1. Home
  2. Student Stories
  3. Boekentips voor en door studenten
Leestijd: 8 min.
Delen

Boekentips voor en door studenten

Hoewel non-fictie zeker ook een plek heeft in mijn boekenkast, zijn het vooral de fictieboeken die mijn planken vullen. Fictie voelt voor mij als een soort liefdesbrief aan mijn jongere zelf: iemand die zo gefascineerd was door werelden buiten de zijne dat hij niet anders kon dan blijven lezen.

Foto van Wisang
Wisang
Fiction book recommendations

Als fervent lezer van fantasy heb ik mijn eigen aanbevelingen (inclusief boeken die volgens mij iedereen zou moeten lezen). Maar ik had deze lijst niet kunnen opstellen zonder de hulp van mede-lezers aan de Universiteit Twente. Dus hierbij mijn zorgvuldig samengestelde lijst met aanbevelingen voor fictieboeken, met een paar klassiekers, maar hopelijk ook een paar nieuwe parels voor je!

1. Lord of the Rings – J.R.R. Tolkien 

Ik heb een prachtige set leren Lord of the Rings-boeken, en door de jaren heen hebben ze hun kwaliteit bewezen – versleten, geliefd en met ezelsoren dankzij de middelbare schoolversie van mijzelf. Tolkien is een gigant in de fantasiewereld, en zijn meesterwerk, Lord of the Rings, laat zien waarom. Deze boekenserie heeft het allemaal in gang gezet en de weg vrijgemaakt voor moderne fantasy om zijn plaats binnen de literatuur te vinden. Als je ook maar een beetje van fantasy houdt en deze nog niet hebt gelezen, dan zou je je boekkeuzes echt eens moeten heroverwegen. Bekijk ook zeker Tolkiens andere boeken, zoals The Fall of Gondor en The Hobbit. Wees alleen niet verbaasd als je pagina’s lang leest over een boom of het kapsel van een elf. 

 2. A Song of Ice and Fire – George R.R. Martin 

Ahh, Martin. A Song of Ice and Fire is misschien wel mijn favoriete fantasyserie aller tijden, maar ook degene waar ik het meest een haat-liefdeverhouding mee heb. Als de auteur, George R.R. Martin, zich had toegelegd op het daadwerkelijk afmaken van de serie, dan had deze op hetzelfde niveau kunnen staan als Lord of the Rings. Ik hou van alles aan deze boekenreeks: de personages, de huizen, de wereld en natuurlijk de draken. Als je, net als ik, teleurgesteld was in het einde van Game of Thrones, doe jezelf dan een plezier (en bereid je voor op een hoop frustratie) en lees de boekenreeks, waarin veel te ontdekken valt wat de serie nooit heeft laten zien. Maar let op: de serie is nog niet af en, hoewel het me pijn doet om dit te zeggen, waarschijnlijk zal dit ook nooit gebeuren.

3. Dune – Frank Herbert 

Onlangs heeft Dune een enorme populariteit verworven, en terecht – dit is ook een van die boeken die een heel genre hebben vormgegeven, in dit geval sciencefiction. Ik ben een fervent verdediger van het idee dat een groot deel van Star Wars is afgeleid van Dune (al maakt dit mijn liefde voor Star Wars niet minder). Het lezen van het originele boek was dan ook een geweldige ervaring. De films kijken was een van de leukste bioscoopervaringen die ik heb gehad, en de boeken erbij lezen maakte het alleen maar beter. Dune is een fantastisch verhaal en heeft een van de beste hoofdpersonen waarover ik ooit heb gelezen: Paul Atreides.

4. Flowers for Algernon – Daniel Keyes 

Dit boek raakte me om verschillende redenen. Ten eerste wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Charlie Gordon, die een operatie ondergaat om intelligenter te worden. Ten tweede krijg je te zien hoe deze operatie zijn leven beïnvloedt, en ik vind dat de manier waarop relaties en intelligentie in dit boek worden beschreven bijzonder goed is uitgewerkt. Het is een prachtig boek dat ik laatst in minder dan een dag uitlas. Er bestaat ook een kortere versie, het oorspronkelijke verhaal, en ik denk dat die hetzelfde emotionele effect heeft. Maar ik was zo geboeid na de eerste paar pagina’s dat ik meteen doorlas in de langere versie. 

5. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams 

Geestig, satirisch en vol ironie: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is een relatief luchtig boek, dat – helaas – geen echt reisgids is. Het is een hilarisch verhaal over een gewone man die wordt meegesleurd op een avontuur door het heelal. What’s not to love? Maar als je op zoek bent naar een diepgaand en complex verhaal, zoals de andere boeken op deze lijst, dan is dit misschien niet het juiste moment voor dit boek. Toch denk ik dat iedereen dit minstens één keer in zijn leven zou moeten lezen, want het is een van die boeken waar je altijd over hoort. Het geeft je zelfs het antwoord op het leven… alleen niet op de bijbehorende vraag. 

6. The Remains of the Day –  Kazuo Ishiguro 

Dit boek heeft een bijzondere insteek: een Engelse butler, Stevens, blikt terug op zijn lange carrière in dienst van Lord Darlington, een edelman. Lord Darlington sympathiseert met de nazi’s, wat leidt tot Stevens’ innerlijke strijd tussen loyaliteit en persoonlijke integriteit. De schrijfstijl is prachtig en doordacht, en de scènes tussen de butler en zijn vader waren bijzonder aangrijpend.

7. Kafka on the Shore – Haruki Murakami 

Ik moet toegeven: ik ben niet de grootste fan van Murakami. Misschien ligt het aan de schrijfstijl, de plots of het feit dat het vertaalde werken zijn, maar de meeste van zijn boeken raken me niet echt. Toch vond ik Kafka on the Shore een interessante, filosofische leeservaring. Ik ben blij dat dit boek, zelfs twintig jaar na publicatie, nog steeds wordt aanbevolen en herinnerd. Het combineert muziek, een thema dat te weinig wordt gebruikt in literatuur, met metafysica, een onderwerp dat ik vreemd maar toch boeiend vind. Het is niet mijn favoriete boek, maar het blijft een intrigerend en meeslepend verhaal. 

8. The Song of Achilles – Madelline Miller 

Dit boek werd herontdekt door de BookTok-community en werd een grote hit. Over het algemeen ben ik sceptisch over BookTok-aanbevelingen, maar omdat ik eerder werk van Madeline Miller had gelezen (zoals Circe), besloot ik het een kans te geven. Als liefhebber van de Griekse oudheid was ik ook benieuwd naar een boek waarin Achilles en Patroclus als geliefden worden afgeschilderd – in de Ilias wordt dit immers niet expliciet vermeld. Ik verwachtte dat het wat ongemakkelijk zou zijn, maar na afloop was ik bijna in tranen. Het is een prachtig geschreven boek met een sterke verhaallijn. Bekijk zeker ook Millers andere boeken!  

9. The Midnight Library – Matt Haig 

Stel je voor hoeveel verschillende levens je had kunnen leiden als je op bepaalde momenten andere keuzes had gemaakt. The Midnight Library verkent precies dat idee: een vrouw, ontevreden over haar leven, belandt in een bibliotheek tussen leven en dood. Daar krijgt ze de kans om alternatieve versies van haar leven te verkennen, waarin ze andere beslissingen heeft genomen. Het is een filosofisch en intrigerend verhaal met een sterke verhaallijn. Persoonlijk ben ik trouwens geen grote fan van Haigs schrijfstijl, maar dat is puur smaak. 

10. 1984 – George Orwell 

Natuurlijk moest deze op de lijst staan. Ik herinner me dat ik dit boek las op mijn 13de of 14de en diep onder de indruk was van de gelaagdheid. Het is absoluut een sterke roman, maar met de jaren ben ik minder onder de indruk geraakt en vind ik het om eerlijk te zijn lichtelijk overrated. Toch is het een goed startpunt als je interesse hebt in filosofie: het introduceert thema’s en begrippen die elke beginnende filosoof zou moeten kennen. Ondanks alles is 1984 een klassieker met een reden, dus lees het vooral en vorm je eigen mening. Zorg er alleen voor dat niemand – vooral Big Brother niet – meekijkt.

Gerelateerde verhalen