Klimaatverandering en Doomscrolling

Klimaatverandering komt dagelijks in het nieuws. Er is echter nog weinig bekend over hoe mensen hier op reageren. Sommige mensen gaan op dwangmatige wijze klimaatnieuws volgen op internet. Dit wordt ook wel 'Doomscrolling' genoemd. 

Om dit beter te begrijpen, zoeken we volwassenen van 18-65 jaar om een vragenlijst in te vullen over ‘klimaat doomscrolling’.

Waar werken we aan? 

Klimaatverandering is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen op dit moment. Het onderwerp is daarom ook vaak in het nieuws en zal dat ook blijven. We weten echter niet welke gevolgen het lezen van veel nieuws over klimaatverandering heeft. Beïnvloedt het de mentale gezondheid, gaan mensen ‘doomscrollen’?. Doomscrollen, ook wel doomsurfing genoemd, betekent dat mensen constant zoeken naar slecht nieuws over een onderwerp, vooral op sociale media of online nieuws. Er is op dit moment nog niets bekend over klimaat ‘doomscrollen’. Met dit onderzoek willen we nagaan wat de gevolgen zijn van klimaat ‘doomscrollen’ op de mentale gezondheid van Nederlandse en Duitse mensen.

Wat vragen we van jou? 

We vragen deelnemers aan dit onderzoek om een anonieme vragenlijst in te vullen. Dit betekent dat jouw persoonlijke gegevens en IP-adres niet worden bewaard. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15-20 minuten. Je hebt hiervoor een stabiele internetverbinding nodig.

Jouw deelname draagt bij aan het begrijpen van de invloed van nieuws over klimaatverandering op de mentale gezondheid. We kunnen ook beter voorspellen welke mensen gevoeliger zijn voor klimaat 'doomscrolling'. Zo kunnen we mensen die hier last van krijgen, in de toekomst beter helpen. Bovendien help je studenten bij het uitvoeren van hun bachelor- en masterscriptieprojecten.

Wie kan er meedoen en wanneer? 

  • Inwoners uit Nederland of Duitsland
  • Leeftijd 18-65 jaar
  • In bezit van een smartphone, computer of tablet (of kan deze van iemand anders gebruiken)
  • Er is een stabiele internet verbinding
  • Goed begrip van Engelse taal. LET OP: de vragenlijst komt ook beschikbaar in Nederlands en Duits. U kunt zich ook aanmelden bij de onderzoeker als u hierop wilt wachten.

Je kan helaas niet meedoen als:

  • Je onder behandeling bent voor mentale klachten
  • Je een zelfmoordpoging hebt gedaan in de afgelopen 2 jaar, of momenteel zelfmoordneigingen hebt.

Maak kennis met de onderzoeker 

Klimaat 'doomscrolling'
A. Dominguez Rodriguez PhD (Alejandro)
Universitair docent

Ik ben de projectleider van dit onderzoek. Ik ben universitair docent op de afdeling Psychologie, Gezondheid en Technologie van de Universiteit Twente. Ik geef les aan (bachelor) psychologie studenten, begeleid bachelor- en master afstudeerprojecten en doe onder andere onderzoek naar klimaatverandering

Dit project wordt uitgevoerd door de Universiteit Twente.

Aanmelden

Fijn dat je je wilt aanmelden voor onderzoek naar klimaat 'doomscrolling'. Vul hieronder je gegevens in, dan ontvang je direct een email met link naar de vragenlijst als je mee doet aan het Engelstalige onderzoek.

Heb je vragen, of werk je bij een instelling die zich aan wil sluiten bij dit onderzoek, stuur dan een email naar de onderzoeker. Normaal gesproken ontvang je binnen 2 werkdagen een reactie.

Belangrijk te weten

  • Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.
  • Als je je aanmeldt voor een studie krijg je altijd een automatische bevestigingsemail. In die mail staat wanneer je iets hoort van de onderzoeker.
  • In de mail staat ook meteen al een link naar de Engelstalige vragenlijst. De Nederlandstalige of Duits kan pas later worden toegestuurd.
  • Bij het starten van de vragenlijst wordt je toestemming tot deelname gevraagd. Je vult dan een zogeheten 'Toestemmingsformulier' in.
  • Een ethische commissie heeft naar dit onderzoek gekeken en een positief advies gegeven. De commissie zegt hiermee dat het onderzoek wetenschappelijk zorgvuldig is en dat het volgens deelnemersrechten wordt uitgevoerd.
  • Jouw contactgegevens worden alleen gebruikt zoals jij dat wilt. De gegevens delen we alleen met de onderzoeker van het onderzoek waar je aan mee wil doen. Heb je aangevinkt dat je graag op de hoogte blijft over nieuwe onderzoeken? Dan ontvang je maximaal 1x per maand een bericht. Mocht dit wijzigen, nemen we eerst contact met je op. Lees hier uitgebreid hoe we omgaan met persoonsgegevens.