17 januari 2025

CHOIR on tour bij Isala Zwolle

Improving healthcare operations starts here

THEMA: hoe Transitie van de zorg integraal capaciteitsmanagement beïnvloedt

Datum:

Vrijdag 17 januari 2025

Tijd:

13:00u - ca. 17:00u (wordt afgesloten met een borrel)

Locatie:

Isala Zwolle, gebouw D, Dokter van Heesweg 2, 8025 AB, Zwolle
Zaal: Auditorium (2e verdieping)

Registratie:

De inschrijving is gesloten

Op vrijdag 17 januari 2025 verwelkomt CHOIR u graag voor een volgende editie van haar serie CHOIR on Tour symposia. Deze editie organiseren we in samenwerking met Isala Zwolle. 

Tijdens dit symposium behandelen verscheidene presentaties hoe transitie van de zorg integraal capaciteitsmanagement (ICM) beïnvloedt. Zorgorganisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren allerlei projecten gestart om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden, zoals ook beschreven in het integraal zorgakkoord. In deze CHOIR on Tour focussen we op drie grote onderdelen van deze transitie van zorg: de samenwerking met de regio wordt versterkt; patiënten worden thuis gemonitord; en medicatie wordt veel vaker thuis toegediend in plaats van in de kliniek. Dit alles heeft natuurlijk effect op het integraal capaciteitsmanagement binnen het ziekenhuis. 

PROGRAMMA

Het programma ziet er als volgt uit.

13:00

Introductie 

door Gréanne Leeftink (CHOIR, Universiteit Twente)

13:00-13:30

Herontwerp van de Nederlandse Gezondheidszorg: ervaringen & uitdagingen van 6 jaar Connected Care in regio Zwolle.

Jan Gerard Maring (Directeur Connected Care Center & ziekenhuisapotheker, Isala)


13:30-14:00

Zorg bij jou: Naar huis als het kan, in het ziekenhuis als het moet

Harry Mouris (Implementatiemanager Zorg Bij Jou, Martini Ziekenhuis)


14:00-14:30

"In het ziekenhuis als het moet": Hoe plannen we dat eigenlijk?

Jedidja Lok-Visser (PhD kandidaat, CHOIR, Universiteit Twente & Isala)


14:30-15:00

Pauze

15:00-15:30

De juiste balans: Hoeveel flexibiliteit is genoeg?

Florentina Hager (PhD kandidaat, CHOIR, Universiteit Twente)


15:30-16:00

ZorgNabij: Dichtbij huis voelt ook als thuis. “De kracht van samen”

Judith Bosman (Ziekenhuisapotheker, Gelre Ziekenhuizen) & Inge Klopman (Projectleider ZorgNabij, Gelre Ziekenhuizen)


16:00-16:30

Zorgtransformatie als oplossing voor capaciteitstekorten: niet alles wat blinkt is goud…

Joris van Dijk (Integraal capaciteitsmanager, Isala)

16:30

Afsluiting

door Gréanne en Jan Gerard

16:30

Borrel

Presentatiesamenvattingen

Herontwerp van de Nederlandse Gezondheidszorg: ervaringen & uitdagingen van 6 jaar Connected Care in regio Zwolle - Jan Gerard Maring 

Het is de ambitie van het Isala Ziekenhuis om binnen 5 jaar minstens 25% van de patiënten thuis te behandelen of te monitoren. Het Connected Care Center, opgericht in 2019, ondersteunt dit doel door nieuwe vormen van zorg te ontwikkelen met toegewijde professionals, die nauw samenwerken met patiënten en zorgverleners. Regionale samenwerking en netwerkzorg zullen naar verwachting groeien, waarbij specialistische en eerstelijnszorg worden geïntegreerd. Een belangrijke mijlpaal was de oprichting van een Medisch Coördinatiecentrum (MCC) in 2001, met verpleegkundigen die patiënten op afstand kunnen monitoren, met als doel de coördinatie van thuiszorg te verbeteren. Talrijke projecten zijn gelanceerd om zorg thuis of in de buurt mogelijk te maken.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

Zorg bij jou: Naar huis als het kan, in het ziekenhuis als het moet - Harry Mouris

Zorg bij jou is een programma dat hybride zorg voor patiënten realiseert. Hybride zorg is één van de oplossingen om de toenemende zorgvraag en een tekort aan zorgverleners op te vangen. Maar, hybride zorg zelf opzetten is complex. Er moet een monitoringscentrum ingericht worden, verpleegkundigen moeten omgeschoold worden, zorgpaden moeten opnieuw ingericht worden etc. We delen graag de ervaringen die we in het Martini Ziekenhuis hierbij hebben opgedaan.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

"In het ziekenhuis als het moet": Hoe plannen we dat eigenlijk? - Jedidja Lok-Visser

Veel poliklinieken in Nederland passen momenteel telemonitoring toe, wat tot effect heeft dat er consulten meer last-minute gepland moeten worden. Het is belangrijk om hier ruimte voor te reserveren door middel van een aantal spoed-plekjes, waar we een model voor ontwikkeld hebben. In dit onderzoek nemen we de informatie vanuit de telemonitoringssoftware mee, waarmee we voorstellen hoe veel last-minute consulten er zullen komen, waarbij we elke week een verschillend aantal plekken kunnen reserveren. Dit passen we toe op de polikliniek Neurologie in Isala, waar patiënten met een herseninfarct en hersenbloeding na hun ontslag een e-coach krijgen aangereikt voor tijdens hun revalidatie.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

De juiste balans: Hoeveel flexibiliteit is genoeg? - Florentina Hager

Het tekort aan zorgpersoneel groeit en dwingt tot innovatieve oplossingen. Een van de mogelijkheden is het flexibel inzetten van personeel tussen locaties. Maar deze aanpak brengt uitdagingen met zich mee: het vraagt om betere organisatie, duidelijke afspraken en een eerlijke beloning. Dit roept cruciale vragen op: hoeveel flexibiliteit is werkelijk nodig om een verschil te maken? Hoeveel ziekenhuizen kunnen en zouden hierin effectief samenwerken? En wat gebeurt er als het aantal beschikbare verpleegkundigen in de toekomst verder verandert?

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

ZorgNabij: Dichtbij huis voelt ook als thuis. “De kracht van samen”

Binnen ZorgNabij bundelen Gelre ziekenhuizen, Vérian en Sensire de krachten om samen de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgprofessional te leveren. Door de focus te verleggen van zorg in het ziekenhuis naar zorg in een huiselijke omgeving wordt zowel het welzijn als de zelfredzaamheid van patiënten vergroot. De zorg vindt plaat in wijklocaties van Vérian ‘de Thuykamer’ en Sensire ‘Ons Zorghuis’. ZorgNabij verplaatst alleen die zorg die verantwoord en veilig buiten de ziekenhuismuren gegeven kan worden, waarbij kwaliteit en veiligheid gewaarborgd blijven!

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.

Zorgtransformatie als oplossing voor capaciteitstekorten: niet alles wat blinkt is goud… - Joris van Dijk

Als afsluiting van de middag kijken we vanuit het ICM-perspectief naar de ingezette zorgtransformatie. Joris van Dijk, integraal capaciteitsmanager Isala, neemt ons mee naar de knelpunten die hij nu en in de toekomst voorziet op capaciteitsgebied en relateert dit aan de zorgtransformatie: waarin helpt het ons en waarin hebben we andere oplossingen nodig? En hoe zien deze overige oplossingen eruit om ondanks de dreigende personele tekorten toch de demografische groei op te vangen.

Klik hier om de presentatieslides te bekijken.