Zie Feiten en cijfers

Positie UT in gerenommeerde rankings

Elk jaar profiteer je van betere resultaten!

Voor de vierde keer kreeg onze universiteit in 2020 de titel Meest Ondernemende Universiteit van Nederland. The Times Higher Education (THE) plaatst ons in de top 250 van universiteiten wereldwijd. Ook voor onze bacheloropleidingen zijn we uitgeroepen tot de beste technische universiteit van Nederland. Hieronder vind je een overzicht van toonaangevende rankings waarin de UT is opgenomen.

QS world university ranking

De QS World University Rankings volgt op dit moment ongeveer 1.600 universiteiten wereldwijd. In de ranking van 2021 staat Universiteit Twente tussen de eerste 17%. De ranglijst is gedeeltelijk gebaseerd op harde gegevens (verhouding aantal faculteiten/aantal studenten, aantal citaten per faculteit, aandeel internationale studenten per faculteit). Daarnaast wordt het oordeel in belangrijke mate bepaald door resultaten die zijn verkregen uit twee grote algemene onderzoeken naar de reputatie van universiteiten - een onder academici en een ander onder werkgevers.

Positie UT in 2021: 189

Times higher education ranking (THE)

De Times Higher Education World University Rankings (THE) wordt opgesteld door Thomson Reuters. In deze wereldwijde ranking worden universiteiten aan de hand van al hun kerntaken - onderwijs, kennisoverdracht en internationale oriëntering - beoordeeld. Deze ranking voor topuniversiteiten is gebaseerd op verschillende prestatie-indicatoren die in vijf deelgebieden zijn onderverdeeld:

  • Onderwijs: de leeromgeving (30% van de totale score op de ranglijst)
  • Onderzoek: omvang, inkomsten en reputatie (30%)
  • Citaten: de invloed van onderzoek (30%)
  • Inkomsten uit het bedrijfsleven: innovatie (2,5%)
  • Internationale oriëntering: medewerkers, studenten en onderzoek (7,5%)

Positie UT in 2022: 201-250

ARWU Shanghai ranking 

ARWU gebruikt zes indicatoren om universiteiten te rangschikken, waaronder: het aantal alumni en medewerkers die Nobelprijzen en prijzen hebben gewonnen, het aantal geciteerde onderzoekers door Clarivate Analytics geselecteerd, het aantal wetenschappelijke publicaties, het aantal artikelen dat is geïndexeerd in de Science Citation Index - Expanded and Social Sciences Citation Index en de prestaties van een universiteit. 

Positie UT in 2020: 401-500

CWTS Leiden ranking

De CWTS Leiden Ranking meet de wetenschappelijke prestaties van 500 grote universiteiten wereldwijd. In deze ranglijst wordt aan de hand van een reeks bibliometrische indicatoren gemeten wat de wetenschappelijke impact van universiteiten is en de rol van universiteiten in wetenschappelijke samenwerkingsverbanden. Vergeleken met andere rankings biedt de Leiden Ranking geavanceerdere indicatoren voor wetenschappelijke impact en samenwerking en wordt er gebruik gemaakt van een transparantere methodiek. De Leiden Ranking is niet gebaseerd op subjectieve gegevens uit reputatieonderzoeken, ook wordt er geen gebruik gemaakt van gegevens verstrekt door universiteiten zelf.

Positie UT in 2021: 461