Gebruik de keuzetool om te zien welke minors je mag volgen

Algemene informatie

Wat is een minor?

Een minor is een onderwijspakket van (meestal) 15 EC, waarmee je je kunt specialiseren of je kennis en competenties kunt verbreden. Er is een half jaar van je studieprogramma naar keuze in te vullen met twee pakketten van 15 EC. Bij de meeste studies is dit het eerste half jaar van het 3e bachelor jaar.

Voor studenten die om wat voor reden dan ook, niet tijdens de gebruikelijke periode de minor kunnen volgen, wordt de gelegenheid geboden om in het tweede semester een minor te volgen. Het aanbod is dan echter wel kleiner dan in het eerste semester.

Je kunt een minor binnen of buiten je opleiding of faculteit kiezen. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden. Meer daarover is te vinden onder het kopje Aanbod.

Wat zijn mijn opties?

Je kan kiezen voor (een combinatie van):

Over studeren in het buitenland, bij een andere instelling en de doorstroomminor lees je meer onder overige opties.

Eventuele aanvullende voorwaarden

Bij een aantal minors gelden aanvullende voorwaarden. Als je een bepaalde minor die je heel graag wit doen, niet mag doen, neem dan contact op met je opleidingscoördinator om te bespreken wat je mogelijkheden zijn.

In de keuzetool zie je, na je opleiding in te hebben gegeven, welke UT minors je allemaal mag volgen.  Afgezien van dat het mag, worden er vaak nog wel voorkenniseisen gesteld. Het is je eigen verantwoordelijkheid te voldoen aan de voorkenniseisen. De eisen kun je vinden in de beschrijving van de minor.

Voorlopige inschrijving

Je inschrijving op de minor is een voorlopige inschrijving, want na de inschrijfperiode volgt nog een controle door Bureau Onderwijszaken (BOZ). Ze controleren of je voldoet aan een eventuele EC-eis (gesteld vanuit je eigen opleiding) om te mogen starten met een minor. Als je voldoet aan de EC-eis wordt je inschrijving goedgekeurd. Mocht je niet voldoen aan deze eis, zal je inschrijving worden afgekeurd. Je mag dan niet deelnemen aan de minor. Voor meer informatie/advies kun je het beste contact opnemen met je studieadviseur.

Voor de 1A en 1B minors zullen de meeste inschrijvingen in augustus pas worden beoordeeld door BOZ. Dit, omdat er nog resultaten binnen kunnen komen die mee mogen tellen voor de EC-eis. Wil je zelf vooraf al zeker weten of je voldoet aan de EC-eis, kijk dan in het opleidingsspecifieke deel van de OER van jouw opleiding of vraag het na bij je studieadviseur. Vaak staat het ook onder een specifiek item op de website van je opleiding vermeld.

Op je studievoortgangsoverzicht in Osiris wordt zichtbaar of je minorinschrijving is goed -of afgekeurd.

Wiskunde overlap

Bij overlap in je wiskundeprogramma dien je een vervangend vak te volgen. Als er sprake is van eventuele overlap, is dit weergegeven in de keuzetool en de onderwijscatalogus. Het standaard vervangende vak hiervoor is Introduction to Mathematical Analysis in verschillende EC-varianten (afhankelijk van het aantal EC's + blok van het wiskunde onderdeel in de gekozen minor). De codes zijn:

201600166

Introduction to Mathematical Analysis

2 EC

1A

201400385

Introduction to Mathematical Analysis

3 EC

1B; 2A

201600167

Introduction to Mathematical Analysis

4 EC

1A

Indien er sprake is van overlap in het wiskunde onderdeel, informeer dan bij je studieadviseur of bachelor-coördinator of je in aanmerking komt voor een vervangend vak en zo ja welke variant je moet volgen. Je dient je zelf in te schrijven op het vervangende vak in OSIRIS. Laat tevens de contactpersoon van de minor weten dat je het wiskunde-onderdeel van de minor niet zal volgen, zodat je resultaten op een juiste manier geregistreerd zullen worden. LET OP! Als je af wil wijken van het standaard geldende vak, zul je toestemming moeten vragen bij je eigen opleiding, maar ook bij de aanbiedende opleiding. Niet alle onderdelen zijn zomaar los te volgen, dus het kan zijn dat je geen toestemming krijgt.

In blok 2B wordt geen college aangeboden, wel een tentamen aan het eind van het blok (hertentamen van de derde module). Je kunt het vak doen door middel van zelfstudie.

Hieronder een overzicht van de minors per semester, met wiskunde en de bijbehorende EC's:

 • Overzicht wiskunde eerste semester

  Minorcode

  Minornaam

  Blok

  Bevat

  EC

  ET-JM-DSY-18

  Dynamic Systems

  1A

  Vector Calculus

  2

  ET-JM-ICE-18

  Introduction to Civil Engineering

  1A

  Introd. to Math. + Calculus 1A

  4

  ET-JM-SRD-18

  Safety and Risk in Delta's

  1A

  Vector Calculus

  2

  ET-JM-WMA-18

  Water Management

  1B

  Calculus 1B

  3

  EWI-JM-ECC-15

  Electric Circuits 

  1B

  Calculus 2 

  3

  EWI-JM-INB-16

  Introduction to BIT

  1A

  Introd. to Math. + Calculus 1A

  4

  EWI-JM-MAP-16

  Mathematical Proof Techniques

  1B

  Calculus 2

  4

  EWI-JM-PCS-16

  Pearls of Computer Science

  1A

  Introd. to Math. + Calculus 1A

  4

  EWI-JM-SAM-16

  Structures and Models

  1A

  Calculus 1

  4

  EWI-JM-SSY-16

  Software Systems

  1B

  Calculus 1B

  3

  TNW-JM-CBT-15

  Creating Biological Systems

  1A

  Vector Calculus

  2

  TNW-JM-INP-15

  Industriële Processen

  1A

  Vector Calculus

  2


 • Overzicht wiskunde tweede semester

  Minorcode

  Minornaam

  Blok

  Bevat

  EC

  ET-JM-DCO-18

  Designing Constructions

  2B

  Mathematics D1 (Calculus 2)

  3

  ET-JM-TAT-18

  Traffic and Transport

  2A

  Mathematics C1 (Linear Algebra)

  3

  EWI-JM-BIIT-19

  Business Intelligence and IT

  2A

  Mathematics C1 (Linear Algebra)

  3

  EWI-JM-ELEC-15

  Electronics

  2A

  Vector Calculus

  3

  EWI-JM-NWST-15

  Network Systems

  2A

  CS variant: Mathematics C1 (Linear Algebra)

  3

  EWI-JM-VEE-15

  Fields and Electromagnetism

  2A

  Vector Calculus

  3

  TNW-JM-FOM-15

  Fundamentals of Materials

  2A

  Vector Calculus

  3

inschrijven op minor, niet op module

Je dient jezelf in te schrijven op een minor tijdens de inschrijfperiode, in OSIRIS. De inschrijving op de minor zorgt ook voor automatische inschrijving op de bijbehorende module. Je hoeft je dus niet nog apart in te schrijven op de bijbehorende module! Je wordt enkele weken voor de minor van start gaat, ingeschreven op de bijbehorende module.

Let op! Dit geldt niet voor Crossing Borders, exchange minors en doorstroomminors (pre-master / transfer minor). Voor deze minors zijn andere procedures van toepassing. 

Maximum kan bereikt zijn

Voor een groot aantal minors geldt dat er een maximum aantal deelnemers wordt toegelaten. Zie hier de lijst van minors. Het kan dus zijn dat wanneer je te lang wacht met inschrijven, je minor naar keuze al vol is. Inschrijving is dan niet meer mogelijk. Dus zorg ervoor dat je je op tijd inschrijft!

Heeft je voorkeursminor het maximum al bereikt? Zorg voor een back up plan. Kijk hier voor meer informatie over wat te doen als een minor al vol zit.