Online Seminar 10 maart 2023

CHOIR seminar - Poliplanning

Improving healthcare operations starts here

Datum:

Vrijdag 10 maart 2023

Tijd:

9:00 - 10:15u

Locatie:

Dit is een online seminar

Programma

Deze editie stond in het teken van poliplanning en haar verschillende facetten. Presentaties werden verzorgd door Loes Clephas, projectleider integraal capaciteitsmanagement bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ); Gijs Spijkers, adviseur integraal capaciteitmanagement bij het Slingelang ziekenhuis; en Femke Boelens, PhD-kandidaat bij CHOIR. 

Projectstructuur en Werkwijze Integraal Capaciteitsmanagement op de polikliniek - Loes Clephas (ETZ)

Binnen het ETZ wordt de komende tijd gewerkt aan het inrichten van integraal Capaciteitmanagement (ICM) op de polikliniek. Dit als onderdeel van het programma Polikliniek van de Toekomst. In deze presentatie wordt verteld via welke structuur en methode hieraan gewerkt zal worden.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

Capaciteitsjaarplannen voor de polikliniek - Gijs Spijkers (Slingeland)

Binnen het Slingeland ziekenhuis zijn we bezig met het opstellen van capaciteitsjaarplannen voor de poliklinieken. Het doel van deze jaarplannen is het optimaal afstemmen van vraag naar en aanbod van zorg. In deze presentatie zal uitgelegd worden hoe we dit aanpakken en wat onze ervaringen tot dusver zijn.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

Optimalisatie van patiëntplanning in een cardiologie polikliniek - Femke Boelens (CHOIR)

Op een polikliniek Cardiologie vinden consulten plaats met patiënten, vaak na één of meerdere diagnostische testen. We kunnen patiënten grofweg verdelen in nieuwe patiënten, die de poli voor het eerst bezoeken, en controlepatiënten, die bekend zijn bij de poli en een herhaalconsult hebben. Waar nieuwe patiënten binnen de treeknorm ingepland moeten worden, is er voor controlepatiënten relatief meer planningsvrijheid. In mijn presentatie zal ik een wiskundige methode toelichten waarmee controlepatiënten optimaal gepland kunnen worden, terwijl er ook rekening gehouden wordt met de aankomsten van nieuwe patiënten. De methode biedt meer voorspelbaarheid voor controlepatiënten, waarborgt dat nieuwe patiënten binnen de treeknorm gepland kunnen worden en zorgt voor minder pieken en dalen in werklast.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

OVER CHOIR SEMINARS

Het CHOIR seminar is een platform waarin het nieuwste wetenschappelijke onderzoek van CHOIR en de toepassing in de praktijk centraal staan. Het seminar is open voor zorgprofessionals en wetenschappers met interesse in zorglogistiek.