Woensdag 29 januari was het tijd voor de feestelijke afsluiting van het programma Samen wegwijs op het internet. Na 3 maanden vol nieuw opgedane kennis, inzichten, én gezelligheid, ontvingen de deelnemende ouders vandaag hun certificaat. In dit artikel vindt u een terugblik van de afgelopen maanden, en een blik op de toekomst.
Van digitale overheid tot zoekmachines
Over een periode van drie maanden volgden de ouders een compleet programma aan internet-ondersteuning. Van een eigen laptop tot technische ondersteuning, en van wekelijkse inhoudelijke bijeenkomsten tot een leuke excursie. Onderwerpen als digitale zorg, werken met de digitale overheid, online criminaliteit en zoekmachines kwamen aan bod. Daarnaast waren alle facetten die belangrijk zijn bij internetgebruik in dit wetenschappelijk onderbouwde programma vertegenwoordigd: motivatie, toegang, vaardigheden en gebruik. Verschillende partners hebben geholpen om dit programma tot een succes te maken: Bibliotheek Enschede in de uitvoer van het programma, de gemeente Enschede in het aanbieden van laptops, Stichting Surplus in het bieden van technische ondersteuning, en het ING Nederland fonds middels het bieden van de subsidie die het onderzoeksproject mogelijk maakt.
Positieve reacties
De reacties op Samen wegwijs op het internet zijn overweldigend. Zo hadden de ouders graag nog langer doorgeleerd en waardeerden ze ook het sociale karakter van het programma enorm. Ouders gaven aan dat ze soms niet eens wisten dat er zoveel te leren viel over het internet. Vandaag vertelden de ouders dat ze de wekelijkse bijeenkomsten stiekem ook erg gaan missen. Op eigen initiatief hebben de ouders daarom alvast een volgend uitje naar de Maakplaats053 van de Bibliotheek Enschede gepland. Promotieonderzoeker en initiatiefnemer van het programma Lilian Boerkamp: ‘Je ziet dat de ouders zekerder zijn geworden, en dat ook het sociale karakter van het programma zijn uitwerking heeft. De ouders hebben nieuwe contacten opgedaan en kwamen elke week met veel plezier naar de bijeenkomsten. En, datgene wat ze geleerd hebben, delen ze ook met de mensen in hun omgeving. Zo kan een moeder haar zoon nu helpen met het maken van een PowerPoint, en heeft een andere ouder zelfstandig een kasboekje gemaakt in Excel. Dat Samen wegwijs op het internet deze ouders bij elkaar heeft gebracht en ze heeft gemotiveerd om verder te leren, is ontzettend mooi om te zien.’
Hoe nu verder?
Het programma, en de wijze waarop het tot stand is gekomen, zijn succesvol gebleken. Samen wegwijs op het internet heeft de ouders gemotiveerd om met het internet aan de slag te gaan, en heeft ze kennis laten maken met de diversiteit van het bestaande ondersteuningsaanbod. Sommige ouders hebben zich als gevolg hiervan al ingeschreven voor nieuw lesaanbod van bijvoorbeeld de bibliotheek, of hebben initiatieven opgestart op de scholen van hun kinderen. Ook is het programma doorlopend geëvalueerd, en de feedback van de ouders nemen we mee om het programma verder te verbeteren. De komende periode gaan we kijken hoe en op welke manier we een vervolg kunnen geven aan Samen wegwijs op het internet. Nieuwe ontwikkelingen delen we graag met u op de website van het Centrum voor Digitale Inclusie.