Risicomanagementcyclus

RisicomanagementCyclus

Het vakgebied risicomanagement streeft naar een integraal beleid in de omgang met maatschappelijke en bedrijfsmatige risico’s.

Basis van risicomanagement

Oorzaken en oplossingen liggen zowel binnen als buiten de organisatie, omgevingen die in toenemende mate complex en dynamisch zijn. Een juiste afweging tussen risicobeheersing en innovatiekracht is daarbij essentieel om de vitaliteit van publieke en private organisaties te waarborgen.

De basis van risicomanagement ligt in het expliciet en cyclisch doorlopen van zes opeenvolgende stappen. Gezamenlijk vormen deze stappen de risicomanagementcyclus voor het beheersen van risico’s én het benutten van kansen, die ontstaan vanuit onzekerheid. De zes fases zijn, soms in wat andere bewoordingen, aanwezig in alle gangbare benaderingen van risicomanagement. Deze masterclass zet de cyclus voor u  op een rij. De zes stappen worden gepresenteerd vanuit diverse perspectieven, met een verscheidenheid aan praktijkvoorbeelden en met oog voor uw eigen inbreng.    

6 stappen van risicomanagement

Deze zes stappen komen uitgebreid aan bod in de Masterclass Risicomanagementcyclus.

1. DOELEN BEPALEN

Beleidsdoelen, risico’s, principes en cyclus.

2. IDENTIFICATIE

Risicotypen, koppeling aan (beleids- en) afdelingsdoelen, indicatoren, typen onzekerheid en risico, methoden en subjectiviteit, aanpak, praktijkcases en oefeningen.

3. CLASSIFICATIE

Classificatie en instrumentarium, kwantitatieve risicoanalyse.

4. BEHEERSING

Conflicthantering, regulering en juridische aspecten,  omgaan met systeemrisico’s, risicofinanciering, ICT.

5. EVALUATIE

Leren van risico’s, leiderschap en cultuur.

6. RAPPORTAGE EN COMMUNICATIE

Interne en externe risicocommunicatie, risicorapportage, governance, risk en compliance.

VOORBEELD 6 STAPPEN

In onderstaande video neemt kerndocent Martin van Staveren u mee in de essentiele 6 stappen van de risico cyclus aan de hand van het incident in Alphen aan de Rijn. Na het bekijken van dit korte filmpje weet u exact waar het mis ging in de risico analyse van dit project.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Masterclass Risicomanagementcyclus
Graad: certificate
CROHO-code
Duur
3 maanden
Voltijd/deeltijd
Deeltijd
Taal
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
Instroommoment
15 september 2022 - 18 november 2022
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
Netherlands
Numerus fixus
Er is een numerus fixus van 20 plaatsen

Meer informatie

Meer informatie over de Masterclass Risicomanagementcyclus? Bekijk het deelnemersprofiel van deze opleiding. Praktische informatie vindt u bij het programma overzicht en de data, kosten en locatie. Of bent u benieuwd naar de docenten van de opleiding? Deze pagina's vindt u tevens links in de menubalk. Voor aanvullende vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Brochure aanvragen?

Wilt u een brochure over de Masterclass Risicomangementcyclus of de verschillende masterclasses ontvangen? Zodat u alle informatie thuis of op uw werk kunt nalezen, of de informatie kunt gebruiken om het gesprek aan te gaan met uw leidinggevende of HR collega. Vul onderstaand aanvraagformulier in en ontvang de brochure digitaal.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies