsen de Xperimenta middag dan naar school of een andere locatie.

 • Junior Science Lab

  In het Junior Science Lab krijgen leerlingen een kijkje in de laboratoria van de Universiteit Twente. Schoolklassen kunnen langs komen om aan de slag te gaan met experimenten over onderwerpen als: kun je wonen op mars en hoe ontwerp je een robot?

 • de Digitale Professor

  Ook online zijn wij aanwezig. Met de Digitale Professor hebben zowel aanbod voor leerlingen thuis; proefjes die je aan de keukentafel kan doen, als aanbod voor leerkrachten in de klas; lespakketten waarmee we aan de slag gaan met onderzoeken leren.

 • Science on Tour

  Science on Tour staat voor klaar om kinderen te enthousiasmeren voor wetenschap en technologie. Met allerlei inspirerende demonstraties laten studenten van de UT de kinderen verwonderen over diverse natuur- en scheikundige verschijnselen.

 • Alle Scholen Verzamelen

  In samenwerking met alle Wetenschapsknooppunten in Nederland, organiseren we gezamenlijk een evenement: Alle Scholen Verzamelen. Duizenden leerlingen uit heel Nederland gaan op één dag samen aan de slag met een echt wetenschappelijk onderzoek.

“Mijn kind kijkt elke maand uit naar de Xperimenta middag!”

Contact?

Schrijf u in voor de Pre-U Junior nieuwsbrief en de Xperimenta nieuwsbrief onderaan deze pagina, om op de hoogte te blijven het laatste nieuws en informatie over Pre-U Junior en Xperimenta!