Zie Nieuws

Nieuwe phishing scam berichten

Beveiligingsbedrijven ontdekten een toename aan fraude gerelateerde berichten om foto's van documenten en selfies met die documenten te stelen.

In phishing e-mails, zogenaamd van creditcard maatschappijen en banken, worden gebruikers gevraagd hun identiteit te bevestigen door naar een speciale website te gaan en daar een selfie met een ID-document te uploaden. De nep-sites zien er redelijk geloofwaardig uit en bieden een lijst met benodigde documenten met formaatvereisten, links naar privacybeleid, gebruikersovereenkomst, enz.

Het gaat echter niet alleen via websites. In sommige gevallen ontvangen gebruikers e-mails over een weggeefactie voor smartphones. Om de prijs te ontvangen, moet men een foto van een identiteitsbewijs en een selfie naar het opgegeven e-mailadres sturen. Om slachtoffers aan te sporen om te reageren, stellen de oplichters dat het aanbod binnenkort afloopt.

Om kopie├źn van documenten te verkrijgen, sturen oplichters ook nep Facebook-berichten waarin ontvangers te horen krijgen dat de toegang tot hun accounts is beperkt vanwege klachten over de inhoud van sommige berichten. Om te voorkomen dat hun account wordt verwijderd, krijgen ze de opdracht om een foto of scan van een rijbewijs en andere identiteitsbewijzen met een selfie, plus medische verzekeringsgegevens, te sturen.

Controleer altijd de URL, om te zien of de site legitiem is. Bij twijfel over de e-mail of de website, altijd contact opnemen met CERT-UT.