Over Pre-U Junior

pre-u junior is het wetenschapsknooppunt van de universiteit twente

We zetten ons in voor de ontwikkeling van jonge kinderen tot kritische wereldburgers, gedreven door hun nieuwsgierigheid. Leerlingen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend. Pre-U Junior probeert met haar activiteiten deze nieuwsgierigheid te stimuleren. Door middel van onze activiteiten laten wij leerlingen kennismaken met de bijzondere wereld van wetenschap en technologie (W&T) en stimuleren wij hun onderzoekend vermogen. Pre-U Junior is gericht op leerlingen van groep 4 t/m 8 in het basisonderwijs. 

Aanbod

Het aanbod van Pre-U junior is verdeeld in twee categorieën: Pre-U Junior met de klas en Pre-U Junior buitenschools. Hiermee laten we leerlingen kennismaken met facetten van W&T. Scholen kunnen een activiteit aanvragen voor de hele klas, zowel op locatie van de school als de UT. Daarnaast kunnen kinderen individueel na schooltijd deelnemen aan ons buitenschoolse programma, op de één van de locaties van de Universiteit Twente. 

Activiteiten

Thema's

De activiteiten van Pre-U junior zijn gekoppeld aan de onderzoeksthema's van de Universiteit Twente. We onderscheiden voor al onze activiteiten de volgende vier thema's: 

 • Maatschappij

  Hier leren we leerlingen wat innovatie en technologie doen met onze samenleving. Samen gaan we ontdekken welke slimme oplossingen we kunnen bedenken voor toekomstige maatschappelijke uitdagingen.

 • Gezondheid

  Dit thema gaat over de impact van technologie op het gedrag en de gezondheid van mensen. Samen bekijken we de ontwikkelingen van de gezondheidszorg in de toekomst. We doen onderzoek naar gezond eten en bewegen, maar ook duiken we in de psychologie en het gedrag van mensen.  

 • Ontwerpen

  Bij het thema 'ontwerpen' verdiepen we ons in het ontwerpprocess van (technologische) oplossingen. Hoe bouw je bijvoorbeeld een achtbaan? Hoe houd je rekening met een duurzaam ontwerp? Of hoe ontwerp je een robot?  

 • Natuur & techniek

  Tijdens de activiteiten binnen dit thema duiken we de diepte in op het gebied van natuur en techniek. We gaan aan de slag met verschillende proeven over natuurkunde en scheikunde. Op die manier laten we kinderen kennis maken met het werken in een echt laboratorium.  


Na de basisschool school: Pre-U

Het programma van Pre-University heeft een doorlopende leerlijn van Pre-U Junior naar Pre-U die aansluit bij het niveau en belevingswereld van de leerlingen. Na het verlaten van de basisschool kunnen kinderen zich dus blijven ontwikkelen via het programma van Pre-U. Via een breed en rijk aanbod aan uitdagende activiteiten en programma’s met een sterke wetenschappelijke en academische basis geeft Pre-U 1 t/m 6 vwo-leerlingen de kans om al op een jonge leeftijd hun talenten en interesses te ontdekken.