Risicomanagementcyclus

Het vakgebied risicomanagement streeft naar een integraal beleid in de omgang met maatschappelijke en organisatorische onzerkerheden, risico’s én kansen.

Oorzaken en oplossingen voor het effectief omgaan met risico's liggen zowel binnen als buiten de organisatie, omgevingen die in toenemende mate complex en dynamisch zijn. Een juiste afweging tussen risicobeheersing en innovatiekracht is daarbij essentieel om de vitaliteit van publieke en private organisaties te waarborgen.

De basis van risicomanagement wordt gevormd door het expliciet en cyclisch doorlopen van zes opeenvolgende stappen. Gezamenlijk vormen deze stappen de risicomanagementcyclus voor het omgaan met risico’s én het benutten van kansen, die ontstaan vanuit onzekerheid. De zes stappen zijn, soms in wat andere bewoordingen, aanwezig in alle gangbare benaderingen van risicomanagement. Deze masterclass zet de cyclus voor je  op een rij. De zes stappen worden gepresenteerd vanuit diverse perspectieven en benaderingen, met een verscheidenheid aan praktijkvoorbeelden en met oog voor jouw eigen inbreng.    

Ontvang digitale brochure
Master Risicomanagement

De masterclass Risicomanagementcyclus is een verplichte masterclass binnen de deeltijdmaster Risicomanagement. Je kunt deze masterclass volgen als onderdeel van deze master, maar is ook eenvoudig als los programma te volgen.

6 stappen van risicomanagement

Deze zes stappen komen uitgebreid aan bod in de Masterclass Risicomanagementcyclus.

  1. Doelen bepalen: Welkom in de context van de VUCA-wereld. Strategische en operationele organisatiedoelen als uitgangspunt voor het omgaan met risico’s én kansen.
  2. Identificatie: Risicotypen, koppeling aan (beleids-, organisatie-en) afdelingsdoelen, indicatoren, typen onzekerheid en risico, methoden en de rol van subjectiviteit, aanpak, praktijkcases en oefeningen.
  3. Classificatie: Classificatie en instrumentarium: risicoanalyse-technieken, theorie en toepassing, FMEA, inleiding in big data analytics.
  4. Beheersing: Diverse opties en benaderingen voor effectief omgaan met risico’s, waaronder beheersing door preventie, gevolgreductie, contractuele risicoallocatie en resilience.
  5. Evaluatie: Leren van risico’s, leiderschap en cultuur, de rol van toezicht en de toezichthouder bij risicomanagement.
  6. Rapportage & Communicatie: Interne en externe risicocommunicatie, risicorapportage, governance, risk en compliance.

VOORBEELD 6 STAPPEN

In onderstaande video neemt kerndocent Martin van Staveren je mee in de essentiele 6 stappen van de risico-cyclus aan de hand van het incident in Alphen aan de Rijn. Na het bekijken van dit korte filmpje weet je exact waar het mis ging in de risico analyse van dit project.

Voor wie?

De masterclass is bedoeld voor bestuurders, (project)managers en professionals in de publieke, private en non-profitsector die op zoek zijn naar verfrissende kennis, inspiratie en een nieuw netwerk. Bestuurders, managers en professionals die vanuit hoogwaardige, actuele kennis en inzichten effectiever en kosten-efficiënter willen functioneren op het gebied van risicomanagement.

Je wordt als deelnemer aan de masterclass toegelaten als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Vragen over deze masterclass?
M.R. van der Leer (Marjolein)
Studieadviseur PLD Centre

Incompany of intercompany programma

Op zoek naar een op maat gemaakt programma over risicomanagement voor jouw organisatie? De Masterclass Risiscomanagementcyclus kan ook als incompany of intercompany (met meerdere samenwerkende organisaties tegelijk) gegeven worden. Dit maatwerk programma van de Universiteit Twente biedt jouw organisatie: 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op.

Opleidingsoverzicht

Certificering
Masterclass Risicomanagementcyclus
Bewijs van deelname
Duur
3 maanden
Voltijd/deeltijd
Deeltijd
Taal
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
Instroommoment
10 oktober 2024
Locatie
Enschede, U Parkhotel
Aantal plaatsen
Er zijn 20 opleidingsplaatsen
Collegedagen
6

Meer weten?

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies