Op vrijdag 20 juni reisden de onderzoekers van het Centrum voor Digitale Inclusie af naar Tilburg. Samen met sociaal professionals en inwoners die laaggeletterdheid ervaren, gingen zij aan de slag met de vraag hoe inwoners ondersteund willen worden om beter digitaal mee te kunnen doen, en welke rol de gemeente hierin kan spelen. Benieuwd naar een verslag van deze interactieve ochtend? Lees dan dit korte blogartikel.
Verschillende verhalen
Na een hartelijke ontvangst in Wijkcentrum Heyhoef kon de co-creatie sessie van start gaan. Centrum voor Digitale Inclusie onderzoeker Roel Lutkenhaus leidde de sessie, bijgestaan door Alexander van Deursen en Lilian Boerkamp. In de voorstelronde deelden de deelnemers al verschillende verhalen. Zo was er een deelnemer die recentelijk haar partner had verloren en nu plotseling zelf alle – vaak complexe - digitale zaken moest regelen. Een deelnemer die graag thuis met het internet aan de slag wil, maar geen geld voor een laptop heeft. En een deelnemer die al jarenlang in de zorg werkt, maar nu werd geconfronteerd met de gevolgen van technologie op de werkvloer. Hoewel iedereen een eigen verhaal meebracht, was er een gedeelde motivatie om samen tot passende oplossingsrichtingen te komen.
Aan de slag met 5 scenario’s
Om tot oplossingen te komen, deelden de onderzoekers vijf scenario’s. Deze scenario’s waren uitgebeeld op grote posters, en alle gebaseerd op verhalen uit eerder gedane interviews met Tilburgse inwoners. De scenario’s gingen bijvoorbeeld over het beter bereikbaar maken van bestaande ondersteuning, over de apparaten die nodig zijn om digitaal mee te kunnen doen, en over het inrichten van hulp in het gemeentehuis. In kleine groepjes, begeleid door een onderzoeker, deelden de deelnemers hun gedachten bij de verhalen. Deze werden op Post-its getekend of geschreven, en op de posters geplakt. Nadat iedereen alle posters had bezocht, volgde er een plenaire bespreking van de ideeën. Benieuwd naar een eerste korte overzicht van gevonden oplossingsrichtingen? Download dan het document onder dit bericht.
Een geslaagde ochtend
Al met al kijken we terug op een geslaagde co-creatie sessie. De deelnemers vertelden het fijn te vinden dat hun ideeën gehoord werden, en dat zij actief mee mochten denken in oplossingen. Ook werden er terplekke onderling al verschillende tips gedeeld, die door de deelnemers als waardevol werden ervaren. De opgedane inzichten vormen de opmaat naar een uitgebreider advies voor digitale inclusie ondersteuning van kwetsbare groepen in Tilburg, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Tilburg. Wilt u op de hoogte blijven van de onderzoeksactiviteiten van het Centrum voor Digitale Inclusie, of heeft u vragen over onderzoek in uw gemeente? Neem dan contact op met Alexander van Deursen.